Sari la conținut

Giambattista Benedetti

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Resolutio omnium Euclidis problematum, 1553

Giovanni Battista Benedetti (sau Giambattista Benedetti, n. 14 august 1530 - d. 20 ianuarie 1590) a fost un matematician, inginer și filozof italian, care a avut preocupări în domenii diverse ca: fizică, mecanică, muzică.

Încă din tinerețe și-a manifestat talentul deosebit. A trăit în Veneția și a fost în serviciul ducelui de Savoia.

Contribuții[modificare | modificare sursă]

A studiat rezolvarea ecuațiilor de gradul al II-lea în spiritul geometriei antice. A studiat construcția unui patrulater când sunt date cele patru laturi.

A creat multe demonstrații dinamice în matematică, iar ca fizician a jucat un important rol istoric. Criticând dinamica lui Aristotel și examinând critic ideile școlii de statică a lui Jordanus Nemorarius, a manifestat o clară gândire independentă, originală în domeniul științelor exacte.

Astfel, în domeniul fizicii, a descoperit principiul echilibrului hidrostatic, a generalizat noțiunea de moment al forței și a elaborat criteriul stabilității pârghiei. A studiat teoria compunerii forțelor, mișcarea proiectilelor, căderea unui corp greu, principiul de echilibru al vaselor comunicante, devenind astfel precursorul lui Blaise Pascal și al lui Galileo Galilei.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

  • De resolutione omnium Euclidis problematum aliorumque una tantumodo circuli data apertura (Veneția, 1553)
  • Diversarum speculationum mathematicarum et physicarum liber (Torino, 1585).