Radu Șerban (compozitor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cu Radu Șerban.
Radu Șerban
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Caracal, Olt, România Modificați la Wikidata
Decedat (56 de ani)[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor
compozitor de coloană sonoră[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Radu Serban (n. 1 decembrie 1927, Caracal – d. 6 februarie 1984, București) [2] a fost un compozitor român de muzică ușoară.

Radu Șerban a urmat liceul Ioniță Asan din Caracal, oraș situat în acel timp în vechiul județ Romanați. Și-a continuat studiile la Conservatorul de Muzicâ din București.

Compozițiile sale se remarcă prin armonie și orchestrație. Sentimentele compozitorului pot fi simțite și prin titlurile melodiilor compuse de acesta, Orașul meu natal, Strada, A fost prietenul meu, Ilustrate cu flori de câmp, respectiv Prieten drag, melodie special compusă pentru interpreta Pompilia Stoian.

Unul dintre compozitorii de frunte ai României postbelice, Radu Șerban a decedat în anul 1984, la vârsta de numai 57 de ani .

Astăzi, Casa de Cultură a municipiului Caracal îi poartă numele, iar începând cu anul 1990 festivalul muzical omonim aduce anual zeci de interpreți și compozitori pe scena celui de-al doilea oraș al județului Olt.

Compozitii de muzica usoara[modificare | modificare sursă]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Muzică de film[modificare | modificare sursă]

Actor[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

În 1970 reprezintă România la primul festival pop de la Tokyo cu melodia Iubire absurdă și primește Premiul Sony pentru creație, iar Margareta Pâslaru primește Premiul Mitsukoshi pentru interpretarea piesei. Cu această ocazie Margareta Pâslaru a fost invitată să înregistreze melodia premiată în limbile japoneză si română la Casa de discuri Victor. Compozitorul Radu Șerban a primit în 1976 Premiul pentru muzică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru muzica din filmul Prin cenușa imperiului.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Radu Șerban”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ Compozitori[nefuncțională]
  3. ^ Uniunea Cineaștilor din România (ed.) - „Premiile cineaștilor 1970-2000” (Editura și Tipografia Intact, București, 2001), p. 24.

Legături externe[modificare | modificare sursă]