Sari la conținut

Seder

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Masă aranjată pentru celebrarea unui Seder, în noaptea de ajun a Sărbătorii Paștilor.

Sederul Paștilor (în ebraică סֵדֶר, "ordine", "rânduială") este un ritual festiv ebraic important celebrat în prima noapte de Pesah (în ziua a XIV-a a lunii[[1]]i Nisan), și în diasporele Israelului în prima și a doua noapte de Paști (XV și XVI Nisan), cu ocazia prăznuirii debutului Sărbătorii Paștilor.

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Seder

Care sunt semnificațiile acestor ingrediente și cum se pregătesc ele? În primul rând, trebuie să spunem că masa de seder are o semnificație simbolică, ea amintind poporului evreu de perioada sclaviei sale în Egipt . În al doilea rând, ingredientele sunt alese pentru a comunica această semnificație, ele fiind următoarele :

1. Mațah: pască sau azimă, care este pâine frământată fără aluat sau fermenți. Când evreii se pregăteau în grabă să plece din Egipt, nu au avut timp să coacă pâine dospită și, în schimb, au copt acest tip de azimă. Ea simbolizeaza sclavia evreilor în Egipt.

2. Ħaroset (Charoset, ori Charoses (în ebraică חֲרֽוֹסֶת [ḥărōset) : amestec de nuci măcinate, mere, scorțișoară și miere. Acestea simbolizează mortarul folosit de sclavii evrei în Egipt pentru construcțiile Faraonului.

3. Ou; acesta se fierbe tare și simbolizează viața și renașterea.

4. Apă sărată; ea simbolizează atât lacrimile provocate de opresiune, cât și cele produse de bucuria libertății. Oul se înmoaie în apă.

5. Maror: hrean foarte amar, simbolizând greutățile sclaviei.

6.Karpas: amestec de cartofi fierți sau ridichi și pătrunjel. El se înmoaie în apa sărată și simbolizează atât subnutriția sclavilor evrei, cât și noul anotimp al primăverii.

7. Zeroah: bucată de carne de vită, câteodată reprezentată de un os. Ea simbolizeaza mielul pascal și se referă la salvarea evreilor de către Dumnezeu din sclavia Egiptului.

Toate acestea se așează pe un platou mare, keara, special pregătit pentru seder.

Platou de Seder
Platoul de paste evreiesc

De asemenea, se mănâncă supă de găluște preparate dintr-o făină specială și se beau cel puțin patru pahare de vin roșu. Desertul este o prăjitură făcută tot din făină pentru pască.

Origine biblică[modificare | modificare sursă]

În cartea Exodul (Șemot 12:1-14) se instituie Sederul festivalului de Paști. Însă în lipsa unui Sanctuar la Ierusalim, în diaspora ebraică începând cu anul 70 e.n. s-a renunțat la obligativitatea tăierii unui miel pentru cina pascală.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

https://www.chabad.org/holidays/passover/pesach_cdo/aid/1980/jewish/Passover-Seder.htm?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=BL-Holidays-Passover-Seder&utm_term=passover%20seder&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw5v2wBhBrEiwAXDDoJdfm7mxWeyiPeCjTNYDpKGzP0ifYRj_j-t4lFvBedjrJ02WNb3X-4hoC0HMQAvD_BwE


Legături externe[modificare | modificare sursă]

https://patch.com/california/lajolla/passover-celebrating-freedom

Referințe[modificare | modificare sursă]