Haim Hazaz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Haim Hazaz (sau Chaim Hazaz ebraică חיים הזז, n. 1898 la Sidorovici, Ucraina - 1973 la Ierusalim) a fost un scriitor și dramaturg israelian, devenit un clasic al literaturii ebraice.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în anul 1898 și a crescut într-o familie de evrei din satul Sidorovici în Ucraina. În casa părintească precum și de la învățatori ("melamdim") și profesori tradiționali a primit o educație religioasă iudaică.

La 16 ani , în 1914 - anul izbucnirii primului război mondial, a plecat pentru studii secundare laice la Kiev, la Harkov și apoi la Moscova. La 23 ani, în anul 1921, a plecat la Constantinopol (Istanbul), unde a zăbovit un an și jumatate într-un cerc de tineri sioniști destinat pregătirii pentru reașezarea în Palestina istorică, (Țara Israel) și cărora le-a predat limba ebraică, pe care o stăpânea perfect și care devenea în acei ani graiul reînviat al renașterii naționale evreiești. În continuare a plecat la Paris unde a trăit vreme de 9 ani. Acolo a scris primele sale creații literare - trei povestiri despre Revoluția rusă care au fost publicate în buletinul ebraic „Hatekufa” (Epoca), precum și poemul „Hatan Hadamim" , care în traducerea engleză a lui A.M.Lask, s-a bucurat de aprecierea lui T.S. Eliot.