Ioatam

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ioatam
Joatham rex.jpg
Ioatam
Date personale
Născut secolul VIII î.e.n. Modificați la Wikidata
Decedat secolul VIII î.e.n. Modificați la Wikidata
Regatul Iuda Modificați la Wikidata
Părinți Azaria[1] Modificați la Wikidata
Copii Ahaz[2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Iuda Modificați la Wikidata
Ocupație monarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Rege al Iudeei[*] Modificați la Wikidata
Predecesor Azaria
Succesor Ahaz

Ioatam (Yotam în ebraică "Dumnezeu este perfect / complet") a fost rege în Iuda, fiul lui Azaria și al Ierușei, fiica lui Țadoc. El a domnit între 742 î.Hr. - 735 î.Hr. (Albright), 740 î.Hr. - 732 î.Hr. (Thiele) sau 758 î.Hr. - 742 î.Hr. (Galil). El este pomenit, la fel ca și tatăl său, în genealogia lui Iisus Hristos din Evanghelia după Matei (ca strămoș al lui Iosif).

De tânăr, Ioatam s-a ocupat de treburile staului, tatăl său fiind bolnav de lepră. Arhelogul Gershon Galil chiar afirmă că domnia lui Ioatam a fost în timpul lui Azaria, deci tatăl ș fiul au fost co-regenți.

În timpul lui Ioatam a fost fortificată Poarta de Nord a Ierusalimului, numită în Cartea Cronicilor "zidul Ofel". De asemenea Ioatam a mai întemeiat și fortificat cetățile din Iuda (la fel ca tatăl său). Ioatam i-a învins pe amoniții răzvrătiți, care i-au plătit regelui Iudei 100 de talanți de argint, 10.000 de core de grâu (aprox. 3.880.000 kg) și 10.000 de core de orz. Acest tribut i l-au dat ammoniții în al doilea și al treilea an al domniei sale (II Cronici 27:2-5).

Ioatam a trebuit de asemenea să-i respingă pe sirieni, conduși de regele Rațon, și pe israeliți, conduși de Pecah. După ce a murit, Ioatam a fost îngropat cu strămoșii săi în Ierusalim și în locul său s-a făut rege Ahaz, fiul său (IV Regi 15:37-38).


Predecesor:
Azaria
Rege în Iuda
758 î.Hr. - 742 î.Hr.

Succesor:
Ahaz