Cirene

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Templul lui Apollo din Cyrene

Cirene, cunoscută de asemenea și ca Cyrene (grecă: Κυρήνη, Kyrēnē; în prezent Shahhat, Libia), a fost o colonie grecească din nordul Africii și un important centru cultural al regiunii, deoarece aici se găsea o școală de filozofie întemeiată în secolul al III-lea î.Hr. de Aristippus, un discipol al lui Socrate.

Numele regiunii istorico-geografice libiene Cirenaica provine de la orașul Cirene.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Perioada greacă[modificare | modificare sursă]

Cirene a fost fondată în 630 î.Hr., după spusele lui Herodot, de grecii din insula Thera (Santorini) de Battus. Oracolul din Delphi hotărăște ca Apollo să fie zeul patron al orașului. Din secolul al V-lea î.Hr. începe să-și aleagă proprii regii, ca în anul 460 î.Hr. să devină republică.

În timpul războiului peloponesiac, Cirene sprijină Liga peloponesiacă condusă de Sparta. Orașul este inclus mai târziu în satrapia ahemenidă Libia. În 331 î.Hr. Alexandru cel Mare a ocupat orașul iar la moartea sa, survenită în 323 î.Hr., Cyrene devine o parte a Egiptului Ptolemeic. Ofelas este generalul ce a preluat conducerea în polis în numele dinastiei ptolemeice și va stăpâni până la moartea sa. Succesorul său, Magas, (nobil macedonean), devine guvernator dar a fost învins în campania de cucerire a Egiptului. Cirenaica a rămas în componența lumii elene până în 96 î.Hr., când a fost cedată Romei.

Perioada romană[modificare | modificare sursă]

În 74 î.Hr., Cirenaica devine provincie romană, populația fiind alcătuită din cetățeni, fermieri, străini și evrei. Tensiunile dintre evrei și romani cresc soldându-se cu două revolte înăbușite într-un final, una sub împăratul Vespasian, iar cealaltă sub Traian. Cauze a depopulării masive a Libiei, ceea ce va duce la stabilire de noi colonii în timpul lui Hadrian.

Declinul[modificare | modificare sursă]

Monedă antică din Cyrene ştampilată cu o imaginea unui silfium

Producția era concentrată pe creșterea de silfium (plantă medicinală). Competiția cu Alexandria și Cartagina pentru monopolul asupra silfiumului a afectat economia și populația orașului. În 262 d.Hr., Cyrene este afectat de un cutremur, când Sanctuarul Demetrei și Persefonei este demolat. Împăratul Claudius II Gothicus reconstruiște orașul și-l redenumește Claudiopolis, dar cutremurul din 365 și cucerirea arabă a transformat Cyrene într-o ruină.

Cultură[modificare | modificare sursă]

Cirene este locul nașterii lui Eratostene și locul unei celebre școli fondată de Aristippus, unde a studiat Callimah și Ptolemais din Cyrene.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]