Asa (rege)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Asa
Date personale
Născut932 î.Hr. Modificați la Wikidata
Decedat870 î.Hr. (62 de ani) Modificați la Wikidata
Regatul Iuda Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCetatea lui David Modificați la Wikidata
PărințiAbia[1] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAzubah[*][[Azubah (biblical character)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiIosafat[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia davidică[*]
Rege al Iudeei[*] Modificați la Wikidata
PredecesorAbia
SuccesorIosafat

Asa (Ebraică: אָסָא, Standard: Asa, Tiberiană: ʾĀsâ) a fost un rege în Iuda din casa lui David, fiul lui Abia și al Anei, din neamul lui Abesalom. El a domnit între 913 î.Hr. - 873 î.Hr. (Albright), 911 î.Hr. - 870 î.Hr. (Thiele) sau 911 î.Hr. - 870 î.Hr. (Galil). Asa a domnit patruzeci și unu de ani.

Domnie[modificare | modificare sursă]

Asa i-a urmat la tron tatălui său, Abia. El a distrus templele închinate zeilor srăini și a lipsit-o pe mama sa Maaca de titlul de regină pe motiv că îi făcuse statuie zeiței feniciene Astarte (III Regi 15:11-14).

Războaiele lui Asa[modificare | modificare sursă]

În primii ani ai domniei sale, Asa s-a războit cu Zerah Etiopianul, care a venit cu o armată de un milion de oameni și trei sute de care până la Mareșa. Asa s-a așezat cu armata în valea lui Țefat, unde i-a învins pe etiopieni (II Cronici 14:9-13).

În anul al 36-lea al lui Asa, regele Baeșa al Israelului a întărit cetatea Rama, pentru a ataca mai apoi Ierusalimul. Atunci, Asa a trimis tot aurul din Templul lui Solomon lui Benhadad, regele Siriei din Damasc, ca să rupă alianța cu Baeșa și să-l atace. Benhadad a atacat Israelul și a bătut Ainul, Danul, Abel, Bet-Maaca, Cherinetul, împreună cu tot pământul lui Neftali. Astfel, Baeșa s-a întors în Tirța, capitala sa, și n-a mai zidit Rama. Din piatra de construcțe de la Rama, Asa a zidit Ghibeea lui Veniamin și Mițpa (III Regi 15:16-22).

Succesiunea[modificare | modificare sursă]

Asa a murit ca bolnav de picioare ingrijit de medici și a fost înmormâtat cu strămoșii săi în Ierusalim, fiind urmat la tron de fiul său Iosafat (III Regi 15:24).


Predecesor:
Abia
Rege în Iuda
911 î.Hr. - 870 î.Hr.
Succesor:
Iosafat



  1. ^ a b 10, Cartea întâi Paralipomena