Discuție Utilizator:Hermannstadt1191

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vă mulțumim că v-ați înregistrat ca utilizator. Sperăm că va fi o colaborare cât mai frumoasă și că veți profita de șederea dumneavoastră aici.
Wikipedia în română este o enciclopedie cu conținut liber care a luat naștere în iulie 2003. De atunci s-au stabilit o serie de principii definite de comunitate. Vă rugăm să vă rezervați ceva timp pentru a lua la cunoștință câteva dintre acestea înainte de a începe editarea pe Wikipedia.
Cum să creați un articol
Pas cu pas, cu ajutorul asistentului nostru.
Politicile Wikipediei
Standarde și norme adoptate de către comunitate.
Întrebări frecvente
Anumite întrebări frecvent adresate de către utilizatorii începători.
Cei cinci piloni ai Wikipediei
Principiile de bază ale proiectului.
Ajutor
Manualul general al Wikipediei.
Aflați cum să editați pagini
Ghid de modificare a paginilor wiki
.
Ghid
Învățați cum să editați pas cu pas.
Ilustrare
Trimiteți fișiere și ilustrați articole.
Pagina de teste
Locul destinat experimentelor.
Solicitați asistență
Cereți ajutor personalizat pentru primii dumneavoastră pași.
Cafenea
Informații și discuții despre Wikipedia.
Wikizare rapidă
O privire de ansamblu a modului în care se folosește codul wiki.

Aceasta este pagina dumneavoastră de discuție, unde puteți primi mesaje de la alți wikipediști. Pentru a lăsa un mesaj unui alt wikipedist scrieți-i pe pagina sa de discuție; altfel, acesta nu va fi notificat. La sfârșitul mesajului trebuie să vă semnați tastând ~~~~ sau prin apăsarea butonului „creion” așa cum reiese din imaginea alăturată. Luați aminte că în articole nu se pune semnătura.

Aveți la dispoziție propria pagină de utilizator (vedeți sus de tot unde scrie Hermannstadt1191) în care vă puteți organiza activitatea la Wikipedia și în care puteți să vă prezentați pe dumneavoastră ca wikipedist, dar nu înainte de a citi regulile aferente paginii de utilizator; evitați să scrieți în pagina dumneavoastră CV-uri sau informații fără legătură cu Wikipedia.

Rețineți faptul că editările în conflict de interese contravin principiilor Wikipedia și că editările în articole pe subiecte în care aveți un interes pecuniar sunt supuse unor restricții suplimentare.


-- Comunitatea utilizatorilor 12 noiembrie 2016 06:21 (EET)

■ Testul v-a fost anulat[modificare sursă]

Testul dumneavoastră de la pagina Teatrul „Mihai Eminescu” Oravița a funcționat, dar a fost anulat. Pentru alte încercări vă rugăm să folosiți groapa cu nisip. Vă invităm să citiți și pagina de bun venit pentru a afla cum puteți contribui la enciclopedia noastră. Vă mulțumim! Silenzio (discuție) 12 noiembrie 2016 14:35 (EET)[răspunde]


Buna seara ! Imi cer scuze daca nu aici este locul adecvat pentru reply sau discutie, nu sunt (inca) familiarizata cu Wikipedia. Orice autor sau sugestie sunt bine-venite. NU fac experimente, doar editez informatii care sunt eronate ! Prima fabrica de bere (1717) si primul teatru permanent (1788) au fost in Sibiu, fapte istorice, serios documentate (cronica orasului, articole bine documentate, etc). Imi pare rau pentru regiunea Banat ca nu are aceste 2 premiere, dar nu eu fac istoria ! Doar o respect. Si e cazul sa nu mai promovam greseli de origine comunista sau exagerate de orgoliul local, nu fac deloc bine ! Din cate am observat, ambele cazuri sunt documentate cu articole din ziare sau firme (Ursus), care evident nu au sustinere enciclopedica ! Daca la teatrul Oravita vs Sibiu chestia e clara, doar Dumneavoastra se pare ca nu vreti sa intelegeti, la prima abrica de bere situatia e putin mai complicata, prima fabrica de bere, in Sb, este un capitol de istorie (aproape) uitat, in timp ce in Tm, o falsa promovare a unei premiere nationale.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Hermannstadt1191 (discuție • contribuții).

