Gustav Adolf

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Gustav II Adolf
Rege al Suediei
Gustav II of Sweden.jpg
Date personale
Născut 19 decembrie 1594
Castelul Tre Kronor, Suedia
Decedat (37 de ani)
Lützen, Saxonia
Înmormântat 22 iunie 1634
Biserica Riddarholmen, Suedia
Părinți Carol al IX-lea al Suediei
Christina de Holstein-Gottorp Modificați la Wikidata
Frați și surori Caterina a Suediei
Princess Maria Elizabeth of Sweden[*]
Carl Gyllenhielm[*]
Charles Philip, Duke of Södermanland[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Maria Eleonora de Brandenburg
Copii Christina
Cetățenie Flag of Sweden.svg Suedia Modificați la Wikidata
Religie luteranism Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Vasa
Domnie
Domnie 30 octombrie 1611 – 6 noiembrie 1632
Încoronare 12 octombrie 1617
Predecesor Carol IX
Succesor Christina
Semnătură
Gustav II Adolf autograph.png

Gustav al II-lea Adolf (n. 19 decembrie 1594, Stockholm; d. 16 noiembrie 1632, Lützen), provine din familia Wasa fiind rege al Suediei între anii 1611 și 1632. A fost un rege cu importanță deosebită pentru istoria Suediei în general și în mod deosebit pentru războiul de treizeci de ani. El a contribuit prin acțiunile lui politice și militare la o hegemonie suedeză în secolul XVIII-lea în nordul Europei.

Războiul de treizeci de ani[modificare | modificare sursă]

Intervenția lui Gustav Adolf în acest război in etapa suedeza este într-un moment, când situația protestanților germani era deznădăjduită din cauza înfrângerii suferite de ei în fața trupelor imperiale conduse de Wallenstein. După o perioadă de șovăieli a prinților protestanți germani, se aliază regele Suediei cu Prințul Saxoniei și Hessen-Kassel, invingând armata imperială catolică la Breitenfeld (17 septembrie 1631), a cărei conducător nu mai era Wallenstein, care căzuse în dizgrație creșterea puterii lui Wallenstein era privită cu neîncredere de împărat Ferdinand al II-lea, aliații protestanți (Uniunea Protestantă (1608-1621) alcătuită din opt prinți germani și 17 orașe protestante) reușind să respingă trupele împăratului până în Bavaria.

Wallenstein fiind readus la conducerea trupelor catolice, respinge armata suedeză și a aliaților protestanți. La 6 noiembrie 1632 în bătălia de la Lützen (Saxonia) cu pierderi multe de ambele părți, in care suedezii reușesc în cele din urmă să domine câmpul de luptă, Gustav II. Adolf cade în luptă, intr-o șarjă a cavaleriei pe care o conduce personal, în ciuda atenționărilor primite. Luptele fiind mai departe conduse de cancelarul său Axel Oxenstierna, fiica regelui Suediei Christina I fiind minoră. Cancelarul, Axel Oxenstierna încheie cu protestanții franci, șvabi și din Valea Rinului un pact de alianță Heilbronner Bund (1633–1634). Adversarul cel mai capabil al protestanților, Wallenstein este omorât la data de 26 februarie 1634 în Eger (Boemia) (azi Cehia). În același an trupele imperiale obțin prima izbândă hotărâtoare împotriva armatei suedeze la Nördlingen sub conducerea generalului Bernhard von Sachsen-Weimar.

Gustav Adolf este considerat de ca erou și salvator al protestantismului german, fiind supranumit „Leul din nord“ . Planurile sale politice erau, răspîndirea protestantismului și așezarea pe tronul imperial a unui prinț protestant, ca aliat și sub protectoratul Suediei.