CS Luceafărul Oradea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
CS Luceafărul Oradea
1-luceafarul oradea.jpg
Informații generale
Nume complet Clubul Sportiv Luceafărul Oradea
Poreclă Luceferii
Data fondării 2001
Culori         
Stadion Iuliu Bodola / Luceafărul
(18.000 / 2.200 locuri)
Campionat Liga a II-a
Finanțator România Ioan Blidaru
Președinte România Dumitru Ghilea
Antrenor România Cornel Țălnar
Prezență online www.luceafaruloradea.ro
Echipament
Kit body navystripes.png
Kit body.svg
Kit right arm gold lines.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body shoulder stripes bluer stripes.png
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts adidasonwhite.png
Kit shorts.svg
Kit socks 3 stripes blue.png
Kit socks long.svg
Deplasare
Kit body.svg
Kit right arm whiteborder.png
Kit right arm.svg
Kit shorts whitebottom.png
Kit shorts.svg
Kit socks color 3 stripes white.png
Kit socks long.svg
Alternativ
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul actual vedeți:
Liga a II-a 2017-2018

CS Luceafărul Oradea este o echipă de fotbal din Oradea, România, care evoluează în Liga a II-a.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Clubul de fotbal Luceafărul a fost înființat în anul 2001, fondator fiind omul de afaceri Gavrilă Ghilea. Echipa a fost formată din juniori născuți preponderent în anul 1988 și mai mici, antrenorul grupei fiind Florin Farcaș. Copii au crescut și au început să participe la competițiile naționale ale juniorilor republicani B, ulterior A, unde au reușit rezultate importante, cum ar câștigarea seriei zonale și participarea la turneele finale. Pasul următor a fost înscrierea în competițiile de seniori organizate de Asociația Județeană de Fotbal Bihor.

Promovarea în Liga 3[modificare | modificare sursă]

Luceafărul a reușit să câștige ediția 2008/2009 din Liga a IV-a Bihor, după o luptă palpitantă cu Unirea Valea lui Mihai, și a participat la barajul de promovare în eșalonul trei al fotbalului românesc. Meciul de baraj cu FC Arieșul Turda II s-a disputat la Zalău și a fost câștigat de bihoreni cu scorul de 2-1 (1-1), goluri marcate de Iova '39 și 90+1, respectiv A. Timar '33. În primul sezon de Liga a III-a, Luceafărul a început mai ezitant, dar după un retur aproape fără greșeală a ocupat finalmente locul 5. O performanță notabilă pentru o nou promovată, care s-a bazat aproape exclusiv pe jucători bihoreni.

Promovarea în Liga 2[modificare | modificare sursă]

După un sezon de acomodare, Luceafărul a avut un sezon excelent în campionatul 2010/2011 pe care a reușit să-l câștige detașat, promovarea matematică în Liga a II-a fiind sărbătorită cu șase etape înainte de final, după victoria cu 1-0 în fața echipei Autocatania Caransebeș. Golul a fost marcat de Paina, iar antrenorul Florin Farcaș a mizat în acel meci pe Goia – Letan, Cura, Tăut ('90 Țîrlea), Molnar – C. Roșu, Magda ('72 Codoban), Svarczkopf, Cr. Andor – Paina ('85 Neaga), Lupașcu ('74 Ianc).

În lotul care a promovat s-au regăsit șapte jucători prezenți la Luceafărul de la constituirea grupei în 2001: portarii Alin Goia, Sergiu Ghilea, jucătorii Cosmin Letan, Raul Ember, Ovidiu Ghilea, Claudiu Codoban și Florin Neaga. Cea mai importantă performanță din istoria clubului a coincis cu sărbătorirea a zece ani de la înființarea CS Luceafărul.