Bună ziua, pentru modificările dumneavoastră trebuie să aduceți surse mai serioase și independente de subiectul Sibiu. Faptul că la Oravița se află cel mai vechi teatru din țară este documnetat și acceptat de mai multe surse. Piese de teatru au fost prezentate și înainte de 1816 și înainte de 1788, dar ori acele clădiri nu mai există, ori nu au avut continuitatea și trăinicia teatrului din Oravița șamd. --Silenzio (discuție) 12 noiembrie 2016 19:07 (EET)[răspunde]

Imi pare foarte rau, sursele mele sunt serioase (ex. site-ul Primariei), nu doar articole de ziare, care stim cam cum sunt documentate. Vorbim de PREMIERE, nu de functionare in aceeasi cladire sau continuitate. Fiti obiectiv va rog, nu va incurcati in astfel de detalii. Ambele premiere ale Banatului (in discutie) sunt documentate doar de ce am mentionat anterior (ziare, lauda falsa a unei companii). Este pacat, si mai ales incorect, ca Banatul sa-si insuseasca 2 premiere care nu le apartin ! Imi pare rau ca nu exista inca in format PDF Cronica Orasului Sibiu (1100-1929) de Emil Sigerus, acolo este specificat clar. Cronica este bazata pe documente din arhiva Sb. In Sb primele reprezentatii teatrale au fost circa 1540, prima sala de teatru (nu permanent) 1769 (Casa Albastra/Baronului Mringer), si prima cladire permanenta pt. teatru 1788.

La Oravita, pentru ca teatrul (doar muzeu astazi...ca vorbeam de continuitate) este inca in cladirea originala, se poate face un compromis, se poate mentiona cel mai vechi teatru din tara ce functioneaza in cladirea originala sau ceva de genul. Astept sugestii !

O sa caut informatii in arhivele de la Vienna si Budapesta, nu in fituici de pe Dambovita (ironie adusa presei in fapt, pentru seriozitate si documentare ioc !). Cat despre Sibiu.ro / Siteul Primariei, adus de mine des in discutie, este serios si bine documentat, mai ales pagina de Patrimoniu. Nu este doar un ziar, ce cauta senzationalul, sau care se arunca asupra primei surse gasite, fara documentara serioasa prealabila. Multumesc totusi pentru discutie, aproape intotdeauna duce la lucruri/realizari bune...deocamdata in cazul de fata, se pare ca nu.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Hermannstadt1191 (discuție • contribuții).

Cu plăcere, o să mă aplec și eu asupra subiectului diseară (la mine) să vedem ce spun și sursele mai serioase decât ziarele. Discuția este constructivă și vă asigur că nu voi fi încăpățânat, dacă aduceți surse de încredere independente de subiect care susțin consemnările pe care doriți să le corectați. Eu sunt originar din Arad și Aradul, de asemenea, susține în articolul Teatrul vechi din Arad că deține (citez) cel mai vechi edificiu teatral permanent din țară. --Silenzio (discuție) 12 noiembrie 2016 20:34 (EET)[răspunde]
Am observat că din nou ați modificat articolul Oravița, vă rog, nu mai faceți modificări până nu finalizăm această discuție cu prezentarea surselor, deoarece suntem amândoi pasibili de încălcarea reguli celor trei reveniri. Mulțumesc, --Silenzio (discuție) 12 noiembrie 2016 20:38 (EET)[răspunde]

Sper sa ajungem la un consens. Nu stiam de cel din Arad, iata, tocmai din lipsa de informatie se ajunge la astfel de falsificari. E bine sa avem, macar aici, istoria reala, asa cum este ! Ziarele sunt ziare... O sa las asa, la Oravita si Timisoara, pana clarificam. Deocamdata ma axez pe Sibiu si imprejurimi, ce cunosc mai bine (am cateva generatii in zona, si istoria locala si nu doar, ca pasiune), adaugare poze (realizare personala) la anumite articole, completari (pe cat posibil o sa prezint citat), o sa incerc sa nu aglomerez paginile (poze). Discutia e destul de stufoasa si complicata, daca luam doar prima fabrica de bere, am gasit un articol in care e documentat ceva in Cluj pe la 1300+...dar vorbim de productie (peste tot in Ev mediu si inainte) sau productia in masa (de fabrica) ? E de discutat...O seara frumoasa si spor !

