Corvus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Corvus
Fosilă: 17–0 mln. ani în urmă Miocen mijlociu – prezent
Corvus-brachyrhynchos-001.jpg
Corvus brachyrhynchos
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Passeriformes
Familie: Corvidae
Gen: Corvus
Linnaeus, 1758
Specii

vezi textul

Diversitate
c. 40 specii

Corvus este un gen de păsări din familia Corvidae, care cuprinde ciorile și corbii. Genul cuprinde cca. 42 de specii, păsările de talie mai mare fiind numiți corbi, iar cele mai mici ciori.

Mitologie[modificare | modificare sursă]

Păsările mai reprezentive din această grupă sunt amintite în mitologie, legende sau basmele populare. În mitologia nordică corbul simboliza înțelepciunea zeului Odin. La grecii antici corbul era considerat pasăre sfântă. Ele au fost considerate în perioada obscurantistă de după creștinizare în Europa ca pasăre rea, aducătoare de nenorociri. La creștini se credea că vrăjitoarele rele se puteau transforma în corbi, lucru amintit în povești sau legende.

La indienii din America spre deosebire de basmele din Africa de Vest, păsările erau privite într-o lumină pozitivă. În India corbii erau însoțitorii zeiței Kali.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Păsările sunt animale inteligente, fiind considerate pe nedrept dăunătoare. Ele pot imita diferite sunete. Cercetările recente au stabilit că ele stau pe unul din primele locuri pe scara ierarhică a păsărilor cu privire la inteligență.

Sistematică[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Corvus