Evgheni Iankovski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Evgheni Iankovski
Date personale
Nume la naștereЕвгений Осипович Янковский
Născut7 martie 1837
gubernia Poltava, Imperiul Rus
Decedat29 iulie 1892
Varșovia, Polonia Congresului, Imperiul Rus
ÎnmormântatCmentarz prawosławny w Warszawie[*][[Cmentarz prawosławny w Warszawie (cemetery in Warsaw)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Al 17-lea guvernator al guberniei Basarabia
În funcție
15 mai 1879 – 12 august 1881
Precedat deNikolai Șcebeko
Succedat deModest Koniar
Guvernator al guberniei Poltava
În funcție
24 august 1883 – 25 februarie 1889
Guvernator al guberniei Volânia
În funcție
25 februarie 1889 – 29 iulie 1892

Premiiorden Sveatoi Annî 2-i stepeni[*][[orden Sveatoi Annî 2-i stepeni (Order of chivalry of Imperial Russia)|​]]
orden Sveatoi Annî 3-i stepeni[*][[orden Sveatoi Annî 3-i stepeni (Order of chivalry of Imperial Russia)|​]]
orden Sveatogo Stanislava 1-i stepeni[*][[orden Sveatogo Stanislava 1-i stepeni |​]]
Ordinul Sfântului Stanislav, clasa III[*]
orden Sveatogo Stanislava 2-i stepeni[*][[orden Sveatogo Stanislava 2-i stepeni (degree of the Russian imperial order)|​]]
Ordinul Sf. Vladimir, clasa a IV-a[*]
Ordinul Sf. Vladimir, clasa a II-a[*]
orden Sveatogo Vladimira 3-i stepeni[*][[orden Sveatogo Vladimira 3-i stepeni |​]]
Alma materMihailovskaia voennaia artilleriiskaia akademia[*][[Mihailovskaia voennaia artilleriiskaia akademia (military academy)|​]]

Evgheni Osipovici Iankovski (în rusă Евгений Осипович Янковский; n. 7 martie 1837 – d. 29 iulie 1892) a fost un general rus, guvernator al guberniilor Basarabia, Poltava și Volânia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Iankovski s-a născut la 7 martie 1837 într-o veche familie nobilească din gubernia Poltava. A fost educat la Corpul de cadeți Konstantinovsk, după care la 16 iunie 1856, a fost promovat la gradul de praporșcik și s-a alăturat regimentulului „Semionov”.

La 17 aprilie 1859 a fost transferat unui regiment de artilerie cavalerească, unde a servit până în 1864.

Trimis la dispoziția comisiei dirigiuitoare a Poloniei țariste, Iankovski a servit ca membru al Comisiei pentru afacerile țărănești din regiunea Lublin, și apoi, a fost comisar al aceleiași comisii, ținând seama de o parte activă din toate lucrările ei. Patru ani mai târziu, a fost promovat la gradul de locotenent-colonel și pensionat.

În 1869, a fost din nou înrolat și repartizat la Corpului de jandarmerie⁠(ru)[traduceți], cu numirea în post de guvernator al districtului de jandarmi din Varșovia, un an mai târziu a fost decorat cu Ordinul Sfântul Vladimir, în grad 4. În această poziție el a condus timp de zece ani.

După războiul ruso-turc, în 1879, Iankovski a fost trimis la dispoziția general-adjutantului prințului Dondukov-Korsakov⁠(ru)[traduceți] pentru a crea în Rumelia de Est, corpuri de poliție și jandarmerie, dar a stat acolo doar câteva luni. La 24 aprilie, același an, el a fost subordonat Ministerului imperial al Afacerilor Interne, și la 15 mai a fost promovat general-maior și numit guvernator al Basarabiei.

Mai târziu, la 18 august 1882 a fost numit guvernator de Astrahan și Ataman al trupelor de cazaci din regiunea respectivă. În anul următor, la 24 august, a fost numit în postul de guvernator al Poltavei, și distins cu Ordinul Sfântul Stanislav, în grad 1. La 25 februarie 1889 a fost numit guvernator al Volâniei, postură pe care a ocupat-o până la moarte.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • ru Янковский, Евгений Осипович // Русский биографический словарь : в 25-ти томах. — СПб.—М., 1896—1918.
  • Редакция журнала Генерал-майор Е. О. Янковский, московский обер-полицмейстер // Всемирная иллюстрация : журнал. — 1881. — Т. 26. — № 665. — С. 282.
  • Янковский Евгений Осипович // Список генералам по старшинству. Составлен по 1 мая 1890 года. — СПб.: Военная типография, 1890. — С. 634.