FC Știința Bacău[modificare | modificare sursă]

După ce Lotus Băile Felix a obținut promovarea din Liga a III-a în Liga a II-a, dar apoi și-a anunțat retragerea din cauza motivelor financiare, un grup de oameni de afaceri din Bacău au decis să formeze o nouă echipă pentru a ocupa locul vacant. Astfel, în 2008 a fost format clubul Știința Bacău, care a început să joace în cea de-a doua divizie.[1]

În funcția de președinte al clubului a fost numit Cristian Ciocoiu, un fost fotbalist care a jucat pentru echipa locală FCM Bacău și la Steaua București.[2] Primul meci oficial al echipei a fost împotriva celor de la Ceahlăul Piatra Neamț, meci care s-a terminat cu o înfrângere, scor 0-3. Echipa a fost desființată în 2009 din cauza problemelor financiare.

În februarie 2009 omul de afaceri Giani Nedelcu, împreună cu managerul general al echipei, Mircea Crainiciuc au reînființat clubul Luceafărul Lotus Băile Felix care a preluat locul Științei în campionat.[3]

Echipa dispunea de un stadion de 25.000 de locuri, Stadionul Municipal, dotat cu o instalație de iluminare nocturnă.

Evoluții apreciate în Cupa României[modificare | modificare sursă]

Performanțe notabile au reușit și jucătorii de la Luceafărul II, care în 2010 și 2011 a reușit să câștige faza județeană a Cupei României, având apoi evoluții apreciate în competiția națională. În 2010, Luceafărul II a reușit să elimine pe FC Bihor cu scorul de 1-0, gol marcat de Grosu. În 2011, care se dovedește a fi cel mai prolific din istoria clubului, Luceafărul a atins cea mai importantă performanță și în Cupa României Timișoreana, eliminând în turul V pe UTA Arad după prelungiri cu scorul de 4-2, goluri marcate de Cr. Andor '44, Ianc '86, Blănaru '108, Gh. Popescu '115, respectiv Capătă '9, Varga '72 Antrenorul Călin Moldovan a folosit o garnitură tânără: Sg. Ghilea – Ianc, Letan, Cura, A. Achim – Svarczkopf ('84 Haș), Ov. Ghilea ('75 Blănaru) – Kanyaro ('62 C. Roșu), Cr. Andor, Fl. Neaga – Gh. Popescu. În „șaisprezecimile” Cupei României, Luceafărul a întâlnit pe Dinamo București, în deplasare. Partida s-a încheiat cu victoria la limită a „câinilor roșii”, scor 1-0 (1-0), gol marcat de Luchin în minutul 32. Luceafărul Felix a avut o evoluție apreciată, părăsind Cupa României cu fruntea sus. Acestea sunt primele repere din istoria unui club care a cunoscut o frumoasă ascensiune în primii zece ani de existență.

Lotul actual[modificare | modificare sursă]

La 15 septembrie 2016.
Nr. Poziție Jucător
1 România P Alin Goia
2 România F Alexandru Radu
3 Burkina Faso F Salif Nogo
4 România F Sergiu Moga
6 România A Cristian Cigan
7 România M Adrian Badea (Vice-căpitan)
8 România M Alin Țegle
9 România A Sergiu Arnăutu
10 România M Istvan Balla
11 România A Constantin Roșu (Căpitan)
12 România P Cosmin Verdeș
Nr. Poziție Jucător
13 România M Darius Costea
14 România M Paul Păcurar
15 România F Ionuț Hlinca (Vice-căpitan)
16 România F Flaviu Drăgan
17 România M Ionuț Ban
18 România M Iulian Cuc
19 România M Marius Feher
20 România M Zsombor Lukacs
21 România M Adrian Bedea
22 România M Alexandru Sorian
29 România P Eduard Pap

Jucători împrumutați[modificare | modificare sursă]

Nr. Poziție Jucător
România F Sergiu Bactăr (la Metalurgistul Cugir)
România F Daniel Stan (la Bihorul Beiuș)
Nr. Poziție Jucător
România M Paul Chiș-Toie (la CS Oșorhei)

Jucători notabili[modificare | modificare sursă]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]