Dominique Venner

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Dominique Venner
Date personale
Născut 16 aprilie 1935
Paris, Franța
Decedat 21 mai 2013
Catedrala Notre Dame, Paris, Franța
Părinți Charles Venner[*] Modificați la Wikidata
Naționalitate Francez
Cetățenie Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație Eseist, istoric, militar, activist
Partid politic Q3326745[*][1]  Modificați la Wikidata
Limbi limba franceză[2]  Modificați la Wikidata
Note
Premii premiul Broquette-Gonin[*]
Croix du combattant[*]
prix Renaissance des lettres[*]
Prix des intellectuels indépendants[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Dominique Venner (n. 16 aprilie 1935 - d. 21 mai 2013) a fost un eseist și scriitor francez cu viziuni de extrema dreaptă, autor al mai multor cărți de istorie cu privire la evenimentele din perioada anilor 1914 - 1945, inclusiv despre Revoluția Rusă, Corpul francez de la Marea Baltică, Colaborarea și Rezistența în Franța în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Câștigător al „Premiului Broquette Gonin” al Academiei Franceze, el a fost, de asemenea, un expert recunoscut pe arme cărora le-a dedicat mai multe lucrări[3].

A fost subofițer în Batalionul al 4-lea Vânători în timpul războiului din Algeria, fiind activist al Jeune Nation în anii 1950, apoi, un membru al Organizației armate secrete și fondator al grupului Europa-Acțiune în anii 1960. A contribuit la înființarea în 1968 a Grupului de cercetare și de studiu al civilizației europene (Grecia); de asemenea, a creat, în același an, 1968, un efemer Institut de studii occidentale. S-a retras, mai târziu, din activismul politic pentru a se dedica scrierii și publicării[4].

La 21 mai 2013, Venner s-a sinucis cu propria armă de foc, în fața altarului Catedralei Notre Dame de Paris[5], fapt ce a dus la evacuarea a aproximativ 1,500 de persoane din catedrală. El a fost un oponent al imigrației musulmane în Franța și Europa, a ceea ce el credea a fi americanizarea valorilor europene, și a legalizării căsătoriilor între persoane de același sex în Franța.

Note[modificare | modificare sursă]