Discuție:Acuarelă

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acuarelă a fost propus ca articol de calitate, dar în urma discuției s-a constatat că nu îndeplinea criteriile la acea vreme. Puteți să vă uitați la legăturile aflate mai jos, în istoricul articolului, pentru a găsi pagina nominalizării, și să aflați de ce a fost respins.
3 august 2015 Propunere articol de calitate Respins
Acest articol a ocupat locul I la secțiunea arte, în cadrul ediției din septembrie 2010 a concursului de scriere.
Articolul Acuarelă este un subiect de care se ocupă Proiectul Arte plastice, o inițiativă de dezvoltare a unei serii de articole complete și documentate despre Arte plastice Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Articolul en:Watercolor painting tratează același subiect cu articolul nostru? Se poate adăuga legătură interlinguală către acel articol? Sebi talk 21 august 2008 22:58 (EEST)[răspunde]

Termenul exact în limba engleză pentru acuarelă este transparent watercolor. Ei n-au articol separat pentru asta. Ei tratează în articolul lor cam la grămadă acuarela, guașa, tempera și acrilicele, adică toate la care solventul este apa. Roboții pun legătura, dar, într-adevăr, este discutabil. --Turbojet 25 septembrie 2010 22:39 (EEST)[răspunde]

Frumos articol, domnule Turbojet. L-am citit cu mult interes pentru că pictez și eu. Am aflat o grămadă de lucruri noi, dar am descoperit unele mici neconcordanțe cu ce știu din experiență. Problema e că nu am referințe aproape pentru nimic, așa că o să fac aici o listă și eventual o să modific articolul pe măsură ce găsesc surse (dacă e posibil).

  • acuarela folosita la desene animate? probabil la fonduri.
  • tehnica ud pe ud nu conferă transparență? Atâta vreme cât straturile sunt subțiri și se vede hârtia, orice tehnică "conferă transparență".
  • Exprimarea "din cele mai vechi timpuri,[8] încă din paleolitic" e ambiguă (mie expresia "din cele mai vechi timpuri" mi se pare profund neenciclopedică). Ar putea rămâne simplu "încă din paleolitic", dacă asta susține sursa.
  • "spălări"? Probabil e o traducere pentru "washes" - straturi subțiri, foarte diluate (wash - a broad, thin layer of color applied by a continuous movement of the brush, as in water-color painting. dictionary.com). Am impresia că ar trebui să existe un termen în limba română, dar sigur nu e "spălări".
  • La fel, "glazuri" mi se pare dubios. Se referă la glaze - (Fine Arts) to cover (a painted surface or parts of it) with a thin layer of transparent color in order to modify the tone. dar DEX nu recunoaște acest înțeles pentru "glazură". Am vazut ca mai jos in articol este explicată această tehnică. Poate un nume potrivit ar fi "suprapunerea straturilor transparente de culoare".
  • nu ar trebui mutate imaginile din galeria "acuarele din România" sub paragrafele care se referă la ele (adica o mini-galerie pentru fiecare pictor de la care avem lucrări)? Cred că ar fi mai interesant și mai ușor de urmărit.
  • nu orice pasteluri pot fi diluate cu apă, numai cele fabricate anume pentru asta
  • importanța pe care articolul o dă pensulelor din fire naturale e disproporționată. Se pot realiza foarte bine picturi întregi doar cu pensule sintetice, preferate de unii pentru că perii nu sunt așa de moi, deci ai mai mult control cand le folosești. Depinde foarte mult de tehnica fiecăruia.
  • hârtia presată la cald se folosește mai ales pentru acuarele foarte detaliate
  • nu e adevărat că în Europa cele mai mici blocuri pentru acuarelă sunt A4. Se găsesc și A5, am și eu (Fabriano).
  • nu cred că e ok sa le facem reclamă celor de la Canson, deși hârtia e într-adevăr bună :)
  • umezirea hârtiei înainte de fixarea pe planșă nu se realizează doar pentru tehnica ud pe ud, ci mai ales pentru a "întinde" hârtia, prevenind astfel ondularea, oricare tehnică ai folosi.

Sper că stilul grăbit al notițelor nu dă impresia că nu am apreciat articolul :) Nu știu cum se recomandă a contribui la un articol înscris de altcineva în concurs. Dacă e cazul, îl las în pace deocamdată. Dar poate totuși ajută ce am scris. --Urzică (discuție) 25 septembrie 2010 22:27 (EEST)[răspunde]

