Domul din Aachen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Catedrala Sfânta Maria din Aachen
Aachen Germany Imperial-Cathedral-01.jpg
Catedrala Sfânta Maria din Aachen
Informații generale
Confesiune romano-catolică
Hram Sfânta Maria
Ctitor Carol cel Mare
Tip catedrală
Anul sfințirii secolul al VIII-lea
Localizare
Țara Germania
Localizare Aachen
Date despre construcție
Stil arhitectonic gotic , carolingian și romanic
Înălțime maximă 74 de metri

Domul din Aachen este o catedrală romano-catolică din orașul Aachen , Germania. Această biserică este considerată a fi cea mai veche catedrală din Europa de Nord . Aici , au fost încoronați timp de de aproape șase secole împărații romano-germani, de aceea catedrala mai este numită și Catedrala Imperială a Germaniei. În prezent ea este sediul Episcopiei romano-catolice din Aachen.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În anul 796 Carol cel Mare a decis să construiască Capela Palatină, ce avea să fie extinsă mai târziu într-o măreață catedrală. În anul 881 capela a fost deteriorată în urma unei invazii a vikingilor, dar în anul 983 a fost restaurată și mărită. În final, în secolul al XIV-lea, i-au fost adăugate elementele gotice, iar în anul 1881 catedrala a fost din nou modificată, ajungând la forma ei actuală. În anul 1968 catedrala din Aachen a intrat în patrimoniul mondial UNESCO .

Atracți ale catedralei[modificare | modificare sursă]

Printre cele mai faimoase atracții ale catedralei din Aachen se numără Crucea lui Lothar, Tronul lui Carol cel Mare, Candelabrul lui Barbarossa și Bustul lui Carol cel Mare, precum și mormântul său.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]