Con

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Con (dezambiguizare).
Conul

Conul este corpul obținut prin rotația completă a unui triunghi dreptunghic în jurul unei catete sau, mai puțin formal o figură geometrică în spațiu care se ascute pornind de la o bază plană rotundă spre un punct numit vârf. Mai precis, este o figură solidă mărginită de un plan la bază și loc geometric al tuturor segmentelor de dreaptă (suprafața laterală) care unesc vârful cu perimetrul bazei. Uneori termenul de con se referă doar la suprafața corpului solid sau chiar doar la suprafața laterală.

Axa unui con este linia dreaptă care trece prin vârf, în jurul căreia suprafața laterală are o simetrie de rotație.

În general, baza poate avea orice formă. De exemplu, o piramidă este de fapt un con cu baza un poligon. Oricum, în geometria elementară con este considerat doar cel cu baza un cerc și axa perpendiculară pe centru.

Alte semnificații ale cuvântului con în matematică[modificare | modificare sursă]

În matematică, cuvântul con este folosit și pentru un con infinit care este reuniunea tuturor seturilor de semi-drepte care plecă dintr-un vârf comun. Aces tip de con nu are o bază ci se extinde la infinit. Un con dublu infinit sau simplu un con dublu este reuniunea tuturor seturilor de drepte care trec print-un punct comun, vârful și ca atare se extinde simetric pe ambele părți ale vârfului.

Marginea unui con infinit sau dublu infinit este o suprafață conică iar intersecția unui plan cu această suprafață este o secțiune conică. Pentru conurile infinite, cuvântul axă se referă de obicei la simetria de rotație.

Secţiunile conului - 3D
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Con