Discuție:Khazari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Intrebare[modificare sursă]

Pana la urma hazarii erau turci sau evrei?Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 82.77.7.238 (discuție • contribuții).

Hazarii au fost un popor turcic. Regele Hazarilor a trecut la iudaism și așa au făcut și alți hazari, în special aristicrații lor, dar nu tot poporul. Cu timpul, cînd hazarii au fost goniți din țara lor, au ajuns la teritorii unde locuiau alți evrei, evrei care strămoșii lor au fost din Țara Israel. O parte din hazarii evrei sau amestecat printre ceilalți evrei, o altă parte sau creștinat (vezi secuii). Restul hazarilor, care nu erau de religie iudaică, sau răspăndit printre unguri, români, ucrainieni. Leonard 18 decembrie 2006 16:05 (EET)
Întradevar, ei au fost la origine o seminție turcică (sau dupa unii chiar fino-ugrică). Dar religia iudaica i-a asimilat cultural evreilor. Ugo 19 decembrie 2006 12:20 (EET)

Hazari[modificare sursă]

Propun schimbarea numelui paginii in "Hazari", la plural. AMDATi * 6 august 2008 17:52 (EEST)

Chazari[modificare sursă]

Va rog sa modificati titlul si continutul in sensul trecerii numelui de la hazari la chazari. De unde si pina unde hazari? Suna ca naiba. In engleza e khazars! Cautati carti pe books.google si veti gasi si in lucrarile de istorie romanesti forma chazari sau cazari.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Mihail ioniu (discuție • contribuții).

Surse suspecte[modificare sursă]

Nu cred că e doar o întâmplare faptul că sunt citați doar istorici ca Artamonov, Dunlop, Koestler, Poliak... Articolul e la limita în a nu respecta PDVN.--Kunok Kipcsak (discuție) 19 octombrie 2019 20:19 (EEST)