Revenit cu link-uri, sper sa lamureasca cat de cat, pentru mine oricum e clar, am gasit mai multe surse, dar ori erau presa, ori carti foarte vechi(ex. 1845), Germana, scris marunt, caractere Gotice, nu se prea intelegea. Foarte important (!), gasit Cronica orasului Sibiu de Sigerus, in Germana, (atentie la anii 1712, 1717, se poate sari direct la 1700-1799), pot ajuta cu traducere, nu cunosc f. bine limba dar am varianta tradusa acasa. PS link-ul cu Teatrul Radu Stanca nu spune nimic de istoric, dar atentie la sigla (datarea).

Prima si cea mai importanta !!! : http://www.roland-giesel.de/hcronik.htm#7

http://www.erdelyiutazas.hu/deutsch/telepules/sibiu-1022

http://www.cultura.sibiu.ro/institutii/tnrs_istoric

http://www.tnrs.ro/#

http://www.filarmonicasibiu.ro/ro/thalia.htm

http://www.razvanpop.ro/2012/10/28/istoria-ora%C8%99ului-nostru-sibiu-39/

Aici putin stufos, a treia postare conteaza http://www.sibiul.ro/forum/viewtopic.php?t=3213

http://etichete-bere.tripod.com/Labels/iThomas.htm

http://www.tribuna.ro/stiri/economie/in-loc-de-aniversare-falimentare-97253.html

http://adevarul.ro/locale/sibiu/cele-33-premiere-istorice-facut-sibiul-unic-secrete-despre-scoala-tara-muzeu-spital-carte-tiparita-romana-1_54fed0af448e03c0fd6b0bf1/index.html

http://www.agerpres.ro/social/2014/08/20/destinatie-romania-sibiul-orasul-cu-cele-mai-multe-premiere-din-romania-11-40-37

http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/sibiu-orasul-premierelor-de-la-primul-spital-primul-teatru-la-prima-zoo-sau-primul-muzeu-116814.html

Dovada de necontestat (vorbim de teatru), anul primei inaugurari 1788 si anul terminarii reconstructiei 2004 pe frontispiciu https://ro.wikipedia.org/wiki/Sala_Thalia#/media/File:Sibiu_Sala_Thalia.jpg Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Hermannstadt1191 (discuție • contribuții).


Sincer, încă, nu sunt convins. Am găsit acest link, http://teatru.ro/istoria-teatrului/, în care se afirmă clar următoarele: Unii sustin ca primul teatru de pe actualul teritoriu al Romaniei a fost la Sibiu. această frază denotă faptul că există anumite date, dar nu există consens științific. Pe când expresia Astfel, la Oravita, un arhitect macedo-roman, Ion Niuny, infiinta in 1806, ‘Clubul diletantilor de Teatru’ (care a dat intaia reprezentatie in 1815!), el fiind parintele moral al primului teatru din Romania. este fără echivoc, acceptată de toată lumea.
Această pagină, http://www.turismistoric.ro/2015/05/teatrul-vechi-mihai-eminescu-oravita/, afirmă (chestiuni verificabile): Ansamblul elementelor artistice se păstrează intacte până astăzi și mărturisește prioritatea clădirii, prima de acest gen din spațiul culturii române actuale, în vreme ce vechile clădiri și scene improvizate din Sibiu, Oradea, Arad s-au modificat radical ori au alt sediu. Teatrul Vechi din Oravița nu s-a modificat de la inaugurarea sa, nici la exterior și nici în organizarea interioară a spațiilor. Farmecul baroc al Teatrului Vechi din Oravița îl conferă decorațiunile din sala de spectacole și ansamblul de artă aplicată, butaforia, consacrând argumentele și replica argumentelor privind un monument de istorie culturală realizat în stilul barocului vienez. și vedeți aici, http://teatrulvechi.blogspot.ca/2012/01/ionel-bota-prezentare-generala.html, se susține cu surse clare (F. MILLEKER, Geschichte der deutschen Theaters im Banat, Werschetz, 1937, p. 10-16) că la Oravița au fost reprezentații de la 1763: Important în pionieratul problemei ar fi, de pildă, turneul trupei lui Antonius Eintrag din Viena, la 1763, cu spectacole susținute în sala de protocol a vechiului han de poștă, actorii alegând Oravița tocmai pentru că aveau știre că aici exista deja o tradiție a artei spectacolului. Vom face acum primul teatru din România din sala de protocol a vechiului han de poștă din Oravița? --Silenzio (discuție) 13 noiembrie 2016 05:35 (EET)[răspunde]
Surse de încredere pentru consens - Oravița (le listez pe cele mai serioase pe care le-am găsit): TVR, Radio România Actualități, Ministerul Afacerilor Externe, Teatru.ro, Observator cultural, Camera Deputaților, Episcopia Caransebeșului, Agerpress.--Silenzio (discuție) 13 noiembrie 2016 06:24 (EET)[răspunde]

