Muzeul Național al Literaturii Române din Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Muzeul Național al Literaturii Române
din Iași
Înființat 1971
Locația Str. Vasile Pogor nr. 4
Iași, județul Iași
Tipul Memoriale - Istoria literaturii
Director Lucian Dan Teodorovici
Prezență online
http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro

Muzeul Național al Literaturii Române din Iași este un muzeu cu sediul administrativ în Casa Pogor din Iași.

Istoricul muzeului[modificare | modificare sursă]

Muzeul este deschis în „Casa Pogor”, care are statut de monument istoric și în care au locuit Vasile Pogor și Mihai Eminescu. „Casa Pogor”, aparținând Societății literare Junimea, a fost construită între anii 1855 și 1858.

Muzeul a funcționat mai întâi ca secție de literatură în cadrul Complexului Muzeal Iași. Devine instituție de sine stătătoare la 1 octombrie 1990, sub denumirea Muzeul Literaturii Române din Iași, având 10 obiective în subordine: Bojdeuca lui Ion Creangă, Casa Vasile Alecsandri, Casa Vasile Pogor, Casa Dosoftei, Casa Memorială „Mihai Codreanu” (Vila Sonet), Casa Memorială „Otilia Cazimir”, Muzeul Teatrului, Casa Mihail Sadoveanu, Muzeul „Mihai Eminescu”, Casa George Topârceanu, la care se adaugă din 15 octombrie 1993 Casa Nicolae Gane. În 1995, a fost restaurată Casa Negruzzi de la Hermeziu-Trifești, care a fost amenajată ca muzeu.[1] Documentele și obiectele memoriale referitoare la istoria teatrului în Moldova au fost transferate de la Casa vornicului Vasile Alecsandri la Colecția muzeală „Istoria teatrului românesc” din Iași. Celor 12 muzee li se adaugă „Galeriile de Artă Pod-Pogor”, inaugurate în anul 2002, „Colecția Mihai Ursachi”, inaugurată în anul 2004, și „Colecția Al. Husar”, inaugurată în anul 2010.

În octombrie 2015, în cadrul ședinței Guvernului României, a fost aprobată hotărârea privind acordarea titulaturii de muzeu de importanță națională Muzeului Literaturii Române din Iași, precum și privind aprobarea schimbării denumirii acestuia în Muzeul Național al Literaturii Române din Iași. Această hotărâre plasează instituția pe locul cuvenit pe plan national și îi asigură, indiscutabil, rolul de lider regional în categoria sa muzeală, rol câștigat în timp prin dezvoltarea permanentă a instituției.

Misiunea MNLR Iași a fost și rămâne promovarea literaturii române pe plan național și internațional, prin protejarea (conservarea, restaurarea), dezvoltarea, cercetarea și valorificarea patrimoniului literar românesc, contribuind la integrarea literaturii române în circuitul valorilor culturale europene.

Organizarea muzeului[modificare | modificare sursă]

Colecțiile din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române reunesc documente și obiecte memoriale aparținând scriitorilor români, de asemenea o colecție de carte rară românească și străină și de carte veche românească, manuscrise, ediții prime, colecții rare, obiecte de artă ilustrând perioada literară de la Costache Conachi până în 1900; literatură contemporană: momentul Viața Românească.[1]

Programe culturale reprezentative organizate de MNLR Iași[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Coordonate: 47°10′19″N 27°34′35″E / 47.172048°N 27.576257°E / 47.172048; 27.576257