Patimile

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Flagelarea Domnului nostru Iisus Hristos, 1880 - William-Adolphe Bouguereau, (1825 - 1905)

Deși nu i-a găsit nici o vină lui Iisus, la strigătele mulțimii - "Răstignește-L, răstignește-L!" - ca să arate nevinovăția sa, Se încredințase Pilat din PontIisus este Împăratul ceresc prezis de prooroci (Ioan 18, 37).[necesită citare] El se întrebase: "Ce este adevărul?", dar eliberează totuși pe Baraba tâlharul iar pe Iisus îl osândește să fie răstignit. După ce L-au biciuit ostașii și I-au împletit cunună de spini, punându-I-o pe cap și îmbrăcându-L cu hlamidă, L-au pălmuit, L-au scuipat și L-au batjocorit.

Biciuirea și batjocurile[modificare | modificare sursă]

Potrivit tradiției creștine, Iisus ar fi primit între 36 și 56 de lovituri de bici. Nu s-au folosit bețe, ci bice cu țepi de fier, făcute de romani, numite flagellum (făceau răni groaznice). În mod normal Iisus ar fi pierdut mult sânge la astfel de lovituri. În Scriptură se spune că după ce a fost dezbrăcat, legat de un butuc sau stâlp și bicuit de 36 de ori, soldații l-au mai batjocorit prin:

În mod normal, după ce era biciuit, ar fi trebuit eliberat; însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Iisus purtând cununa de spini - Mateo Cerezo

Eliberarea lui Barrabas[modificare | modificare sursă]

Deși bătut, lumea nu a fost deloc miloasă de modul cum arăta Iisus, și l-au ales ca în traditia de Paști, ca Pilat să-l elibereze pe tâlharul Barrabas. Atunci Pilat, ieșind afară, și-a afirmat din nou nevinovăția zicînd: "Iată, vi-L aduc pe El afară, ca să știu că nu găsesc în El nici o vină ...". Și apoi a exclamat: "Iată Omul! (Ecce Homo)" (Ioan 19,4-5). De teamă L-a predat să fie răstignit, după ce căpeteniile poporului au spus că după legea lor e vinovat de moarte, căci, dacă nu-L condamnă, Pilat va fi împotriva Cezarului. Pilat este nevoit să-l elibereze pe Barrabas, iar pe Iisus să-l condamne la moarte prin crucificare.

Pilat s-a spălat pe mâini înaintea mulțimii zicînd: "Nevinovat sunt de sângele dreptului acestuia. Voi veți vedea." Iar tot poporul a răspuns și a zis: "Sângele Lui asupra noastră și asupra copiilor noștri." (Matei 27, 24 - 25).

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Evenimentele din
Viața lui Isus
în conformitate cu Evangheliile
Viața lui Isus

Portale: P christianity.svg Creștinism Bible.malmesbury.arp.jpg Biblia

Wikipedia book Carte:Viața lui Isus