Ieroboam

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ieroboam
Rege al Israelului
Jeroboam I.jpg
Date personale
Născut ?
Israel
Decedat 910
Tirta, Israel (regatu de nord)
Părinți Nebat[*][1][2]
Zeruah[*][3] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Printesa Ano a Egiptului
Copii Nadab of Israel[*]
Abijah[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Kingdom of Israel[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Domnie
Domnie c.931-910
Predecesor Solomon
Succesor Nadab
Jeroboam sets up two golden calves.jpg

Ieroboam (ebraică: יָרָבְעָם yarobh`am, greacă: Ιεροβοάμ Hieroboam) a fost primul rege al regatului israelit din nord după revolta a zece triburi israelite împotriva lui Roboam, fiul lui Solomon. Înainte de răscoală Ieroboam era slujitorul lui Solomon. Ieroboam a fost fiul lui Nebat și al văduvei Țerua.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cartea întâi a împăraților” relatează că, fiindcă era „tare și viteaz”, Ieroboam primește de la împărat (Solomon) „privegherea peste toți oamenii de corvoadă din casa lui Iosif” și se întâlnește cu proorocul Ahia din Silo, care îi proorocește stăpânirea asupra a zece din semințiile împărăției lui Solomon. Solomon încearcă să-l omoare pe Ieroboam, dar acesta se refugiază în Egipt, la faraonul Șisac, unde stă până la moartea urmăritorului său.

Carieră Plolitică[modificare | modificare sursă]

Ieroboam a domnit 22 de ani ca rege al Israelului. William F. Albright datează domnia sa din 922 până în 901 î.Hr., în timp ce Edwin R. Thiele consideră că a domnit între 931 - 910 î.Hr.

Regele Iudei Abia s-a luptat, ca și tatăl său Roboam, cu Ieroboam, regele Israelului. El l-a învins pe acesta în Munții lui Efraim, omorându-i cinci sute de mii de oameni, iar restul făcându-i prizonieri. Ieroboam a fugit și Abia a luat orașele Betel, Ieșana și Efron (III Regi 15:1-8 și II Cronici 13:1-22).

A fost un rege idolatru, care a nesocotit și a uzurpat preoția, din această cauză casa sa a fost nimicită complet de pe fața pământului. Ieroboam a fost pedepsit cu moartea de către Iosia pentru idolatrie, potrivit legii iudaice.

Regatul Iuda si Regatul Israel


Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]