Dominique Venner

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dominique Venner
Date personale
Născut 16 aprilie 1935
Paris, Franța
Decedat 21 mai 2013
Catedrala Notre Dame, Paris, Franța
Părinți Charles Venner[*] Modificați la Wikidata
Naționalitate Francez
Cetățenie Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație Eseist, istoric, militar, activist
Limbi limba franceză[1]  Modificați la Wikidata
Note
Premii premiul Broquette-Gonin[*]
Croix du combattant[*]
prix Renaissance des lettres[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Dominique Venner (n. 16 aprilie 1935 - d. 21 mai 2013) a fost un eseist și scriitor francez cu viziuni de extrema dreaptă, autor al mai multor cărți de istorie cu privire la evenimentele din perioada anilor 1914 - 1945, inclusiv despre Revoluția Rusă, Corpul francez de la Marea Baltică, Colaborarea și Rezistența în Franța în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Câștigător al „Premiului Broquette Gonin” al Academiei Franceze, el a fost, de asemenea, un expert recunoscut pe arme cărora le-a dedicat mai multe lucrări[2].

A fost subofițer în Batalionul al 4-lea Vânători în timpul războiului din Algeria, fiind activist al Jeune Nation în anii 1950, apoi, un membru al Organizației armate secrete și fondator al grupului Europa-Acțiune în anii 1960. A contribuit la înființarea în 1968 a Grupului de cercetare și de studiu al civilizației europene (Grecia); de asemenea, a creat, în același an, 1968, un efemer Institut de studii occidentale. S-a retras, mai târziu, din activismul politic pentru a se dedica scrierii și publicării[3].

La 21 mai 2013, Venner s-a sinucis cu propria armă de foc, în fața altarului Catedralei Notre Dame de Paris[4], fapt ce a dus la evacuarea a aproximativ 1,500 de persoane din catedrală. El a fost un oponent al imigrației musulmane în Franța și Europa, a ceea ce el credea a fi americanizarea valorilor europene, și a legalizării căsătoriilor între persoane de același sex în Franța.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Dominique Venner", data.bnf.fr[*] http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11927879f, accesat în 10 octombrie 2015  Missing or empty |title= (help)
  2. ^ Dominique Venner, essayiste d'extrême-droite, s'est suicidé à Notre-Dame de Paris Tugudal Denis, sur L’Express.fr, 6 juillet 2013 (consulté le 19 novembre 2013)
  3. ^ Qui était vraiment Dominique Venner, le suicidé de Notre-Dame?
  4. ^ Suicide à Notre-Dame d'un ex-OAS