eBay

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
eBay Inc.
TipPublică
Simbol bursierNASDAQEBAY
NASDAQ-100 Component
S&P 500 Component
Fondată3 septembrie 1995 (1995-09-03)
Fondator(i)Pierre Omidyar
SediuSan Jose, California, SUA Modificați la Wikidata
Statele Unite ale Americii eBay Inc.
Attn: Legal - Global Privacy Practices
2145 Hamilton Avenue
San Jose, CA 95125
SUA
Zona deservităGlobal
Oameni cheie
IndustrieInternet, vânzări online
Venit US$16.05 miliarde (2013)[1]
Profit brut US$03.37 miliarde (2013)[1]
Profit net US$02.86 miliarde (2013)[1]
Active totale US$41.49 miliarde (2013)[1]
Capital propriu US$23.65 miliarde (2013)[1]
Angajați33.500 (decembrie 2013)[2]
Prezență online
site web oficial
Twitter

eBay Inc. (pronunțat ibeĭ) este o companie americană de comerț și shopping online care deține diverse site-uri web și face afaceri pe Internet, aparținând astfel de branșa E-commerce. Tot „eBay” se numește și aplicația Internet principală a acestei companii. La ora actuală (2008) eBay este cea mai mare companie din lume axată pe licitații online. Compania a fost fondată în 1995 de către Pierre Omidyar în orașul San José, California, SUA, inițial sub numele "auctionweb". Între timp ea s-a extins în circa 30 de țări de pe glob, printre care și în Anglia, Franța, Italia, Germania, Austria, Elveția ș.a. Relativ recent eBay a cumpărat companiile de renume mondial PayPal, Skype, StubHub și altele; ulterior însă Skype a fost cumpărată de către Microsoft iar PayPal a devenit companie independentă.

Pe parcursul anilor afacerea firmei, se poate spune și piața afectată, care la început a fost "de la persoană particulară la persoană particulară" ("Consumer-To-Consumer" sau C2C), au devenit din ce în ce mai mult o platformă "de la comerciant la persoană particulară" ("Business-to-Consumer" sau B2C), altfel spus, a evoluat de la talcioc la prăvălie, deoarece pe lângă persoanele particulare, care de obicei vând obiecte mai mult sau mai puțin uzate, acum mai există și foarte mulți comercianți profesioniști cu articole în stare nouă cu garanție.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Sediul eBay din San Jose.

Achiziții[modificare | modificare sursă]

Lista companiilor achiziționate de eBay este lungă. Iată câteva exemple:

 • În anul 2005 eBay a achiziționat cu 620 de milioane de dolari un site specializat în compararea ofertelor magazinelor online, http://shopping.com [5] .
 • Tot în 2005, în decembrie, eBay a preluat compania furnizoare de servicii de telefonie prin internet Skype, tranzacția fiind estimată la aproximativ 4,1 miliarde de dolari [5] .
 • Ulterior, în 2007, eBay a vândut Skype pentru suma de 1,9 miliarde dolari [6] .
 • În martie 2011 eBay a achiziționat GSI Commerce, companie ce oferă servicii de marketing și e-commerce interactive, pentru suma de 2,4 miliarde dolari [7] .

Aplicația eBay[modificare | modificare sursă]

Pentru a folosi aplicația Internet eBay nu este nevoie de niciun software special, drept care utilizatorii nu-și consumă timpul cu descărcarea, instalarea sau întreținerea vreunui software. Mai întâi se activează browser-ul standard, se introduce adresa site-ului eBay din țara dorită și deja oricine poate citi toate ofertele de produse și servicii. Pentru a oferi sau a cumpăra produse este însă nevoie de o înregistrare prealabilă, cu identificator și parolă alese special pentru această aplicație.

Aplicația eBay este deci o aplicație de tip „Software as a service”, sau mai general: cloud computing, aparținând și de fenomenul mai recent numit Web 2.0.

Detalii despre licitații[modificare | modificare sursă]

Felul cum decurge o licitație online la eBay diferă destul de mult de licitațiile tradiționale. Două exemple de diferențe:

 • Ofertantul/furnizorul trebuie să stabilească sfârșitul licitației sale pentru o anumită zi, oră, minut și secundă;
 • Afișajul nivelului curent la care s-a ajuns diferă de ultima ofertă făcută. Regulile exacte ale afișajului sunt însă publicate pe site.

În eBay există însă și vânzări la un preț fix, oferte permanente precum și alte variante de comerț.

În eBay se scot zilnic la licitație și deci se vând/cumpără global milioane de obiecte, noi sau utilizate, cum ar fi: obiecte pentru colecționari, decorațiuni, aparate casnice, aparate electronice, unelte, mobilă, autoturisme și piese de schimb, bijuterii, îmbrăcăminte, CD-uri cu muzică sau software, cărți și multe, multe altele. Începând din 2005 se vând și obiecte industriale și comerciale. Unele obiecte sunt unicate de mare valoare, altele însă se pot arunca direct la gunoi. În general se pot scoate la licitație orice fel de obiecte, cu condiția să nu fie ilegale (cum ar fi piei de animale ocrotite, droguri, marfă de contrabandă, bani falși ș.a.) și să nu contravină regulilor interne stabilite de eBay. Vânzătorii sunt întotdeauna obligați să descrie obiectul pus în vânzare cât mai corect și pot introduce și fotografii ale obiectului, fiind responsabili pentru corectitudinea descrierii. De asemenea se pot scoate la vânzare sau licitație și servicii, nu numai obiecte.

Ocazional apar totuși în eBay și obiecte controversate, ca de ex. organe umane pentru transplant; marfă contrafăcută și falsificată; imitații de obiecte de marcă bună, descrise în mod mincinos drept marfă originală; copii ilegale de medii; articole de scandal oferite de cineva cu scopul intenționat de a se face cunoscut ș.a. Uneori un cumpărător amator nou nu-și poate da seama exact de situație și poate cădea în capcană. Totuși în eBay există și unele proceduri de împăciuire între vânzător și cumpărător.

Unele companii de renume își oferă produsele și serviciile și pe platforma eBay.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d e Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite FYEBAY
 2. ^ „Investor FAQ”. 
 3. ^ Michael Galpin. „Eclipse at eBay, Part 1: Tailoring Eclipse to the eBay architecture”. IBM developers work. Accesat în . 
 4. ^ „Ebay.com Site Info”. Alexa Internet. Accesat în . 
 5. ^ a b Profitul eBay in crestere cu 45%, Claudiu Vrinceanu, 20 Ianuarie 2006, wall-stret.ro, accesat la 26 septembrie 2011
 6. ^ eBay a vandut Skype pentru 2 mld. dolari, George Varban, 23 Noiembrie 2009, wall-stret.ro, accesat la 26 septembrie 2011
 7. ^ Achizitie GIGANT: eBay cumpara GSI Commerce cu 2,4 miliarde dolari, Alex Goaga, 29 Martie 2011, wall-stret.ro, accesat la 26 septembrie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de eBay