Societatea de Științe Matematice din România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Societatea de Științe Matematice din România, (cunoscută și prin acronimul SSMR) este organizație profesională a matematicienilor români fondată în anul 1910 [1], ca urmare a eforturilor mai multor iubitori ai matematicii din România.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Revista Gazeta Matematică, fondată în 1895 și al cărei prim număr a apărut la 15 septembrie 1895, a reprezentat prima structurare profesională (în afara sistemului educațional) a matematicii din România.

Aceeași entuziaști fondatori, mai exact redactorii Gazetei Matematice, au decis în august 1909 înființarea Societății Gazeta Matematică, o organizație profesională a matematicienilor și iubitorilor matematicii români. Societate care a fost recunoscută prin lege de Adunarea Deputaților la data de 5 aprilie 1910.

Numele societății[modificare | modificare sursă]

Numele inițial al societății (Societatea Gazeta Matematică) a fost schimbat ulterior în Societatea de Matematică și Fizică, iar apoi în Societatea de Științe Matematice din România' (cunoscută și prin acronimul SSMR), nume care a rămas până astăzi.

Uz de drepturi intelectuale publice[modificare | modificare sursă]

Nu se știe de când, dar pe librăria digitală JSTOR apare cum că această societate este cea care a publicat primele cinci volume dintr-o revistă științifică, încă de înainte de a fi luat naștere societatea. Astfel, Societatea de Științe Matematice din România primește venituri necuvenite pentru "drepturi de autor" de la librăria online JSTOR, deoarece "a publicat" o revistă științifică intitulată "Buletinul Societățiĭ de Sciințe Fizice din Bucurescĭ-România" în perioada 1892-1896, revistă în care se găsesc doar publicații de mineralogie, chimie, fizică și meteorologie.

Prin această manevră, nu doar că societatea primește fonduri necuvenite, dar alte website-uri precum biblioteca digitală biodiversitylibrary.org sunt împiedicate de către librăria online JSTOR să publice aceste reviste patrimoniale care, datorită anilor vechime de când au fost publicate, ar trebui să fie cu liber-acces pentru știința și publicul de pretutindeni.

Rol educațional[modificare | modificare sursă]

SSMR a organizat, printre alte evenimente notabile, și prima Olimpiadă Internațională de Matematică, în 1959 la Brașov.

Filiale[modificare | modificare sursă]

  • Lista celor 53 de filiale ale Societății de Științe Matematice din România (majoritatea sunt filiale județene, dar există și filiale locale, orășenești)

Vedeți și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]