Discuție Proiect:Astronomie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Subproiectul Messier[modificare sursă]

Am citit critica îndreptățită de a fi lăsat subiectul în paragină timp de 2,5 ani!! În ciuda acestui fapt, sper totuși să fiu acceptat în colectiv (nu sunt specialist).

Cred că prioritate au denumirile finale ale articolelor din acest subproiect, necesare și pentru plasarea legăturilor interlinguale care ne ajută mai apoi la completare. Pentru aceasta putem folosi ca pagină de lucru tabelul din Catalogul Messier sau și această pagină. Din păcate nu pot fi de folos în această fază pentru că nu am acces la bibliografia română necesară.--Mishuletz 27 martie 2008 22:02 (EET)

 • Contribuitorilor subproiectului Messier le propun și îi rog:
  1. În introducerea articolului Messier X, în paranteza unde sunt înșirate denumirile alternative, nu mai scrieți "(NGC Y)", ci "(NGC Y) (valabil și pentru Messier X unde denumirea este scrisă în paranteză). Această metodă incorectă de scriere împiedică legăturile de tipul "NGC Y" cu pagina vizată și este o mare problemă pentru lista obiectelor NGC (vă îndemn să verificați). În orice caz, atunci când articolul respectiv va fi dezvoltat, va fi oricum necesară scrierea unei fraze de tipul: „Obiectul a fost descoperit de Charles Messier și adăugat la catalogul acestuia” sau „a fost adăugat în compilația New General Catalogue de către J. L. Dreyer”, în care frază legătura NGC/Catalogul Messier/[oricare de acest gen] va trebui implicit să apară.
  2. Redenumirea articolului „Nebuloasa Dumbbell” în denumirea mai generică „Messier 42”. Aceasta ar fi de preferat deoarece denumirea în limba română a obiectului se traduce direct ca „Nebuloasa Halterei”, denumire mult mai proprie acestei limbi, iar în introducerea articolului s-ar putea preciza atât denumirea „Nebuloasa Dumbbell” cât și „Nebuloasa Halterei”. Toate articolele ale acestui catalog au nume traduse complet din engleză și ar fi normal ca niciunul să nu se abată de la regulă.
  În timp ce subpunctul 2 este opțional, 1 este absolut necesar. --Constral (discuție) 29 octombrie 2017 16:20 (EET)

Formate noi[modificare sursă]

 • Sunt niște formate foarte bune. Mulțumesc!--Marius Ștefan 29 martie 2008 15:55 (EET)
 • Eu cred că culorile sunt prea intense și ies prea mult în evidență contrastând cu culoarea (albă) a paginii. Cred că ar trebui să fie mai deschise și mai șterse. Ar putea să-mi explice și mie cineva cum se face un infobox? Mulțumesc anticipat! --Hyperread (discuție) 15 februarie 2013 05:28 (EET)

Paragină totală[modificare sursă]

Titlul spune totul, nimeni nu mai contribuie aici. de n ani. Mai intervine cineva sau tragem linie? --Terraflorin (discuție) 28 iunie 2011 17:04 (EEST)

Eu vreau să dezvolt (pentru început) cioturile de la categoria „Constelații”. Am o problemă: infocaseta constelație arată urât - antetul e mai îngust decât corpul casetei și acesta este prea lat în pagină - de asemenea în loc de arie sau suprafață în infocasetă e trecut zonă ceea ce e incorect. Șablonul infocasetei e tradus/transpus ad litteram din engleză. Aș vrea să dezvolt/modific șablonul pentru infocaseta constelații însă nu am acces la codul sursă. Ce pot face?--Hyperread (discuție) 16 februarie 2013 09:55 (EET)
Poți folosi deocamdată acest format, la el sunt fix aceeași parametri ca aici, deocamdată sunt ocupat, dar mai târziu voi rezolva totul.--AlternoBreak(discuție) 18 februarie 2013 21:17 (EET)

Constelația Fecioară?[modificare sursă]

Trebuie modificat numele paginii constelației Fecioara. Numele corect este „Fecioara” și nu „Fecioară”. Cred că pagina este protejată la redenumire.  Hyperread  (discuție) 20 martie 2013 19:06 (EET)

Modificare Format:Infocasetă[modificare sursă]

Textul care urmează (între ghilimele) l-am postat inițial (de ceva timp) pe pagina de discuții a formatului infocasetă dar nu am primit niciun răspuns.

„Așa cum există posibiliatatea de a modifica stilul titlului (prin intermediul parametrului titlestyle), al etichetelor (prin labelstyle), al datelor (prin datastyle) cred că ar trebui să existe și posibilitatea de a modifica stilul header-elor (printr-un parametru headerstyle). Aș vrea să pot adăuga în Format:Infocaseta Constelație la stilul elementului header un gradient de culoare așa cum am făcut la titlu, dar momentan nu se poate” (pentru că headere-l nu acceptă un parametru haderstyle).

Poate cineva - care are acces la editarea paginii - să adauge acest headerstyle? Sau trebuie să fac chiar eu o cerere de deprotejare a paginii Format:Infocasetă?  Hyperread  (discuție) 20 martie 2013 19:23 (EET)

Articole principale[modificare sursă]

 1. Astronomie
 2. Asteroid
 3. Big Bang
 4. Gaură neagră
 5. Cometă
 6. Galaxie
  1. Calea Lactee
 7. Lună
 8. Planetă
  1. Pământ
  2. Jupiter
  3. Marte (planetă)
  4. Mercur (planetă)
  5. Neptun (planetă)
  6. Saturn
  7. Uranus
  8. Venus
 9. Sistemul Solar
 10. Stea
  1. Soare
 11. Univers

Zbor spațial

Astronomi/fizicieni[modificare sursă]

 1. Nicolaus Copernicus
 2. Galileo Galilei
 3. Johannes Kepler

Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Mishuletz (discuție • contribuții).