Sari la conținut

Giambattista Benedetti

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Giovanni Battista Benedetti)
Resolutio omnium Euclidis problematum, 1553

Giovanni Battista Benedetti (sau Giambattista Benedetti, n. 14 august 1530 - d. 20 ianuarie 1590) a fost un matematician, inginer și filozof italian, care a avut preocupări în domenii diverse ca: fizică, mecanică, muzică.

Încă din tinerețe și-a manifestat talentul deosebit. A trăit în Veneția și a fost în serviciul ducelui de Savoia.

A studiat rezolvarea ecuațiilor de gradul al II-lea în spiritul geometriei antice. A studiat construcția unui patrulater când sunt date cele patru laturi.

A creat multe demonstrații dinamice în matematică, iar ca fizician a jucat un important rol istoric. Criticând dinamica lui Aristotel și examinând critic ideile școlii de statică a lui Jordanus Nemorarius, a manifestat o clară gândire independentă, originală în domeniul științelor exacte.

Astfel, în domeniul fizicii, a descoperit principiul echilibrului hidrostatic, a generalizat noțiunea de moment al forței și a elaborat criteriul stabilității pârghiei. A studiat teoria compunerii forțelor, mișcarea proiectilelor, căderea unui corp greu, principiul de echilibru al vaselor comunicante, devenind astfel precursorul lui Blaise Pascal și al lui Galileo Galilei.

  • De resolutione omnium Euclidis problematum aliorumque una tantumodo circuli data apertura (Veneția, 1553)
  • Diversarum speculationum mathematicarum et physicarum liber (Torino, 1585).