Discuție:Peștera Ialomiței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare


are 3 nivele![modificare sursă]

Pestera Ialomita are 3 nivele nu un singur nivel! Primul nivel este cel descris in articol... Acest articol va trebui rescris!Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 188.26.213.0 (discuție • contribuții).

Peștera Ialomicioarei și nu a Ialomiței care este un curs de apă separat! Ialomicioara azi este deviată în subteran, dar este cursul de apă care a format peștera și nu Ialomita care este în afara peșterii. Vezi referinte "Pestera Ialomicioarei este amplasata la altitudinea de 1660 m in muntele Batrana la 10 km de Izvoarele raului Ialomita. Gura pesterii in forma de semielipsa se deschide pe o terasa orizontala situata la 18 m deasupra fundului vaii. Initial aceasta terasa nu exista; intrarea pesterii fiind obturata de la daramaturi astfel incat accesul la gura pesterii era foarte greu.

La intrare se intalneste prima grota cunoscuta sub numele de Grota Mihnea-Voda, spatioasa si luminata de soare in special dimineata, pastrandu-si dimensiunile mari pe o adancime de peste 100m. Se caracterizeaza printr-un sol aproape orizontal, relativ uscat. Inainte de 1924 prin aceasta grota curgea raul pesterii, care strabatea intreaga excavatie. Astazi paraul devine subteran inainte de a ajunge la aceasta grota si se varsa in Ialomita mult mai jos." Inversarea valorilor și retranscrierea istoriei prin limbajul de lemn occidental nu ne înspăimântă...chiar dacă sunt proiecte europene, așa cum au fost proiectele asiatice:)!Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 193.151.30.190 (discuție • contribuții).

Râul Ialomicioara nu are nicio legătură cu Peștera Ialomiței; acesta este un afluent pe stânga al Ialomiței, punctul de confluență fiind la mulți kilometri în aval de peșteră, în satul Moroeni, la ieșirea Ialomiței dintre munți. --Bătrânul (discuție) 4 iulie 2017 16:12 (EEST)