Cartea Junglei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Cartea junglei (1894) este o culegere de povestiri scrise de renumitul autor Rudyard Kipling, în perioada în care a trăit în Vermont. Toate povestirile fuseseră publicate anterior în reviste între anii 1893-1894. Cea mai cunoscută parte cuprinde trei povestiri despre aventurile unui „pui de om” abandonat, Mowgli, crescut de lupi în jungla indiană. Probabil, cele mai cunoscute dintre celelalte sunt "Rikki-Tikki-Tavi", povestea unei viteze manguste, și "Toomai al elefanților", povestea unui tânăr îmblânzitor de elefanți.

A doua Cartea Junglei a urmat în 1895.

Cartea junglei este folosită ca o carte motivațională pentru micii cercetași, membrii tineri ai mișcării cercetășiei. Această utilizare a universului cărții a fost aprobată de Kipling în urma cererii directe, trimisă scriitorului de Robert Baden Powell, întemeietorul mișcării cercetașilor.

Povestiri din Cartea Junglei[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Cartea completă, în engleză, se găsește on-line pe website-ul oficial al Proiectului Gutenberg [1].

  • "Tigru! Tigru!": Mowgli revine în sat și este adoptat de Messua și de soțul ei, care cred că este fiul lor Nathoo, pe care îl pierduseră cu mult timp în urmă. Dar Mowgli nu se adaptează la modul de viață al oamenilor și Shere Khan tot mai dorește să îl ucidă. Titlul povestirii a fost luat din poezia "Tigrul" de William Blake.
  • "Foca albă": Kotick, o rară focă cu blana albă caută un nou loc, unde ea și ai ei să nu fie vânați de oameni.
  • "Rikki-Tikki-Tavi": Rikki-Tikki, o mangustă apără o familie din India împotriva unei perechi cobre. Această povestire a fost publicată, de asemenea într-o carte.
  • "Toomai al elefanților": Lui Toomai, un băiat de 10 ani care ajută la îngrijirea elefanților de muncă, i se spune că nu va deveni niciodată îngrijitor pe de a-ntregul până când nu va vedea dansul elefanților. Această povestire a fost publicată, de asemenea, într-o carte.
  • "Servitorii Majestății Sale" (inițial intitulat "Servitorii Reginei"): În noaptea dinaintea unei parade militare un soldat britanic surprinde o conversație între animalele campusului militar.

Adaptări[modificare | modificare sursă]

Textul cărții a fost adaptat pentru tineret de numeroase ori și de asemenea au existat mai multe adaptări pentru benzi desenate.

Există mai multe filme de desene animate produse de Walt Disney, adaptate foarte liber după poveștile cu Mowgli. (Adaptările după Cartea junglei tind să se concentreze asupra aventurilor lui Mowgli.) Au existat și mai multe filme cu grade variabile de autenticitate.

Filmul de animație din 1967 al lui Disney Cartea junglei. Disney a produs o continuare, Cartea junglei 2 (engleză The Jungle Book 2), pe 14 februarie 2003 în Statele Unite. (Premiera românească a avut loc la 14 aprilie 2003.)

"Toomai al elefanților" a apărut pe film ca Elephant Boy, ulterior inspirând un serial de televiziune, cu același nume.