Discuție:Radu Șerban

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

/* Domnia */ John Smith mercenar[modificare sursă]

Verificati datele in pagina John Smith (explorer) in limba engleza!

Sau in https://archive.org/stream/captainjohnsmith00je#page/n0/mode/2up (de la pag 61, Prince Rodol=Radu Serban) Va rog sa reintroduceti datele initiale in pagina Radu Serban.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 79.112.109.186 (discuție • contribuții).

  1. Sursa indicată de dvs. în articol ("Soldier of Fortune: John Smith before Jamestown". neh.gov. Retrieved 20 September 2015) nu confirmă afirmațiile pe care le-ați introdus în articol.
  2. Wikipedia nu poate fi considerată o sursă de încredere pentru ea însăși. În plus, afirmația din articolul en:John Smith (explorer) nu se bazează pe nicio sursă de încredere (am marcat-o cu {{citation needed}}.
  3. Cartea pe care o indicați dvs. (https://archive.org/stream/captainjohnsmith00je#page/n0/mode/2up) este o biografie romanțată a lui John Smith, plină de fantezii și inexactități. Autorul ei, Tudor Jenks, „was an American author, poet, artist and editor, as well as a journalist and lawyer. He is chiefly remembered for the popular works of fiction and nonfiction he wrote for children and general readers”, în niciun caz nu este un istoric recunoscut. Un singur exemplu: „Prince Jeremy” (probabil Ieremia Movilă) nu a intrat în Țara Românească în 1602; tătarii care au atacat atunci erau însoțiți de Simion Movilă, fratele acestuia și pretendent la tronul Munteniei.
  4. Nu neg posibilitatea ca printre mercenarii trimiși de Giorgio Basta în ajutorul lui Radu Șerban să se fi numărat și acest John Smith, dar acest lucru trebuie probat cu o citare dintr-o lucrare de specialitate (studiu istoric, monografie etc.). Chiar și în acest caz, informația respectivă nu are relevanță pentru economia articolului de față - nu o să înșirăm acum pe toți mercenarii străini care au participat la Bătălia de la Teișani.
  5. Făcând o paralelă: introducerea informației despre acel John Smith în articolul despre Radu Șerban de la ro.Wikipedia este ca și cum s-ar introduce în articolul pl:Stefan Batory de la pl.Wikipedia informația că în 1578 la Liov a fost decapitat Nicoară Potcoavă, indicând ca sursă romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. --Bătrânul (discuție) 25 mai 2018 13:17 (EEST)
La bibliografia reviziuita si accesibila apar detalii amanuntite despre luptele dintre Radu Serban si Ieremia Movila la care au participat si mercenarii condusi de John Smith (250 de soldati conform datelor ramase de la acesta). Datele despre Smith, Radu si Ieremia sunt atat de amanuntite incat merita includerea lor in articol, si poate pentru ca mercenarul in cauza a ajuns guvernator si amiral in America. 79.112.70.209 (discuție) 1 septembrie 2018 08:34 (EEST)
Repet ceea ce i-am răspuns și altui anonim la 25 mai a.c.:
Cartea indicată de dvs. (http://www.gutenberg.org/files/55199/55199-h/55199-h.htm ; Cap IX-XI) este o (auto)biografie romanțată a lui John Smith, plină de fantezii și inexactități. Un singur exemplu: „Prince Jeremy” (probabil Ieremia Movilă) nu a intrat în Țara Românească în 1602; tătarii care au atacat atunci erau însoțiți de Simion Movilă, fratele acestuia și pretendent la tronul Munteniei. Din nicio sursă istoriografică serioasă nu rezultă că Ieremia Movilă s-ar fi luptat cu Radu Șerban.
Informația respectivă, adevărată sau nu, oricum nu are relevanță pentru economia articolului de față - nu o să înșirăm acum pe toți mercenarii străini care au participat la Bătălia de la Teișani.
Vă sugerez să scrieți articolul John Smith și acolo puteți introduce și ficțiunile din cartea respectivă. --Bătrânul (discuție) 10 septembrie 2018 21:22 (EEST)