Hatzerim

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hatzerim
חצרים
—  kibuț (Mișcarea kibuțiană)  —
Vedere aeriana a kibuțului în 1958
Vedere aeriana a kibuțului în 1958
Hatzerim חצרים se află în Israel
Hatzerim חצרים
Hatzerim
חצרים
Hatzerim
חצרים (Israel)
Poziția geografică
Coordonate: 31°14′25″N 34°42′51″E ({{PAGENAME}}) / 31.24028°N 34.71417°E

districtDistrictul de Sud
District al IsraeluluiDistrictul de Sud
Subdistrict[*]Sub-districtul Beer Sheva[*]
Consiliu regional în IsraelConsiliul regional Bnei Shimon[*]
Atestareoctombrie 1946

Altitudine241 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total857 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Hatzerim (în ebraica:חצרים, in traducere literala - „curți”) este un kibuț în deșertul Neghev, la 8 kilometri vest de Beer Sheva. În 2021 localitatea avea o populație de 857 locuitori.

Numele[modificare | modificare sursă]

Kibuțul a fost numit Hatzerim după un loc biblic, menționat în Cartea Deuteronomului (Dvarim) 2:23

„Și pe Hevei, care locuiau prin sate (literal:curți) chiar până la Gaza

[1]

[2] În Biblie cuvântul hatzerim, adică curți, desemna așezări stabile înconjurate cu garduri de piatră sau stâne sau sate de păstori, adăposturi pentru oameni și vite [3] sens care apare și în Cartea Isaia 42:11

„Pustiul și cetățile lui să înalțe glas, și satele în care are sălaș Chedar! Locuitorii din Sela să chiuie de veselie; și din vârfurile munților să strige de bucurie!”

[4] La fel în cartea Iosua Navi (Yehoshua) 19:8:

„ וְכָל-הַחֲצֵרִים, אֲשֶׁר סְבִיבוֹת הֶעָרִים הָאֵלֶּה, עַד-בַּעֲלַת בְּאֵר, רָאמַת נֶגֶב”
„Și toate satele care se aflau împrejurul cetăților acestora chiar până la Baalat-Beer-Ramatul de miazăzi”

[5] În Ugarit cuvântul desemna stâne, iar cuvântul corespunzător în limba arabă - hadhira, înseamnă așezare stabilă.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Așezarea cooperatistă, numită la început Kelta, a fost fondată în noaptea de 5 spre 6 octombrie 1946, după ieșirea din postul de Iom Kipur, în cadrul „Operațiunii celor 11 puncte de așezare” lansate de Agenția Evreiască în Neghev. Fondatorii au fost un grup de cercetași evrei (Tzofim Ghimel), veniți din kibuțurile Dagania Alef și Afikim, cărora li s-au alăturat tineri numiți „copii din Teheran” veniți cu Aliyat Hanoar [6] (Organizația de Imigrare a Tineretului), ei fiind refugiați evrei din Polonia care, în timpul celui de al Doilea Război Mondial au fugit de naziști în Uniunea Sovietică, iar de acolo au ajuns în Palestina prin Iran, cu armata polonă (Corpul de armată II) a generalului Władysław Anders. Așezarea este un kibuț din Mișcarea kibuțiană/Hakibuț Hameuhad, întemeiat pe terenuri ale Fondului Național Evreiesc (Keren Kayemet leIsrael) cu sprijinul Apelului Evreiesc Unit (Keren Hayesod).[6].Nucleul fondator al așezării era format din cinci fete și douăzeci și cinci băieți. În scurt timp numărul lor s-a mărit la 50 de locuitori. Ei au învățat agricultura și au primit o instrucție militară ca parte din forțele Hagana,mai precis Palmach [6]. În primul an ei s-au conectat cu așezările Gvaram și Nir Am (aflate la 60km distanță) pentru aprovizionarea cu apă. În total aveau 60 hectare de pământ arabil. În timpul Războiul de Independență al Israelului țeava de apă a fost distrusă, iar localitatea a fost asediată o vreme [7] de forțe egiptene. Au rămas fără apă până la armistițiu, iar legătura cu exteriorul s-a păstrat prin telegraf și cu ajutorul unui avion de tip Auster Autocrat care le-a furnizat minimul necesar. În cele din urmă kibuțul a reușit să reziste și să nu fie cucerit de dușmani, din contră, a devenit un important cap de pod pentru cucerirea Beer Shevei și a Neghevului de sud. [7] La sfârșitul anilor 1950 kibuțul a intrat într-o criză [7], cunoscută sub numele de „”Criza sării”. După ce solul pe care a fost întemeiat, s-a dovedit ca fiind salin și nu destul de adaptat pentru agricultură, au avut loc lungi dezbateri, la care a luat parte ministrul de finanțe Levi Eshkol, și s-a hotărât, totuși, rămânerea în așezare și luarea de măsuri de udare a pământurilor. În anii 1960 nu departe, la vest de kibuț s-a construit baza aeriană Hatzerim.[7] În mijlocul anilor 1960 în kibuț s-au stabilit noi imigranți evrei, membri ai mișcării de tineret sionist Dror-Habonim din Argentina[7] După 1965, în urma dezvoltării în kibuț a companiei Netafim de sisteme de microirigații etc Hatzerim a devenit unul din kibuțurile cele mai înstărite din Israel.[7] În același timp așezarea a continuat să păstreze principiile tradiționale ale kibuțurilor.[7] În 1973 membrii kibuțului Hatzerim au ajutat la înființarea kibuțurilor Ketura în valea Arava și Amasa în zona Hebron. În anii 1990 s-au stabilit în Hatzerim un număr de imigranți din Brazilia, de asemenea din mișcarea Dror-Habonim.

