FC Carmen București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Carmen București)
Salt la: Navigare, căutare
Carmen București
Carmen București.jpg
Informații generale
Nume complet Carmen București
Nume precedent(e) Mociorniță-Colțea
Data fondării 1937
Data desființării 1947
Stadion Carmen, București
Echipament
Kit body blackstripes.png
Kit body.svg
Kit right arm redshoulders.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare

Fotbal Club Carmen București a fost un club de fotbal cu sediul în București, fondat la sfârșitul Perioadei Interbelice.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Echipa a apărut înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1937 sub numele Mociorniță-Colțea. Denumirea provenea de la marele întreprinzător român Dumitru Mociorniță. Din 1940 de echipa bucureșteană avea să se ocupe fiul acestuia, Ionel Mociorniță, de meserie avocat.

„Am două pasiuni: o tânără tovarășă de viață aleasă cu gust de fin cunoscător – veritabil bibelou – și un club de fotbal, în care gustul lui a fost, pe alocuri, mai puțin reușit.” (Ionel Mociorniță, 6 mai 1945, Gazeta Sporturilor)


La reluarea Campionatului național, după Al Doilea Război Mondial, echipa Carmen București era antrenată de Tihani. Acesta avea să fie îndepărtat din cauza pretențiilor financiare exagerate. În următoarea perioadă de echipă s-a ocupat însuși patronul Ionel Mociorniță. La conducerea echipei a obținut un succes împotriva echipei Juventus cu scorul de 5-3. Însă nu peste mult timp tânărul patron a renunțat să mai antreneze și l-a anganjat pe fostul fotbalist venusist Lazăr Sfera.

Pe 6 iunie 1945 F.C. Carmen București a depus la FRFA o adresă la care a anexat procesul-verbal al Adunării Generale prin care se decidea în unanimitate să schimbe numele grupării în ASFM-Carmen (Asociația Sportivă a Funcționarilor Mociorniță-Carmen) și cere să fie trecută printre grupările sindicaliste, rămânând afiliată la FRFA. Era doar o decizie formală, luată ca urmare a noilor circumstanțe politice, Ionel Mociorniță rămânând în continuare finanțatorul echipei.

Conflictul cu Ana Pauker[modificare | modificare sursă]

Conform "Gazetei Sporturilor", la 30 noiembrie 1945, FC Carmen București va disputa un meci amical contra campioanei sovietice Dinamo Tbilisi pe stadionul ANEF. Potrivit ficei lui Ionel Mociorniță, Marie Rose, Ministrul de Externe al României, Ana Pauker, a ordonat patronului clubului să piardă meciul. Scopul Anei Pauker era să arate românilor "superioritatea omului sovietic". Tot potrivit Gazetei Sporturilor aflăm că la 30 decembrie 1945 D. Shirtladze își exprima regretul că nu au putut disputa meciul cu FC Carmen „din cauza refuzului d-lui Ionel Mociorniță”. Acest lucru a atras după sine consecințe dezastruoase. Mai întâi clubul este supus cercetării de către Comisia Centrală Sportivă a Confederației Generale a Muncii , iar mai apoi la 19 aprilie primește mustrare publică și interdicție un an de a susține meciuri internaționale.


În vara anului 1947 echipa este desființată[1], locul său în prima divizie fiind luat de ASA București, viitoarea Steaua.[1]
Jucătorii echipei s-au împânzit la celelalte formații bucureștene, o parte dintre ei rămânând însă împreună și înființând echipa Pielari, redenumită mai târziu Flacăra Roșie care a evoluat în campionatul municipal București, și mai târziu în Divizia C. reușind pentru un sezon chiar și promovarea în Divizia B. Echipa a dispărut în anii 1960.

Denumiri[modificare | modificare sursă]

  • Mociorniță (1937)
  • Mociorniță-Colțea (1938)
  • Carmen București (1941)

Palmares[modificare | modificare sursă]

Carmen în Divizia A[modificare | modificare sursă]

1946-1947 • 26 • 14 • 05 - 07 - 90 • 44 • 33 puncte

Jucători importanți[modificare | modificare sursă]

Pârvu, Crăciun, Torjoc,Niculae, Novac, Niculescu,Marinescu, Siclovan, Covaci, Farcas

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]