Am inteles, nu vrei TU sa accepti. O sa duc discutia mult mai sus decat persoana ta. Adica dovezile tale sunt doua <obscenitate> bloguri, pardon, ce istorie e aia? Pardon, ce satuc era Oravita comparat cu capitala Transilvaniei? Vorbim de 1788, nu inceput de secol 19 domnule, cand vad ca abia a ajuns civilizatia prin banat. Lasati orgoliul <atac la persoană> deoparte, si acceptati dovezile care le aduc, si discutam de o fosta capitala culturala europeana, nu de un orasel mort pe vreo vale. Din partea mea nu are decat sa se laude fiecare sat amarat cu primul teatru si fabrica de bere. Se intelege ca faceti toate muzeele, istoricii si institutiile din Sb mincinoase. Ai <atac la persoană> nu gluma. O sa duc discutia mult peste tine. Si o sa continui sa editez Oravita si Timisoara, atata <atac la persoană>, rar am vazut. Ce dracu de dovezi vrei? Sa vina Elisabeta a2 a sa iti zica? Ce dracu te poate multumi? Dar <obscenitate> de articole si <obscenitate> care atesta ce sustii tu, ce dovada reprezinta? Fa bine si nu m-i te mai adresa din momentul asta ! Cu <atac la persoană> ca tine care nu accepta dovezi, inclus inscriptii pe cladiri, nu am ce discuta !Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Hermannstadt1191 (discuție • contribuții).

Credeam că putem avea un dialog civilizat, v-am acordat atenție, dar m-am înșelat, dacă aveți astfel de ieșiri. Trebuie să înțelegeți că aici dorim să prezentăm consensul științific, altfel dumneavoastră sunteți cel cu orgoliul local.
Sper să folosiți cele 24 de ore de blocare să studiați următoarele: Wikipedia:Surse de încredere, Wikipedia:Verificabilitate, Wikipedia:Consens, Wikipedia:Regula celor trei reveniri, Wikipedia:Modul civilizat ș.a. Cele bune, --Silenzio (discuție) 13 noiembrie 2016 06:54 (EET)[răspunde]

■■ Notificare[modificare sursă]

Vă rugăm să nu mai faceți experimente la Wikipedia, cum ați făcut la pagina Oravița. Asemenea teste ar putea fi considerate vandalism. Dacă vreți să faceți alte încercări, folosiți groapa cu nisip. Vă mulțumim. Silenzio (discuție) 12 noiembrie 2016 14:37 (EET)[răspunde]

Voi faceti experimente imputitilor !

■■■ Avertizare privitoare la teste în articole[modificare sursă]

Vă rugăm să încetați! Dacă veți continua să vandalizați Wikipedia, așa cum ați făcut la pagina Oravița, vi se va ridica dreptul de a-i modifica paginile. Vă mulțumim! Silenzio (discuție) 13 noiembrie 2016 06:26 (EET)[răspunde]

Fără atacuri la persoană![modificare sursă]

Vă informăm că la Wikipedia dorim să păstrăm o atmosferă civilizată și ca urmare nu tolerăm atacurile la persoană. Nu există absolut nici o scuză pentru a jigni, înjosi, amenința un utilizator sau a vă purta necuviincios. Mesajul de față v-a fost trimis pentru: Discuție Utilizator:Hermannstadt1191 și Oravița. Dacă veți continua acest comportament vi se va ridica dreptul de a modifica paginile proiectului. Vă mulțumim. --Silenzio (discuție) 13 noiembrie 2016 06:28 (EET)[răspunde]

V-a fost blocat accesul la modificarea paginilor din Wikipedia. Termen: 24 de ore. Justificare: Încălcare WP:R3R și atacuri la persoană.
Dacă credeți că blocarea a fost nejustificată, o puteți contesta adăugând formatul {{Deblocare|Motivul pentru deblocare}} sub acest mesaj. Silenzio (discuție) 13 noiembrie 2016 06:35 (EET)[răspunde]