Sari la conținut

Iosafat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la un rege biblic. Pentru sfântul catolic, vedeți Iosafat Kuncevic. Pentru alte sensuri, vedeți Iosafat (dezambiguizare).
Iosafat
Date personale
Născut905 î.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Decedat849 î.Hr. (56 de ani) Modificați la Wikidata
Regatul Iuda Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCetatea lui David Modificați la Wikidata
PărințiAsa[2]
Azubah[*][[Azubah (biblical character)|​]][3] Modificați la Wikidata
CopiiIoram[4]
Azariah[*][[Azariah (human biblical figure in 2 Chronicles 21:2, son of Jehoshaphat, younger brother of Jehoram)|​]][5]
Jehiel[*][[Jehiel (human biblical figure in 2 Chronicles 21:2, son of Jehoshaphat, younger brother of Jehoram)|​]][5]
Zechariah[*][[Zechariah (human biblical figure in 2 Chronicles 21:2, son of Jehoshaphat, younger brother of Jehoram)|​]][5]
Azariahu[*][[Azariahu (human biblical figure in 2 Chronicles 21:2, son of Jehoshaphat, younger brother of Jehoram)|​]][5]
Michael[*][[Michael (human biblical figure in 2 Chronicles 21:2, son of Jehoshaphat, younger brother of Jehoram)|​]][5]
Shephatiah[*][[Shephatiah (human biblical figure in 2 Chronicles 21:2, youngest son of Jehoshaphat, younger brother of Jehoram)|​]][5] Modificați la Wikidata
EtnieIsraeliți Modificați la Wikidata
ReligieIahvism[*][6] Modificați la Wikidata
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteEbraica biblică arhaică Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Rege al Iudeei[*] Modificați la Wikidata
Domnie
PredecesorAsa
SuccesorIoram
Regele Iosafat (stânga) și Iezechia (dreapta)

Iosafat (în ebraică: יְהוֹשָׁפָט, Standard: Yəhošafat, Tiberiană: Yəhôšāp̄āṭ; "Yahweh este judecător") este menționat în Vechiul Testament ca al patrulea rege în Iuda, din casa lui David. El era fiul lui Asa și al Azubei, fiica lui Șilhi. El a domnit între 873 î.Hr. - 849 î.Hr. (Albright), 870 î.Hr. - 848 î.Hr. (Thiele) sau 870 î.Hr. - 845 î.Hr. (Galil). Iosafat a domnit douăzeci și cinci de ani și a venit pe tron la treizeci și cinci de ani.

Domnie[modificare | modificare sursă]

După trei ani de pace cu Siria, Iosafat s-a dus la Ahab, regele Israelului - cu a cărei soră se căsătorise, pentru a recuceri împreună Ramotul Galaadului. Însă regele Ahab a murit în timpul bătăliei, iar iudeii s-au retras împreună cu Iosafat (III Regi 22:19-38).

Apoi, Iosafat a făcut o alianță comercială cu Ohozia, urmașul lui Ahab, pentru a aduce aur pe mare de la Ofir. Dar corăbiile s-au sfărâmat la Ețion Gheber (III Regi 22:48-49).

Iosafat a adus pacea între Iuda și Israel și a ajutat Israelul în multe privințe. Când Moabul și Ammoniții s-au răsculat împotriva Israelului, Iosafat a pornit cu armata împotriva lor, și înainte a postit. Dar când el a ajuns la muntele Seir, a văzut pe moabiți și ammoniți la pământ, pentru că se luptaseră între ei. Iosafat s-a întors acasă și nu a mai purtat nici un război, până a murit (II Cronici 20:22-25).

Iosafat a avut mai mulți fii cu sora lui Ahab: Ioram, Azaria, Iehiel, Zaharia, Azaria, Micael și Șefatia. După ce Iosafat a fost înmormântat la un loc cu strămoșii săi, Ioram a devenit rege în locul lui Iosafat.

Note[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Asa
Rege în Iuda
870 î.Hr. - 845 î.Hr.
Succesor:
Ioram