Discuție:Republica (Platon)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

"Statul Ideal schițat de Socrate seamănă cu tirania." - adică guvernarea filosofilor, singurii care au putut contempla Ideea de Bine și înțeleg ce este libertatea, ar fi tiranie ? --Venator 27 noiembrie 2007 11:22 (EET)

Statul ala e imaginat de Platon. Vezi critica contemporanilor la adresa filosofului rege.
Hm, filozofii (totuși îmi place cu „z”), singurii care au contemplat Ideile, eliberându-se de lanțuri, și în care este predominantă partea rațională a sufletului, să îi guverneze pe cei în care domină partea pasională (luptătorii) și pe cei în care domină partea senzuală (producătorii și comercianții). Deci uau, să mi se potrivească să fiu comerciant și filozofii să mă îndrume să fiu comerciant - ce tiranie ! În orice caz, ar fi bine să se specifice cine exact l-a criticat pe Platon și în ce aspect al teoriei sale. --Venator 27 noiembrie 2007 22:52 (EET)


Crystal help index.png
Crystal help index.png
Wikipedia nu este un forum de discuții.
Nici o pagină de la Wikipedia nu este destinată dezbaterilor libere. Scopul paginilor de discuție asociate articolelor este îmbunătățirea conținutului acelor articolelor (de preferat prin argumente bibliografice) și nu furnizarea unui spațiu pentru dezbateri libere legate sau nu de subiectul lor. În celelalte locuri discuțiile trebuie să se încadreze în scopul declarat al paginilor respective. Comentariile care nu respectă aceste recomandări riscă să fie șterse. Despre funcționarea Wikipediei se pot pune întrebări la Cafenea.

Stergere continut[modificare sursă]

Conform regulilor Wikipedia, unele articole trebuie șterse pe loc. Iată textul regulamentului:

Se șterg pe loc, fără a supune discuției, următoarele tipuri de articole:

paginile create în urma unor acte de vandalism și care conțin obscenități, înjurături, atacuri la persoană etc.;

absurditățile, textele indescifrabile și textele care deși par a avea un sens sînt excesiv de alambicate; http://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:%C8%98tergere

Am îngroșat exact pasajul cu pricina. Voi lăsa doar începutul.--Vladimir-Adrian (discuție) 6 ianuarie 2012 13:03 (EET)

Cerșiți întrebarea. N-ați demonstrat că textul constă doar din absurdități, și nici că ar fi indescifrabil sau excesiv de alambicat. Poate vorbiți prin prisma propriei putințe de înțelegere. Tgeorgescu (discuție) 6 ianuarie 2012 16:13 (EET)
Eu l-am restaurat și corectat. Textul pare să fi fost scris de cineva care nu stăpânește perfect limba română. În rest, ca rezumat al cărții, acum a devenit inteligibil pentru orice om cultivat. Tgeorgescu (discuție) 6 ianuarie 2012 17:09 (EET)

1. ,,Cerșiți întrebarea"- ????

2. ,,N-ați demonstrat că textul constă doar din absurdități, și nici că ar fi indescifrabil sau excesiv de alambicat"-cel care nu știe nimic despre subiect nu înțelege nimic, se poate doar amuza în cel mai bun caz, nu mai zic de faptul că de la prima sau a doua greșeală gramaticală încolo oamenii cultivați se miră și se îndepărtează de subiect

3. Nu cred că vreun articol enciclopedic într-o enciclopedie românească cum e Wikipedia română ar trebui să fie scris de cineva care nu stăpânește limba română, măcar la un nivel rezonabil. Nu cred că o enciclopedie poate să-și permită un limbaj de forum.

4. Operația de corectură a unor astfel de texte este una pe care eu nu o agreez, de aceea le-am și șters. Căci prin natura lucrurilor vor apărea și o mulțime de erori. De pildă cineva a scris o aberație, cineva o corectează așa cum i se pare dar necunoscând ideea adevărată poate rezulta o eroare cu aparență de raționalitate care iarăși va dăinui câțiva ani buni.

5.,,Socrate definește justiția ca « munca la care el este cel mai potrivit » și « fiecare să își facă propriul negoț, să nu fie sclavul societății » (altfel spus fiecare este liber să își aleagă ce vrea în viață)"

Mie mi se pare că « fiecare să își facă propriul negoț, să nu fie sclavul societății » nu e deloc același lucru cu ,,fiecare este liber să își aleagă ce vrea în viață". Prima afirmație pare a se referi fie la faptul că fiecare trebuie să aibă propriul negoț în sens de afacere (cam improbabil să fie ideea lui Platon), fie la faptul că fiecare trebuie să aibă o meserie și să nu trăiască din mila altora (mai probabil să fie ideea lui Platon, dar departe de a fi sigur), nu știu dacă vreuna din acestea aparține lui Platon, trebuie mers la fragmentul exact din carte. Afirmația voluntarului se referă la libertatea de a ne alege ce meserie vrem să facem în viață, ceea ce mi se pare că nu are legătură cu subiectul, pare a fi o intepretare personală eronată, zic pare pentru că asta îmi spune mie flerul dar adevărul nu poate fi văzut decât dacă citim fragmentul din carte. Iată că în cazul unor astfel de afirmații este extrem de greu de văzut dacă sunt conforme textului căci voluntarul amestecă uneori ideile din text cu ideile proprii și în unele cazuri, dacă nu o face în spiritul cărții, rezultatul este dezastruos. Eu cred că cine face multe greșeli gramaticale, e foarte probabil să facă cel puțin câteva greșeli de înțelegere sau interpretare și de aceea cred că asemenea texte trebuie mai curând șterse decât corectate, cred că merită reflectat la acest lucru.

6.,, Socrate construiește un oraș (societate) fără proprietate privată, fără femei sau copii privați și fără filosofie"- ultima mențiune, cea despre lipsa filosofiei, mi se pare curioasă, dubioasă, nu pare în spiritul lui Platon.

--Vladimir-Adrian (discuție) 8 ianuarie 2012 15:39 (EET)

1. en:Begging the question (in lipsa unui termen uzual autohton, traducem mot-a-mot)
2. In cel mai bun caz, cititorul completeaza lacunele textului pe baza experientei si culturii proprii. Iar amuzamentul nu este neaparat un lucru rau. Iar oamenii cultivati pot simti eventual tendinta de a corecta greselile, atat gramaticale (pe care le consider chiar minore) cat si de esenta.
3. Si cum propuneti sa se faca filtrarea?
4. Nu sunteti obligat sa corectati personal "astfel de texte". Puteti dezvolta un articol despre acest subiect de la zero - fie in spatiul propriu de utilizator, fie ca subpagina a acestui articol, pana intr-o forma care poate inlocui continutul actual. Dar intre timp nu se simte nevoia eliminarii "ciotului" existent.
5., 6. Sunteti liber sa modificati continutul articolului pana ajungeti la o forma acceptabila. Eventual sa cereti sustinere prin {{nc}} pentru ce vi se pare gresit, dar nu sa stergeti brusc si in cantitate mare. -- Jokes Free4Me (discuție) 12 ianuarie 2012 17:50 (EET)

Cineva copiaza aici din carti obscure fraze pe care speram sa nu le mai citesc nicaieri: "Tensiunile dintre clasă dominantă și capitalistă, forțează clasă muncitorească să caute protecție în libertățile democratice." Este o interpretare dezechilibrata ideologic si irelevanta ca limbaj descriptiv pentru o enciclopedie. Si lipseste si citarea corecta.