Gaius Mecenas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Mecena)
Jump to navigation Jump to search
Auditoriul lui Mecena (Roma)

Gaius Mecenas (Gaius Cilnius Maecenas, n. 13 aprilie ca. anul 70 î.e.n., Arretiun - d. anul 8 î.e.n, Roma) a fost un om de stat roman care a încurajat artele și fost sfetnic al împăratului Cezar August. De la el provine termenul de „mecena” (sprijinitor al artei).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mecenas provine, din partea tatălui, dintr-o familie de cavaleriști arretini, iar din partea mamei dintr-o familie nobiliară etruscă. Poetul și prietenul său Horațiu exagerează un pic, într-o odă de-a sa despre Mecenas, numindu-l „atavis edite regibus” (în traducere „vlăstar regal”). Mecenas aparține grupei credincioase lui Octavianus Augustus. În bătălia de la Filippi (42 î.Hr.), care a avut loc în Macedonia, el îi rămâne loial lui Augustus după înfrângerea de către cel de-al doilea Triumvirat al trupelor lui Marcus Iunius Brutus și Gaius Cassius Longinus. Mecenas preia o serie de sarcini de stat și duce tratative în numele lui Augustus, administrând totodată și proprietățile acestuia. Încercarea lui Mecenas de a compune opere lirice eșuează, ele fiind criticate necruțător de Lucius Annaeus Seneca. Dar numele devine nemuritor pentru meritele sale de susținător al artelor.

În prezent, cuvântul mecena a devenit un substantiv comun, livresc, cu sensul de protector (sponsor) al literaturii, al artelor și al științelor, acțiunea de sponsorizare a acestora numindu-se mecenat.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

de Gaius Mecenas în Catalogul Bibliotecii Naționale a Germaniei