Discuție:Radu Șerban

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Discuție:Radu Șerban (domn))
Ultimul comentariu: acum 5 ani de Sîmbotin în subiectul /* Domnia */ John Smith mercenar
Articolul Radu Șerban este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Titlul articolului[modificare sursă]

Discuție adusă de la Discuție:Radu Șerban (domn)

Inițial, acest articol se numea Radu Șerban. Însă, la 12 august 2008 Wars l-a redenumit Radu Șerban (domnitor), titlu total nepotrivit după părerea mea (domnitor fiind un neologism din secolul al XIX-lea). Ieri, 12 iulie 2013 articolul a fost iarăși redenumit, de data aceasta ca Radu Șerban (domn). Din nefericire, în limbajul contemporan cuvântul domn s-a demonetizat, nemaiavând încărcătura istorică (autocrat). Cititorii mai tineri vor putea obiecta că și Radu Șerban (compozitor) a fost un domn, nu o doamnă.

Propun revenirea la titlul inițial: Radu Șerban.

Deși pagina de îndrumare Wikipedia:Titluri articole despre monarhi și nobili nu a întrunit până acum consensul comunității, primul criteriu specificat la secțiunea Domnii Țării Românești și Moldovei („Articolele domnilor Țării Românești se vor denumi, în general, cu forma consacrată în istoriografia românească”) cred că este deja aplicabil în cazul de față. Aștept opiniile celor interesați. --Bătrânul (discuție) 12 iulie 2013 11:38 (EEST)Răspunde

Nu am nimic împotrivă ca articolul să fie denumit Radu Șerban, dimpotrivă, sunt pentru. Dar sunt în total dezacord cu raționamentul din jurul cuvântului domn. Sună mai mult ca o preferință personală, decât un argument rațional. Personal nu mă interesează cum citesc inculții, c-or fi tineri, c-or fi bătrâni, ci sunt interesat în a fi cât mai corect din punct de vedere literar, tehnic, enciclopedic etc. --Silenzio (discuție) 12 iulie 2013 18:33 (EEST)Răspunde

/* Domnia */ John Smith mercenar[modificare sursă]

Verificati datele in pagina John Smith (explorer) in limba engleza!

Sau in https://archive.org/stream/captainjohnsmith00je#page/n0/mode/2up (de la pag 61, Prince Rodol=Radu Serban) Va rog sa reintroduceti datele initiale in pagina Radu Serban.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 79.112.109.186 (discuție • contribuții).

  1. Sursa indicată de dvs. în articol ("Soldier of Fortune: John Smith before Jamestown". neh.gov. Retrieved 20 September 2015) nu confirmă afirmațiile pe care le-ați introdus în articol.
  2. Wikipedia nu poate fi considerată o sursă de încredere pentru ea însăși. În plus, afirmația din articolul en:John Smith (explorer) nu se bazează pe nicio sursă de încredere (am marcat-o cu {{citation needed}}.
  3. Cartea pe care o indicați dvs. (https://archive.org/stream/captainjohnsmith00je#page/n0/mode/2up) este o biografie romanțată a lui John Smith, plină de fantezii și inexactități. Autorul ei, Tudor Jenks, „was an American author, poet, artist and editor, as well as a journalist and lawyer. He is chiefly remembered for the popular works of fiction and nonfiction he wrote for children and general readers”, în niciun caz nu este un istoric recunoscut. Un singur exemplu: „Prince Jeremy” (probabil Ieremia Movilă) nu a intrat în Țara Românească în 1602; tătarii care au atacat atunci erau însoțiți de Simion Movilă, fratele acestuia și pretendent la tronul Munteniei.
  4. Nu neg posibilitatea ca printre mercenarii trimiși de Giorgio Basta în ajutorul lui Radu Șerban să se fi numărat și acest John Smith, dar acest lucru trebuie probat cu o citare dintr-o lucrare de specialitate (studiu istoric, monografie etc.). Chiar și în acest caz, informația respectivă nu are relevanță pentru economia articolului de față - nu o să înșirăm acum pe toți mercenarii străini care au participat la Bătălia de la Teișani.
  5. Făcând o paralelă: introducerea informației despre acel John Smith în articolul despre Radu Șerban de la ro.Wikipedia este ca și cum s-ar introduce în articolul pl:Stefan Batory de la pl.Wikipedia informația că în 1578 la Liov a fost decapitat Nicoară Potcoavă, indicând ca sursă romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. --Bătrânul (discuție) 25 mai 2018 13:17 (EEST)Răspunde
La bibliografia reviziuita si accesibila apar detalii amanuntite despre luptele dintre Radu Serban si Ieremia Movila la care au participat si mercenarii condusi de John Smith (250 de soldati conform datelor ramase de la acesta). Datele despre Smith, Radu si Ieremia sunt atat de amanuntite incat merita includerea lor in articol, si poate pentru ca mercenarul in cauza a ajuns guvernator si amiral in America. 79.112.70.209 (discuție) 1 septembrie 2018 08:34 (EEST)Răspunde
Repet ceea ce i-am răspuns și altui anonim la 25 mai a.c.:
Cartea indicată de dvs. (http://www.gutenberg.org/files/55199/55199-h/55199-h.htm ; Cap IX-XI) este o (auto)biografie romanțată a lui John Smith, plină de fantezii și inexactități. Un singur exemplu: „Prince Jeremy” (probabil Ieremia Movilă) nu a intrat în Țara Românească în 1602; tătarii care au atacat atunci erau însoțiți de Simion Movilă, fratele acestuia și pretendent la tronul Munteniei. Din nicio sursă istoriografică serioasă nu rezultă că Ieremia Movilă s-ar fi luptat cu Radu Șerban.
Informația respectivă, adevărată sau nu, oricum nu are relevanță pentru economia articolului de față - nu o să înșirăm acum pe toți mercenarii străini care au participat la Bătălia de la Teișani.
Vă sugerez să scrieți articolul John Smith și acolo puteți introduce și ficțiunile din cartea respectivă. --Bătrânul (discuție) 10 septembrie 2018 21:22 (EEST)Răspunde