Ieroboam

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ieroboam I (Yaravam I)
Rege al Israelului
Jeroboam I.jpg
Date personale
Nume la naștere Yaravam ben Nevat
Născut ?
Israel
Decedat 910
Tirtza, Israel (Regatul de nord)
Părinți Nevat[*][1][2]
Tzerua[*][3] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Prințesa Ano a Egiptului
Copii Nadav[*]
Aviya[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of England.svg Regatul Angliei Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Domnie
Domnie c.931-910
Predecesor Solomon (Shlomo)
Succesor Nadab (Nadav)
Jeroboam sets up two golden calves.jpg

Ieroboam (ebraică: יָרָבְעָם Yaravam, greacă: Ιεροβοάμ Hieroboam) a fost primul rege al regatului israelit din nord după revolta a zece triburi israelite împotriva lui Roboam (Rehavam), fiul lui Solomon. Înainte de răscoală Ieroboam era slujitorul lui Solomon. Ieroboam a fost fiul lui Nebat (Nevat) și al văduvei Țerua.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cartea întâi a Regilor” relatează că, fiindcă era „tare și viteaz”, Ieroboam primește de la regele (Solomon) „privegherea peste toți oamenii de corvoadă din casa lui Iosif” și se întâlnește cu proorocul Ahia din Silo, care îi proorocește stăpânirea asupra a zece din semințiile regatului lui Solomon. Solomon încearcă să-l omoare pe Ieroboam, dar acesta se refugiază în Egipt, la faraonul Sheshonk, unde stă până la moartea urmăritorului său.

Carieră Plolitică[modificare | modificare sursă]

Ieroboam a domnit 22 de ani ca rege al Israelului. William F. Albright datează domnia sa din 922 până în 901 î.Hr., în timp ce Edwin R. Thiele consideră că a domnit între 931 - 910 î.Hr.

Regele Iudeei Abia s-a luptat, ca și tatăl său Roboam, cu Ieroboam, regele Israelului. El l-a învins pe acesta în Munții Efraim, omorându-i cinci sute de mii de oameni, iar restul făcându-i prizonieri. Ieroboam a fugit și Abia a luat orașele Betel, Ieșana și Efron (III Regi 15:1-8 și II Cronici 13:1-22).

A fost un rege idolatru, care a nesocotit și a uzurpat preoția, din această cauză, după tradiție, casa sa ar fi fost nimicită complet de pe fața pământului. Ieroboam a fost pedepsit cu moartea de către Iosia pentru idolatrie, potrivit legii iudaice antice.

Regatul Iuda si Regatul Israel


Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]