Geografia[modificare | modificare sursă]

Hatzerim este așezat la o altitudine de 241 metri în Depresiunea Beer Sheva[7]partea centrală a deșertului Neghev. Este o zona aridă, dar irigatiile permanente au transformat așezarea într-o oază agricolă. La întemeiere suprafata kibuțului a fost de 300 hectare.[8] Satul se află la 40 kilometri de litoralul Mediteranei, la 92 kilometri sud de centrul Tel Avivului, la 77 kilometri sud-vest de Ierusalim și la 6 kilometri vest de Beer Sheva. Localitatea este locuită de evrei, la fel si subdistrictul Bnei Shimon are o populație predominant evreiască, iar în ariile de deșert din jur, la est și sud-est, există o însemnată populație de beduini arabi. La vest de kibuț se află baza aeriană Hatzerim.

Demografia[modificare | modificare sursă]

În prezent trăiesc în Hatzerim circa 1000 locuitori, dintre care 400 sunt membri ai kibuțului.

Diviziune[modificare | modificare sursă]

Kibuțul este împărțit in 13 sectoare:Jabaliya, Avocado, Mango, Lego Alef, Lego Beit, Habeer, Hanahal, Shvedia, Norveghia, Denia, HaTzeirim, Tiken.

Economie[modificare | modificare sursă]

Kibuțul are o administrație separată penutru viața cotidiană și alta pentru economie. Hatzerim a devenit unul din cele mai înstărite kibuțuri ale Israelului din cauza întreprinderii Netafim.

Cantina kibuțului
Irigații la Hatzerim

Întreprinderea de microirigații Netafim[modificare | modificare sursă]

În 1965 kibuțul a înființat compania Netafim împreună cu inginerul Simcha Blass și fiul acestuia, Yeshayahu Blass, inventatorii sistemului de microirigații. În zilele noastre, kibuțul este unul din proprietarii firmei, Taasiya Netafim, care inventează, produce și comercializează de sisteme de irigații și este considerată una din companiile cele mai avansate din lume în domeniul sistemelor de microirigații. Compania Netafim este condusă în parteneriat cu alte două kibuțuri: Magal și Iftakh. Netafim are întreprinderi și în străinătate - în California (S.U.A), Africa de Sud, vestul Australiei etc. Astfel, Netafim a devenit o companie multinațională cu un venit de peste 300 milioane de dolari pe an.În 2017 Netafim a fost parțial vândută firmei Permira, apoi a trei sferturi au fost achiziționate de un grup industrial mexican

Culturile de Jojoba[modificare | modificare sursă]