Ooo, mă bucur că v-a plăcut. Sigur că voi ține cont de tot ce ați spus. Nici eu nu sunt expert, unele lucruri trebuie să le mai înțeleg și eu, dar încerc să vă răspund.
  • La desenele animate, sigur că la fonduri, dar, cum i-am răspuns mai sus lui Sebi, în documentația engleză, care descrie activitatea de la Holywood, nu se face deosebire între acuarelă și guașă, așa că într-adevăr, e dubios. Dacă ziceți, ștergem mențiunea.
  • Sigur că ud pe ud conferă transparență, o să văd, probabil m-am exprimat greșit.
  • Cu „spălările” aveți dreptate, e o scăpare, o să corectez. Sunt laviuri.
  • Termenul glazurare este din Bagnall, traducerea în limba română. Nu știu cât de bine e tradusă acea lucrare. Și eu știu să „fac”, nu să „vorbesc” jargonul.
  • Cu galeria la fiecare pictor român am reținut ideea, cred că ar merge la un articol Acuarela în România. M-am temut să nu supraîncarc articolul.
  • Da, pasteluri acuarelabile. O să precizez.
  • Pensule, mda. Profesorii mei recomandau doar pensule foarte moi. Cu pensulele sintetice m-am cam chinuit, aveam impresia că zgârie, dar poate cele de acum sunt mai bune. Nu știu ce să zic.
  • Ok, cu presat la cald completăm.
  • Cu blocurile A5 n-am știut :) O să elimin informația.
  • N-am avut nicio imagine liberă pentru hârtie (nici la commons), decât ce am putut fotografia. Am o poză cu Fabriano, dar e de pe net, se poate folosi doar cu UC, ori imaginea existentă este liberă. N-am nimic împotrivă să schimbați imaginea, dacă aveți alta. Oricum, orice imagine s-ar pune, tot un fabricant va apărea. La articolul de pe en:wp careva a pus acolo o hârtie de calc (?).
  • Exact, umezirea la întindere pt. orice tehnică, dar se poate picta și fără umezire, pe uscat, mai ales pe bloc în natură. O să revăd exprimarea, însă n-am nimic împotrivă să interveniți și dv. --Turbojet 25 septembrie 2010 23:18 (EEST)[răspunde]
  • În legătură cu "reclama", sugeram pur și simplu să nu puneți nici o imagine acolo, ca să nu se înțeleagă greșit.
  • Apropo de hârtia de calc care apare la en.wp: nu știam nici eu despre ce e vorba, dar am găsit aici niște informații despre pictura pe materiale neobișnuite. Se pare că aceste "hârtii sintetice" sunt folosite pentru că permit ștergerea greșelilor, și culorile apar foarte puternice. (Mie mi se pare aiurea, pentru că acuarela e interesantă tocmai datorită interacțiunii vopselei cu hârtia, dar mă rog.) Oricum, site-ul http://www.handprint.com/HP/WCL/water.html e o mică enciclopedie a acuarelei, foarte util.
  • Pensulele sintetice pentru copii sunt groaznice, dar cele profesioniste sunt cu totul altă mâncare de pește. --Urzică (discuție) 26 septembrie 2010 14:39 (EEST)[răspunde]
Am ajustat conform propunerilor. Din păcate, sursa Bagnall, deși este un manual de referință în limba germană, este un manual cu accent pe pictură, tratează și compoziția, schița, combinarea culorilor, lucruri care nu țin exclusiv de acuarelă, dar nu este o lucrare de istoria artei. Din păcate această sursă nu afirmă textual decât ceea ce vi s-a părut neenciclopedic ca istoric. O să caut altă sursă. În plus, impresia mea este că a fost tradusă în limba română pornind de la versiunea în engleză, de aici problema cu „glazurări”, cum a fost tradusă. Nu am găsit termenul echivalent în limba franceză (a cărei influență asupra pictorilor români, respectiv a vocabularului lor, o consider neîndoielnică). Dacă cineva știe termenul folosit în limba română, este rugat să ajute.
Nu am lucrat cu pensule cu peri sintetici profesionale, așa că ezit să afirm și altceva decât spun articolele omoloage. Cine poate spune mai exact, este binevenit.
Nu am lucrat niciodată pe materiale neabsorbante, ca sticla, plasticul, așa că n-am idee cum se comportă hârtia (de fapt, foaia de plastic) Yupo, ca urmare nu îndrăznesc să fac nicio afirmație. Bănuiesc că strălucirea culorilor este la fel ca pe acetofane, dar și alea se proiectează pe ecran alb sau se așază pe o hârtie albă ca să se vadă culorile. Nu știu dacă pe această suprafață răzuirea se poate face fără zgârierea suportului sau spălarea fără a mâzgăli celelalte zone. Cine a lucrat, este rugat să scrie o secțiune, acuarele pe materiale noi sau pe materiale neconvenționale. --Turbojet 26 septembrie 2010 20:46 (EEST)[răspunde]
Excelent articolul. Bravo Turbo.--Asybaris aport 26 septembrie 2010 22:45 (EEST)[răspunde]

Un fișier de la Commons folosite pe această pagină a fost propus pentru ștergere[modificare sursă]

Următorul fișier de la Wikimedia Commons folosite pe această pagină a fost propus pentru ștergere:

Participați la discuția de ștergere din pagina propunerii. —Community Tech bot (discuție) 30 noiembrie 2021 09:33 (EET)[răspunde]