Shmita

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Shmitá (sau Șmitá, în ebraică:שמיטה, se mai numeste Shviyit „שביעית” ) este anul sabatic, ultimul an din ciclul agricol de șapte ani, când conform legislației agricole și economice iudaice antice pământurile cultivate din Țara lui Israel sunt lăsate nelucrate, în pârloagă, iar datoriile sunt abolite. Anul de shmitá este prevazut în Tora sau Pentateuh, parte fundamentală a Bibliei ebraice. În acest an terenurile agricole trebuiau lăsate în odihnă, într-o anumită măsură, așa cum, după cerințele religiei iudaice antice și a iudaismului ortodox din zilele noastre, oamenii trebuie să se odihnească în a șaptea zi a săptămânii, sâmbăta sau Sabatul (Shabat). Această poruncă religioasă apare în mai multe rânduri în Cărțile lui Moise, Tora: De pildă în cartea Leviticului 24, 4-5:

„Iar anul al șaptelea să fie an de odihnă a pământului, odihna Domnului; ogorul tău să nu-l semeni și via ta să n-o tai în anul acela. Ceea ce va crește de la sine pe ogorul tău să nu seceri și strugurii de pe vițele tale netăiate să nu-i culegi, ca să fie acest an de odihnă pentru pământ”

În timpul anului de shmitá sau sabatic, orice activitate agricolă în genul aratului, semănatului, săditului și culesului sunt prohibite de legea religioasă iudaică Halahá. Anumite munci ca de pildă irigația, fertilizarea, îngrășarea pământului, plivitul, pulverizarea de insecticide, tăierea de crengi, cositul, sunt permise uneori numai ca măsuri de prevenire a unor daune, nu în scopul îmbunătătirii creșterii plantelor și copacilor. Toate roadele pamantului din acesta perioada devin „ale nimănui” - în ebraică „hefker” și pot fi strânse de oricine. Diferite legi antice se refera la vanzarea și folisirea roadelor din anul de shmitá. Toate datoriile, cu excepția celor ale străinilor, erau abolite.(Deuteronom 15, 1-11ׁׂ) Capitolul 25 din Levitic promite recolte bogate celor care au respectat anul sabatic și descrie păzirea poruncilor cu privire la anul sabatic ca o probă de credință. În narațiunea biblică sunt puține mențiuni ale observării acestor comandamente.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Biblia ortodoxă online
  • Jacob Neusner, Alan J.Avery-Peck The Routledge Dictionary of Judaism, Art. Sabbatical Year p.138

Legături externe[modificare | modificare sursă]

paginile 103-104, art.Șabat, an șabatic. Sylvie Anne Goldberg,Véronique Gillet, Arnaud Sérandour și Gabriel Raphaël Veyret Dicționar enciclopedic de iudaism,Laffont 1996, tradus din franceză, coord. ediției române Viviane Prager, Editura Hasefer, București, 2001