Începând din 1990, kibuțul produce și ulei de jojoba, destinat industriei cosmetice. În 2018 plantația de jojoba avea o suprafață de 500 hectare,și producea o cincime din producția mondială de acest ulei.[9]Compania Jojoba Israel este in proprietatea exclusivă a kibuțului. Irigarea plantației de jojoba se face cu ajutorul microirigațiilor care folosesc apa recuperată de la kibuț și de la baza aeriană vecină. În secolul al XXI-lea Hatzerim a făcut pași spre cultivarea arganilor și exploatarea uleiului de argan.[10]

Alte ramuri economice[modificare | modificare sursă]

În 2017 kibuțul posedă 33% din Compania Neghev Ecologia, care se ocupă cu deșeurile. De asemenea, împreună cu alte kibuțuri, Hatzerim este co-proprietarul companiei A.B.Tihnun, una din cele mai mari companii de planificare din Israel.

Învățământ[modificare | modificare sursă]

Kibuțul posedă școala Nave vamidbar, în care se aplică un experiment numit Matzpun umatzpen - Conștiintă și busolă, destinat să promoveze schimbări în viața personală și in mediul înconjurător. Au funcționat și clase de ebraică pentru noi imigranți.

Alte ramuri economice[modificare | modificare sursă]

În 2017 kibuțul posedă 33% din Compania Neghev Ecologia, care se ocupă cu deșeurile.

Transportul[modificare | modificare sursă]

Kibuțul este situat pe șoseaua locală 2357, ulterior șoseaua regională 233.

Obiective de interes[modificare | modificare sursă]

  • Beit Habitahon - Casa apărătorilor se află în centrul așezării, primul edificiu permanent din localitate, terminat în martie 1947. A fost construit cu ziduri de beton groase de 20 cm, și două ambrazuri. Era destinat sa fie ultimul bastion de apărare, în caz de atac al dușmanului. Pe zidul casei se afla un bazorelief care îl arată pe Moshe (Mussa) Shiloah, unul din fondatorii kibuțului, și iapa lui. el a fost paznic al ogoarelor si a slujit in sericiul de informații al Brigăzii Neghevului. a fost omorât la 24.09.1948, împușcat dintr-o ambuscadă, la una din întâlnirile cu un informator arab. Mormântul său a fost cel dintâi mormânt din kibuț.[11]
  • Calea cu sculpturi cuprinzând 30 de sculpturi, în est de localitate, realizate de artista Marga Fischstein și soțul ei, Israel, cu psrijinul Fondului Național Evreiesc .

Cultură și sport[modificare | modificare sursă]

Kibuțul are un centru cultural cu bibliotecă si o grădina zoologică. De asemenea - o sală de sport, o sală de gimnastică, o piscină publică, terenuri de fotbal, basket și tenis.

Sistem sanitar[modificare | modificare sursă]

În kibuț funcționează și un serviciu stomatologic.

Personalități[modificare | modificare sursă]

  • Amos Yadlin - general-maior israelian, fost comandant al serviciilor militare de informații (2006-2010) - născut la Hatzerim

Galerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Lecturi suplimentare[modificare | modificare sursă]

  • Ghislaine Dichy - Jojoba: l histoire d' un miracle israelien, LPH Actualité Juive Nr.992, 1 decembrie 2022 pp.32-33
  • Imanuel Hareuveni - „Leksikon Eretz Israel” („Lexicon al Țării Israel”), Yediot Aharonot, Sifrey Chemed 1999 p.328-329
  • Yuval Elezri (red.), Leksikon Mapá - Eretz Israel (în ebraică), Mapa - cartografie și casă de editură, Tel Aviv, 2003 p.195

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Biblia ortodoxă on line
  2. ^ https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=17&cap=2 Biblia ortodoxă, Biserica Ortodoxă Română 1982, reprodus de Societatea Interconfesională Biblică
  3. ^ situl arhivat al kibutzului Hatzerim
  4. ^ php?id=43&cap=42 Isaia, 1994[nefuncționalăarhivă]
  5. ^ Biblia ortodoxă 1982
  6. ^ a b c I.Reuveni 1999 p.329
  7. ^ a b c d e f g h Y.Elezri 2003 p.195
  8. ^ Historama - , Localities of Israel, după Georg Herlitz Israel der Judestaat -Das Jahr der Zionisten- 1949, Editura Ullmann 1949
  9. ^ Jan Grossarth reportaj pe www.faz.net
  10. ^ G.Dichy p.33
  11. ^ sait memorial despre Moshe Shiloah