Sărbătoarea Azimilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Hag haMațot)
Salt la: Navigare, căutare

Ḥag haMațot, sau Chag haMațot este întreg festivalul de șapte zile care este adesea menționat concurent cu Pesaḥ, deși din punct de vedere tehnic Pesaḥ este menționat strict cu referire la Sederul de Paști din noaptea de ajun [erev].

Cele șapte zile în care nu se mănâncă pâine dospită[1] nici produse cu făină de cereale fermentată sunt tehnic cunoscute ca Ḥag haMațot (unde: Chag = festival, Mațot = Paști, plural de la Pască).

Originea sărbătorii[modificare | modificare sursă]

Termenul mațot apare în Torah.

Domnul a zis lui Moise și lui Aaron în țara Egiptului: "Șapte zile, paști [mațot] veți mânca; doar în ziua dintâi veți scoate aluatul din casele voastre: căci oricine va mânca dospit [ḥameț], va fi tăiat din Israel, din ziua întâi până în ziua a șaptea."."[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Să ții sărbătoarea azimilor: timp de șapte zile, la vremea hotărîtă, în luna spicelor, să mănînci azimi, cum ți-am poruncit, căci în luna spicelor ai ieșit din Egipt."(Exodul 34:18).
  2. ^ „Timp de șapte zile, să nu se găsească aluat în casele voastre; căci oricine va mînca pîne dospită, va fi nimicit din adunarea lui Israel, fie străin, fie băștinaș.
    Să nu mîncați pîne dospită; ci, în toate locuințele voastre, să mîncați azimi.”
    (Exodul 12:19-20).
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hag haMațot


Legături externe[modificare | modificare sursă]