Amasia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Amasia
Amasias.jpg
Amasia
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Ierusalim, Statul Israel Modificați la Wikidata
Decedat (26 de ani) Modificați la Wikidata
Lahish, Statul Israel Modificați la Wikidata
Părinți Ioaș[1] Modificați la Wikidata
Copii Azaria[2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Iuda Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
King of Judah[*] Modificați la Wikidata
Predecesor Ioaș
Succesor Azaria

Amasia (אמציה) a fost un rege în Iuda, fiul și succesorul lui Ioaș și al Ioadinei. William F. Albright a datat domnia sa de 29 între 800 î.Hr. și 783 î.Hr.; E. R. Thiele a datat domnia lui Amasia între 796 î.Hr. - 767 î.Hr. , iar Gershon Galil a spus că domnia lui a fost între 805 î.Hr. și 776 î.Hr..

Când a pus mâna bine pe domnie, Amasia i-a ucis pe asasinii tatălui său. Apoi a învins 10.000 de edomiți în Valea Sărată și a cucerit orașul Șilo (redenumit Iocteel) și împrejurimile. Dar, ori datorită închinării la idoli (II Cronici 25:14-16) ori datorită cererii în căsătorie a fiicei regelui Israelului și al refuzului acestuia (IV Regi 14:8-9), Ioaș al Israelului a pornit la război împotriva lui Amasia, învingându-l la Bet-Șemeș. Amasia a fost capturat de către Ioaș, care a prădat și devastat Ierusalimul.

După ce a fost eliberat, Amasia nu a mai purtat nici un război. El a fost ucis în Lachiș după o revoltă împotriva sa, fiind însă înmormântat lângă strămoșii săi. Azaria, fiul său, a devenit rege în locul său (IV Regi 14:19-21).


Predecesor:
Ioaș
Rege în Iuda
805 î.Hr. - 776 î.Hr.

Succesor:
Azaria]

  1. ^ Cartea a patra a Regilor 
  2. ^ Cartea a doua Paralipomena