Gheorghe Briceag

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Gheorghe Briceag (general).
Gheorghe Briceag
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani) Modificați la Wikidata
Bălți, Republica Moldova Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Moldova.svg Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațieactivist pentru drepturile omului[*]
disident Modificați la Wikidata
Activitate
Premii Cena Homo Homini[*][[Cena Homo Homini (Human Rights award)|​]] ()

Gheorghe Briceag (n. 15 aprilie 1928 – d. 16 august 2008, Bălți) a fost un cunoscut apărător al drepturilor omului în Republica Moldova și presedinte al Filialei Bălți a Comitetului Helsinki pentru Apărarea Drepturilor Omului și membru al organizației Amnesty International.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A fost condamnat, în anii '40 ai secolului trecut, de puterea bolșevică la zece ani de GULAG și mai apoi la șapte ani de exil pentru că a organizat unul dintre primele grupuri de rezistență antisovietică din Basarabia [1].

Premiul Homo Homini[modificare | modificare sursă]

La 27 aprilie 2005, Gheorghe Briceag a intrat în posesia Premiului Homo Homini ("Premiul pentru Demnitate Umană") pentru anul 2004, oferit de Fundația People in Need. Gheorghe Briceag este unicul reprezentant al Republicii Moldova, care s–a învrednicit de acest premiu și al șaptelea din lume. Premiul Homo Homini i–a fost acordat pentru contribuția la protecția drepturilor omului în Republica Moldova și pentru opunerea sa procesului de reinstalare a simbolurilor și ideologiei sovietice [2][3].

Anticomunist convins[modificare | modificare sursă]

În ultimii ani, Gheorghe Briceag a devenit simbol al luptei cu comunismul. El s-a opus cu vehemență intențiilor autorităților locale și Partidului Comuniștilor de a reinstala monumentul lui Lenin în centrul orașului Balti. Briceag amenințase că se va autoincendia dacă va fi reinstalat monumentul „tătucului” [1][4]

La Praga, Gheorghe Briceag a fost și unul dintre cei cinci membri ai juriului la ediția a șaptea a Festivalului "One World Human Rights", manifestare care face parte dintr–o rețea de 200 de festivaluri video/audio din Europa.

Gheorghe Briceag, supranumit „ultimul disident” din Republica Moldova, s-a stins din viață la 17 august 2008, fiind înmormântat în partea veche a cimitirului din Bălți [1].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c A murit Gheorghe Briceag, „ultimul disident” din Republica Moldova. deca-press. 18 august 2008. Accesta 12 aprilie 2011.
  2. ^ Catan Igor. Demnitatea umană și Lumea. In: Vocea Bălțiului, nr. 19 (25), 13 mai 2005, p. 3.
  3. ^ Disidentul Gheorghe Briceag isi va rade barba daca R. Moldova se va uni cu Romania. DECA-press. 15 aprilie 2008. Accesat 12 aprilie 2011.
  4. ^ S-a stins din viață Gheorghe Briceag. pro TV. 19 august 2008. Accesat 12 aprilie 2011.

Legături externe[modificare | modificare sursă]