FC Carmen București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Carmen București)
Jump to navigation Jump to search
Carmen București
FC Carmen Bucuresti.png
Informații generale
Nume completFotbal Club Carmenuta București
Nume precedent(e)Mociorniță-Colțea
Data fondării1937
2017 (reînființare)
Culori        
CampionatLiga a IV-a București  Modificați la Wikidata
AntrenorRomânia Valentin Bădoi
Prezență online
site web oficial
Echipament
Kit body blackstripes.png
Kit body.svg
Kit right arm redshoulders.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare

Carmen București a fost club de fotbal din București, România, fondat la sfârșitul Perioadei Interbelice, desființat din motive politice în 1947. Un club-phoenix cu același nume, înființat în anul 2017, se revendică drept urmaș al acestei echipe, și joacă în Liga a IV-a București.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Echipa a apărut înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1937 sub numele Mociorniță-Colțea. Denumirea provenea de la marele întreprinzător român Dumitru Mociorniță. Din 1940 de echipa bucureșteană avea să se ocupe fiul acestuia, Ionel Mociorniță, de meserie avocat.

„Am două pasiuni: o tânără tovarășă de viață aleasă cu gust de fin cunoscător – veritabil bibelou – și un club de fotbal, în care gustul lui a fost, pe alocuri, mai puțin reușit.” (Ionel Mociorniță, 6 mai 1945, Gazeta Sporturilor)

În perioada 1941-1944 ia parte la campionatul de război, folosind următorul lot de jucători: Nicolae, Buga, Iosif, Panovschi, G. Popescu II, Simatoc, Torjoc, Silvestru, Dumitrescu, Manolică, B. Marian, Turk, Bentu, Mociorniță, Stoian.

După Al Doilea Război Mondial, echipa era antrenată de Tihani. Acesta avea să fie îndepărtat din cauza pretențiilor financiare exagerate. În următoarea perioadă de echipă s-a ocupat însuși patronul Ionel Mociorniță. La conducerea echipei a obținut un succes împotriva echipei Juventus cu scorul de 5-3. Însă nu peste mult timp tânărul patron a renunțat să mai antreneze și angajându-l pe fostul fotbalist venusist Lazăr Sfera.

În 1945 participă la campionatul categoriei „Onoare”, cu echipa: Șt. Ionescu (Nicolae) - Panait (C. Marinescu), Novac-Simatoc, Torjoc, Șiclovan- Fabian, Marian, I. Covaci, Bonațiu (Farkaș, Cireș), Humis (Tr. Iordache) și promovează, prin baraj, în Divizia A. Cu acest prilej lotul este completat cu: Valentin Stănescu, Fabian II, Toth III, Fekete și Gică Popescu.

Pe 6 iunie 1945 F.C. Carmen București depune la FRFA o adresă la care anexează procesul-verbal al Adunării Generale prin care se decidea în unanimitate să schimbe numele grupării în ASFM-Carmen (Asociația Sportivă a Funcționarilor Mociorniță-Carmen) și cere să fie trecută printre grupările sindicaliste, rămânând afiliată la FRFA. Era doar o decizie formală, luată ca urmare a noilor circumstanțe politice, Ionel Mociorniță rămânând în continuare finanțatorul echipei.

Conflictul cu Ana Pauker[modificare | modificare sursă]

În 30 noiembrie 1945, conform Gazetei Sporturilor, Carmen București este nevoită să dispute un meci amical contra campioanei sovietice Dinamo Tbilisi pe stadionul ANEF. Potrivit fiicei lui Ionel Mociorniță, Ministrul de Externe al României, Ana Pauker, a ordonat patronului clubului să piardă meciul. Scopul Anei Pauker era să arate românilor „superioritatea omului sovietic”. Tot potrivit Gazetei Sporturilor aflăm că la 30 decembrie 1945 D. Shirtladze își exprima regretul că nu au putut disputa meciul cu Carmen „din cauza refuzului d-lui Ionel Mociorniță”. Acest lucru a atras după sine consecințe dezastruoase. Mai întâi clubul este supus cercetării de către Comisia Centrală Sportivă a Confederației Generale a Muncii, iar mai apoi, la 19 aprilie, primește mustrare publică și interdicție un an de a susține meciuri internaționale.

În vara anului 1947, echipa este desființată[1], după ce în sezonul 1946-47 ocupă locul 2 în Divizia A, locul său fiind luat de ASA București, viitoarea Steaua.[1]

Jucătorii echipei s-au împânzit la celelalte formații bucureștene, o parte dintre ei rămânând însă împreună și înființând echipa Pielari, redenumită mai târziu Flacăra Roșie. Aceasta va activa mai întâi în campionatul municipal București și apoi în Divizia C (1956, locul 8 în seria a 2-a), în Divizia B (1961-1962, locul 13 în seria a 2-a) și din nou în Divizia C, din 1963.

Denumiri[modificare | modificare sursă]

  • Mociorniță (1937)
  • Mociorniță-Colțea (1938)
  • Carmen București (1941)

Palmares[modificare | modificare sursă]

Carmen în Divizia A[modificare | modificare sursă]

1946-1947 • 26 • 14 • 05 - 07 - 90 • 44 • 33 puncte

Jucători importanți[modificare | modificare sursă]

Pârvu, Crăciun, Torjoc,Niculae, Novac, Niculescu,Marinescu, Siclovan, Covaci, Farcas

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ionescu, Mihai și Tudoran, Mircea: Fotbal de la A la Z, București, Editura Sport-Turism, 1984, p. 91

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]