Post

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Post (dezambiguizare).

Postul alimentar reprezintă abținerea de la mâncărurile și băuturile de frupt pentru un anumit timp, în anumite cazuri însoțită sau înlocuită de abținerea de la alte produse sau practici. Exista diverse motivații pentru a ține post, precum greva de foame politica, pariuri, vanitate, dar principalele motive sunt religioase sau medicinale[1]. Postul, îndeosebi potrivit accepțiunii românești a cuvântului, are un caracter ascetic, religios.

În medicină[modificare | modificare sursă]

Postul este recomandat înainte procedurilor chirurgicale sau a procedurilor ce implică anestezie. Datorită faptului că prezența mâncarii în tubul digestiv poate duce la complicații, doctorii recomandă 8-12 ore de post[2][3] .

În religie[modificare | modificare sursă]

Postul se practică îndeosebi în perioadele de peste an numite astfel, precum și în zilele de vineri. Potrivit diferitelor tradiții creștine, miercurea (în Răsărit), sâmbăta (în Apus), chiar lunea (în mănăstiri) și alte zile fixe din calendarul de peste an vor fi adăugate ca zile de post. Alte religii precum crendința Bahá'í, budismul, hinduism, islam, iudaism au tradiții legate de post.

Versete biblice despre post[modificare | modificare sursă]

  • Isaia 58:5 Oare aceasta este postul plăcut Mie: să-și chinuiască omul sufletul o zi? Să-și plece capul ca un pipirig, și să se culce pe sac și cenușă? Acesta numești tu post și zi placută Domnului?
  • Matei 6:16-18 Când postiți, să nu vă luați o înfățișare posomorâtă, ca fățarnicii, care își sluțesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun, că și-au luat răsplata. Ci tu, când postești, unge-ți capul, și spală-ți fața, ca să te arăți că postești nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Allman, Keith G. (). Oxford Handbook of Anaesthesia, 2nd edition. Oxford University Press.  Text " 0–19–856609–0 " ignorat (ajutor); Citare cu parametru depășit |coauthors= (ajutor)
  2. ^ Maltby JR (). „Preoperative fasting guidelines” (PDF). Can J Surg. 49 (2): 138–9; author reply 139. PMID 16630428. Accesat în . 
  3. ^ Coté CJ (). „Preoperative preparation and premedication”. Br J Anaesth. 83 (1): 16–28. PMID 10616330. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]