Cioară grivă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Cioara griva)
Cioara griva
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Diviziune: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Passeriformes
Familie: Corvidae
Gen: Corvus
Specie: C. cornix
Nume binomial
Corvus cornix
Clamator glandarius într-un cuib de Corvus cornix - MHNT

Cioara grivă (Corvus cornix) este o pasăre eurasiatică din genul ciorilor. Larg răspândită, este de asemenea cunoscută local ca „cioara scoțiană”, „cioara daneză”, și „corbie” sau „cioara gri” în Irlanda. Se găsește în nordul, estul și sud-estul Europei, precum și în unele părți din Orientul Mijlociu. Are capul, gâtul și coada negre, restul fiind cenușie. Ca și alte corvide este omnivor și oportunist.

Taxonomie[modificare | modificare sursă]

Cioara grivă a fost una dintre numeroasele specii descrise de către Linnaeus în lucrarea sa "Systema Naturae", unde poartă numele său original, Corvus Cornix.[1] Numele este derivat din cuvintele latine Corvus, "Corb" și Cornix, "Cioară. A fost considerat ulterior o subspecie a "Corvus Corone" si, prin urmare era cunoscut sub numele de "Corvus corone cornix", datorită asemănărilor în structură și obiceiuri. Din 2002 aceasta a fost re-ridicată la statutul de altă specie.

Este cunoscută ca Hoodie în Irlanda de Nord.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ la Linnaeus, C (). Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I. Editio decima, reformata. Holmiae. (Laurentii Salvii). p. 105. C. cinerascens, caplte gula alis caudaque nigris 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cioară grivă

Vezi și[modificare | modificare sursă]