Sari la conținut

Elisabeth Christine de Brunswick-Lüneburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Elisabeth Christine de Brunswick-Lüneburg
Prințesă Moștenitoare a Prusiei

Elisabeth Christine de Johann Georg Ziesenis, 1965.
Date personale
Născută8 noiembrie 1746(1746-11-08)
Wolfenbüttel, Brunswick-Wolfenbüttel⁠(d), Germania[1] Modificați la Wikidata
Decedată (93 de ani)
Stettin, Regatul Prusiei[2] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăZamek Książąt Pomorskich w Szczecinie[*][[Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie (castle in Szczecin, Poland)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiCarol I, Duce de Brunswick-Lüneburg
Prințesa Philippine Charlotte a Prusiei
Frați și suroriAuguste Dorothea von Braunschweig-Wolfenbüttel[*][[Auguste Dorothea von Braunschweig-Wolfenbüttel (politiciană germană)|​]]
Sophie Caroline Marie of Brunswick-Wolfenbüttel[*][[Sophie Caroline Marie of Brunswick-Wolfenbüttel (German noble (1737-1817))|​]]
Anna Amalia de Brunswick-Wolfenbüttel
Friedrich August[*][[Friedrich August (Duke of Oels and Bernstadt (1740-1805))|​]]
Leopold von Braunschweig-Wolfenbüttel[*][[Leopold von Braunschweig-Wolfenbüttel (German general)|​]]
Albrecht Heinrich von Braunschweig-Wolfenbüttel[*][[Albrecht Heinrich von Braunschweig-Wolfenbüttel (German canon (1742-1761))|​]]
Wilhelm Adolf von Braunschweig-Wolfenbüttel[*][[Wilhelm Adolf von Braunschweig-Wolfenbüttel (German officer)|​]]
Carol al II-lea, Duce de Braunschweig-Wolfenbüttel Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFrederic Wilhelm al II-lea al Prusiei
CopiiFrederica Charlotte a Prusiei
Cetățenie Regatul Prusiei Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă
Familie nobiliarăCasa de Hohenzollern
Casa de Brunswick-Bevern

Elisabeth Christine de Brunswick-Lüneburg (8 noiembrie 1746 - 18 februarie 1840), a fost prima soție a Prințului Frederic Wilhelm, vărul ei primar și viitorul rege Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Elisabeth Christine a fost al șaptelea copil și a treia fiică a lui Carol I, Duce de Brunswick-Lüneburg și a soției lui, Prințesa Philippine Charlotte a Prusiei, care era sora lui Frederic cel Mare. A fost aleasă de unchiul ei, regele Prusiei, ca mireasă potrivită pentru moștenitorul tronului Prusiei. La 14 iulie 1765 Elisabeth s-a căsătorit cu Frederic Wilhelm, Prințul Moștenitor, la moșia familiei în Salzdahlum.

Curând a devenit clar: cuplul nu a fost fericit unul cu altul. Regele Frederic a sperat că mariajul ar duce la producerea unui moștenitor, însă a observat că Frederic Wilhelm își neglija soția și îi era necredincios. Când primul lor copil s-a dovedit a fi o fată, relația lor s-a deteriorat. Rănită de neglijarea soțului ei și infidelitatea sa, Elisabeth a început să aibă aventuri cu muzicieni și ofițeri din Potsdam, lucru care a condus la un scandal în 1769 când a rămas însărcinată.

Fiica Elisabetei, Prințesa Frederica Charlotte a Prusiei.

A plănuit să fugă împreună cu amantul ei însă a fost trădată și căsătoria a fost dizolvată în câteva zile. Frații Elisabetei au forțat-o să plece. Prințesei nu i s-a permis să-și păstreze titlul. Regele și-a forțat nepotul să se recăsătorească în termen de câteva luni.

În acest timp, Elisabeth a fost pusă sub arest la castelul din Stettin sub supravegherea unei rude. În cele din urmă, Frederic i-a îmbunătățit condițiile de viață. Începând cu anul 1774, reședința de vară a fost într-o mănăstire medievală din Jasenitz, acum parte a districtului Police în Pomerania. După moartea lui Frederic cel Mare în 1786, ea a fost tratată mai puțin strict. Când armata franceză a ocupat orașul în 1810, Elisabeth s-a mutat la o moșie în afara zidurilor orașului, pe care ea a numit-o Friedrichsgnade (mila lui Frederic).

Elisabeth a murit la vârsta de 93 de ani, supraviețuind tuturor fraților și surorilor sale. A avut un mausoleu separat deoarece nu a vrut să fie lângă rudele ei.

După divorț nu și-a mai văzut fiica niciodată. Frederica Charlotte a Prusiei a fost educată de bunica și mama vitregă și s-a căsătorit cu Prințul Frederic, Duce de York și Albany.