Cristian Presură

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Cristian Presură
Cristian Presură.jpg
Date personale
Născut (50 de ani) Modificați la Wikidata
Voineasa, România
NaționalitateFlag of Romania.svg română
Ocupațiefizician Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăEindhoven, Olanda
InstituțiePhilips Research Eindhoven
SocietățiAd Astra

Cristian Nicolae Presură (n. 24 mai 1971, Voineasa, județul Vâlcea) este un fizician, inventator, autor și cercetător român.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Pasiunea pentru știință[modificare | modificare sursă]

Începe odată cu intrarea în clasa a V-a, profesorul său de matematică Dragoș Constantinescu îi insuflă o pasiune pentru matematică. Profesorul Constantinescu rămânând mentorul său pe parcursul ciclului gimnazial. La îndrumarea acestuia, participă la concursuri naționale de matematică, în clasa a VIII-a obținând o mențiune la etapa natională de matematică (1985). Pe parcursul liceului învață la Colegiul Național “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea unde este într-o clasă de matematică-fizică. [1]

Perioada studenției[modificare | modificare sursă]

Este admis în 1990 la Facultatea de Inginerie Electrică, până în 2005 Facultatea de Electrotehnică. În al treilea an de studii îl întâlnește pe profesorul Alexandru Nicolaie, care îi va rămâne mentor pe parcursul studenției sale la Electrotehnică. Îl îndeamnă să citească lucrarea lui Richard Feynman, Fizica Modernă. Aici descoperă utilitatea și frumusețea matematicii pentru studiul general al fizicii. În 1995 absolvă facultatea ca șef de promoție al secției de Electrofizică. În timpul ultimului an la facultatea de Electrotehnică din București se înscrie și la Facultatea de Fizică a Universității din București. După absolvirea facultății de Electrotehnică se angajează cercetător la Institutul de Fizică Atomică unde este sub îndrumarea profesorului Voicu Lupei. Absolvă Facultatea de Fizică a Universității din București în anul 1998.

Studiile doctorale[modificare | modificare sursă]

În ultimul an la Facultatea de Fizică a Universității din București pleacă printr-un program de burse în Olanda (1997), iar apoi continuă doctoratul la Universitatea din Groningen. În 2003 își susține teza în domeniul opticii fizicii stării solide, cu titlul „Energetics and ordering in strongly correlated oxides as seen in optics”. [2] În comisia de evaluare a tezei sale de doctorat se află și Prof. dr. Anthony James Leggett, laureat al premiului Nobel pentru Fizică) in 2003 cu care a colaborat în ultimul an. În perioada doctoratului publică articole în reviste de specialitate precum Science, Physical Review, Physical Review Letters și contribuie la publicarea lucrării “Concepts in Electron Correlation".

Cariera profesională[modificare | modificare sursă]

În 2003 este angajat cercetător în cadrul diviziei de cercetare a companiei olandeze Philips. Datorită studiilor doctorale în domeniul opticii, în cadrul companiei se specializează pe optică medicală. La câtiva ani după angajare, obține atenția conducerii cu un prototip de senzor optic care măsoară pulsul. Sub îndrumarea companiei, ideea este dezvoltată sub forma primului senzor optic capabil sa măsoare pulsul într-un ceas. Printr-o întelegere cu o companie de ceasuri pentru sportivi, senzorul este adus pe piață în anul 2014.

Popularizarea fizicii[modificare | modificare sursă]

“Fizica Povestită”[modificare | modificare sursă]

Cartea [3]a fost scrisă pe parcursul a 10 ani și a fost principala preocupare a profesorului după lansarea pe piață a patentului de către compania Phillips. Lucrarea a avut un total de 10 variante, în fiecare an profesorul recitea și restructura varianta precedentă, proces continuat până la varianta finală. Lucrarea este una de specialitate, abordând domeniul fizicii avansate și clasice, într-o manieră mai restrânsă. Capitolul care a ocupat cel mai mult timp și a necesitat o muncă deosebită din partea sa a fost cel legat de mecania cuantică, urmat de completări și revizuiri conform celor mai recente noutăți la acea vreme (2014). În prezent (2019) “Fizică Povestită” este un bestseller, cartea bucurându-se de un număr mare de vânzări, fiind folosită ca și sursă de documantatie în unele medii universitare din România.

“O călătorie prin univers. Astrofizica povestită”[modificare | modificare sursă]

Este o nouă publicație dedicată astronomiei și spațiului, această nefiind însă una de specialitate, comparativ cu “Fizică Povestită ”. Volumul prezintă, prin perspectiva lui Cristian Presură, modul sau de gândire la vârstă copilăriei, când a descoperit pasiunea pentru știință.

"Care e diferența dintre un copil și un laptop? O călătorie personală prin religie, fizică și neuroștiințe"[modificare | modificare sursă]

Într-un interviu pentru Hotnews, fizicianul Cristian Presură spunea că nu e de acord cu perspectiva strict materialistă după care între un copil și un laptop nu e nici o diferență. Politicieni răuvoitori i-au citat trunchiat afirmația, inversând-o și creând în rețelele de socializare o isterie anti-Presură. Această împrejurare a declanșat scrierea cărții de față, mărturie a unui om aflat în căutarea credinței și eșafodaj complex de explicații științifice.

"Durerea și suferința personală mi-au suflat mereu în ureche: poți nega orice, dar nu poți nega faptul că tu simți durerea asta! Desigur, nu pot convinge pe nimeni că „a simți“ depășește limitele materiei, pentru că nu am argumente: este o problemă de credință. Odată acceptată această credință a durerii simțite, alte întrebări decurg în mod natural una din alta. Dacă simt, ar trebui să existe ceva care simte, nu? Dacă da, ce este acel lucru care simte? Este ceva material sau nu? Poate fi localizat procesul de simțire în creier? Au localizat cercetătorii conștiința în creier? De fapt, ce spun ei că este conștiința? Călătoria mea personală către aceste răspunsuri trece, în cartea de față, prin religie, fizică și neuroștiințe." - Cristian Presură

Distincții și premii[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Profu" care a transformat matematica in hit”. Adevărul. . Accesat în . 
  2. ^ dqmp.unige.ch. „Energetics and ordering in strongly correlated oxides as seen in optics” (PDF). Accesat în . 
  3. ^ Cristian Presură, Fizica povestită, prefață de Mircea Penția, ISBN 978-973-50-4665-1 Ed. Humanitas, București, 2014
  4. ^ Academica, Nr. 12, decembrie 2016, p. 87 și p. 89, accesat la
  5. ^ Lista premiilor Academiei Române pe anul 2014, accesat la
  6. ^ Eficacitatea și necesitatea matematicii în fizică, ssmr.ro, accesat la [nefuncțională]
  7. ^ [1], Câștigătorii Premiilor Radio România Cultural [nefuncțională]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]