Feri Cansel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Feri Cansel
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Nicosia, Imperiul Britanic Modificați la Wikidata
Decedată (39 de ani) Modificați la Wikidata
İzmir, İzmir, Turcia Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
CopiiZümrüt Cansel (n. 1963)
Cetățenie Republica Turcă a Ciprului de Nord Modificați la Wikidata
Etnieturcă
Ocupațieactriță
Activitate
Alte numeEmmanuelle din Kasımpașa,
Can Sel
Ani de activitate1964-1983

Feriha „Feri” Cansel (n. , Nicosia, Imperiul Britanic – d. , İzmir, İzmir, Turcia) a fost o actriță turcă de origine cipriotă.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Nicosia, Cipru și și-a petrecut prima tinerețe în Regatul Unit, dobândind cetățenia britanică și a devenit coafor în Londra. Odată stabilită în Turcia, ea a obținut și cetățenia turcă, căsătorindu-se pentru comoditate cu conducătorul al blocului de apartamente din İstanbul unde locuia concluzând în acest scop. Ea a început în lumea spectacolului ca stripper și a apărut în primul ei film în 1964.

A fost mama actriței Zümrüt Cansel, născută în 1963 în Turcia.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Ea și-a început cariera de actorie cu roluri secundare în filmele mainstream ale cinematografiei și care a atins faima după ce a început să apară în „seks filmleri”, un anumit gen al căruia se dezvoltase în Turcia la mijlocul anilor 1970 pentru a dura până în ajunul anilor 1980. Numele ei a devenit sinonim cu valul în creștere de filme ale genului de atunci, cu o poveste mult redusă și un conținut soft până la mijlocul hardcore pornografică aranjat pentru a se potrivi gusturilor publicul local adesea deghizat în filme de comedie.

Potrivit bazei de date Sinematürk a filmelor turcești, cariera lui Feri Cansel a durat 18 ani, timp în care a jucat în 136 de filme. 120 dintre aceste filme pot fi clasificate ca aparținând liniei erotice. Cansel însăși, pe de altă parte, a susținut în 1978 că a apărut până atunci în 350 de filme erotice. Ambele cifre l-ar putea face pe Cansel să câștige titlul de-a lungul carierei pentru cel mai mare număr de filme erotice turcești realizate de orice actor/actriță.

Diferența dintre cele două figuri este explicată de practica extinsă la acea vreme a producători de filme, care au privit filmele care au fost filmate nu ca părți ale unei singure lucrări, ci doar ca material sursă pentru producția de filme multiple, pentru a tăia și pastă. Scenele erotice, în special, erau adesea tăiate și lipite pentru a asambla filme noi din diferite părți ale celor existente. Această practică deosebită a fost numită „parça” („literal” „fragment”), iar termenul a fost extins în săile de cinema înseși pentru a include practica operatorilor de a introduce material hardcore, care a fost Europa de cele mai multe ori, în filme „erotice” turcești.

Folosirea liberală de către Cansel a limbajului urât în ​​filmele ei ia adus porecla de Emmanuelle din Kasimpașa, un cartier popular din Istanbul, renumit pentru discursul său ciudat, bogat în argo.

Decesul[modificare | modificare sursă]

Ea a fost ucisă de logodnicul ei în Istanbul în 1983. Cansel a rămas în supraviețuire de fiica ei Zümrut Cansel, care și-a început, de asemenea, o scurtă carieră de actorie după uciderea mamei sale.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Finalul amar al lui Feri Cansel, frumoasa vedetă de la Yeșilçam”. CNN Türk. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]