Ibis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ibișii
Sacred ibis.jpg
Ibisul sacru (Threskiornis aethiopicus)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Pelecaniformes
Familie: Threskiornithidae
Subfamilie: Threskiornithinae
Poche, 1904
Genuri

Ibișii (Threskiornithinae) este o subfamilie care face parte, ca și lopătarii, din ordinul pelecaniformelor (Pelecaniformes), familia treskiornitidelor (Threskiornithidae), aceștia fiind păsări care trăiesc în apropierea apei și au cioc lung și încovoiat.

Caractere morfologice[modificare | modificare sursă]

Ibișii au lungimea corpului între 50 - 110 cm, caractestica lor fiind ciocul încovoiat la vârf. Cu ajutorul ciocului își procură hrană din mâl, iar aripile mari le asigură ridicarea rapidă în aer.

Mod de viață răspândire[modificare | modificare sursă]

Păsările sunt răspândite în regiunile calde temperate, tropicale și subtropicale. Biotopul lor tipic este reprezentat de malurile lacurilor sau a fluviilor domoale, cât și de pădurile ecuatoriale. Unele specii trăiesc în regiuni de stepă sau savană.

Hrănire[modificare | modificare sursă]

Cele mai multe specii consumă din mâl insecte acvatice, larvele acestora, crustacee mici și moluște, mai rar peștișori sau amfibii. Speciile care trăiesc în regiuni aride se hrănesc cu lăcuste, gândaci, păianjeni și melci, mai rar cu șopârle, șerpi sau șoareci.

Relațiile dintre păsări și om[modificare | modificare sursă]

Egiptenii în antichitate venerau ibișii, păsările fiind considerate sfinte datorită faptului că își făceau apariția în timpul inundațiilor provocate de Nil și erau identificate cu zeul Thot. Ibisul apare mumificat în morminte sau pe diferite fresce antice din Egipt. În cartea lui Conrad Gesner, Historia Animalium este amintit Geronticus eremita, o specie de ibis care a trăit până în secolul XVI în Alpi și care, prin vânare, defrișare, cât și extinderea terenurilor cultivate, a dispărut din Europa Centrală. Ibisul este amintit și pe arca lui Noe, în biblie .

Sistematică[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ibis