Sari la conținut

Oracolul din Delphi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Templul lui Apollo la Delphi

Oracolul din Delphi a fost timp de sute de ani unul din punctele centrale ale religiei grecești. Templul se situa în regiunea Phokis și era închinat în principal zeului Apollo. Oracolul era consultat din cele mai vechi timpuri în afaceri politice sau domestice și se bucura de un prestigiu important în vechea lume greacă, fiind considerat plasat în centrul lumii: după legendă, Zeus ar fi dat drumul la doi vulturi, fiecare de la câte un capăt al lumii, care s-ar fi întâlnit în punctul în care se găsește Delphi.

Templul a fost distrus și reconstruit de mai multe ori. Cele mai vechi urme corespund unei construcții datând din secolul 7 îHr, atribuită lui Trophonios și lui Agamedes care a fost incendiat în 548 și reconstruit prin donații publice care includeau, pe lângă cetățile grecești, Lidia și Egiptul. Un rol aparte în construcția noului templu o are familia exilată politic a Alcmaionizilor din Atena. În 373 un cutremur a dărâmat templul din nou; reconstrucției lui îi aparțin urmele care se pot vizita astăzi.

În pronaosul templului erau înscrise în epoca clasică dictonul „Cunoaște-te pe tine însuți” (γνῶθι σεαυτόν) și „Nimic în exces” (μηδέν άγαν). De asemenea, Plutarh speculează într-un dialog[1] despre litera E înscrisă pe un perete al templului.

Termenul oracol se aplică, în funcție de context, templului în sine, dar de asemenea, oracolul poate fi Pythia, profeteasa care dă voce zeului, sau profeției înseși. Oracolul are o istorie bogată. Inițial închinat Geei[2], el devine asociat divinației lui Apollo și, în secundar, a lui Dionyssos.

Oracolul din Delphi avea rolul de a face profeții prin intermediul Pitiei, preoteasa zeului Apollo. Aceste preotese erau, adesea, femei cu vârsta peste 50 de ani, cărora zeul le dăduse puterea specială a profeției. Preotesele mai beau apă din izvorul Castaliei și mestecau frunze de laur (copacul sfânt al lui Apollo).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Plutarh, Despre semnificația literei E la Delphi
  2. ^ T Dempsey, The Delphic Oracle, its early history, influence and fall, Oxford, 1918, pp. 3-20

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]