Bosquito

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search


Bosquito
BosquitoPatria2014.jpg
Date personale
OrigineBrașov, Romania
Gen muzicalPop rock, rock latin
Ani de activitate1999–prezent
Case de discuriRoton
Membri
Radu Almășan
Austin Jesse Mitchell
Ciprian Pascal
Dorin Țapu
Prezență online

Bosquito este o formație românească de muzică, fondată de Radu Almășan. Trupa a abordat un fusion de rock latin cu o gamă largă de influențe care au variat de la muzică țigănească, balcanică, până la elemente simfonice și de hard rock. Vârful de popularitate a fost atins între anii 2002-2005 când au lansat o serie de melodii care au ajuns pe prima poziție a topurilor din România.

Deși bazele formației au fost puse la sfârșitul anului 1999, prima formulă stabilă s-a cristalizat la începutul anului 2000. De altfel, membrii trupei au adoptat ca dată oficială de înființare a formației ziua de 14 februarie 2000. Componența "de aur" a formației a fost: Radu Almășan (voce), Victor "Solo" Solomon (chitară), Victor "Vichi" Stephanovici (chitară bas), Mișu Constantinescu (clape), Darius Neagu (tobe)[1].

Formația a lansat 5 albume: Bosquito (2000), Sar scântei (2001), Cocktail Molotov (2003), Fărâme din soare (2004) și Babylon (2014).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Grupul provine din Brașov, fiind înființat la inițiativa lui Radu Almășan.[2] Acesta renunță la facultate în anul 1 pentru a se dedica complet noului proiect.

În scurt timp îl cooptează pe Victor "Solo" Solomon, chitarist de mare talent cu care mai colaborase anterior. Solo era o cunoscută figură în peisajul muzical din Brașov datorată în special activității cu trupa de hard rock Conexiuni.

La sugestia lui Solo este cooptat Victor "Vichi" Stephanovici -un fost chitarist de punk reprofilat ca basist. Împreună înregistrează un demo ce avea ca scop atragerea de interes a caselor de discuri din București. Primul demo, de o calitate audio superioară, a fost făcut la cerința casei de discuri. Acesta conținea piesa "Pas cu pas", piesa ce va deveni primul single al grupului. Exact în ziua în care a împlinit 19 ani, Radu a fost anunțat că Media Pro Music dorește să semneze cu trupa Bosquito. În febra pregătirilor pentru primul album au fost cooptați, pe rând, Darius Neagu la tobe și Mihai (Misu) Constantinescu la keyboards.

Albumul de debut intitulat simplu "Bosquito" a fost înregistrat în București și a fost lansat la 1 septembrie 2000.

Două cântece de pe disc au fost lansate ca single: Pas cu pas în 2000 și Tigano în primăvara lui 2001. În paralel trupa începe lungul șir de concerte, devenind un fenomen live, fapt ce a determinat majoritatea publicațiilor de muzică să-i desemneze ca fiind Best Live Act între 2002-2004. De asemenea, în 2004 au fost votați de fani ca fiind Best Live Act în 2004 pe site-ul muzicabuna.ro.

Deși Pas cu pas s-a bucurat de un moderat succes, piesa Tigano nu a avut un succes imediat așa încât grupul a fost nevoit să-și joace toate cărțile pe următorul single. Cu bani din propriul buzunar au înregistrat și apoi filmat un videoclip la piesa Pepita, un cover după o piesă populară mexicană (preferată a lui Radu încă din copilărie) făcuta celebră în anii '60 de grupul Luis Alberto de Parana & Los Paraguayos. Cântecul preluat imediat de Radio Contact și ProTV a adus trupei un val imens de popularitate și primul single ce a urcat pe prima poziție a topurilor românești în 2001.

Pepita avea sa fie inclusă pe următorul album al grupului, numit: Sar Scântei lansat pe 9 iunie 2002. Discul mai generează două single-uri de succes, primul intitulat Hopa hopa - poate cea mai balcanică piesă a grupului - iar în toamna lui 2002 Două mâini, cântec ce avea sa reprezinte vârful de succes comercial pentru Bosquito. Două mâini a fost numărul 1 în Romanian Top 100 și a rămas una din cele mai cerute piese de dragoste până în prezent.

Anul 2003 aduce multe schimbări, trupa orientându-se la o carieră internațională, luând în calcul posibiltatea de a părăsi România. Pe fondul acestei schimbări toboșarul Darius Neagu decide să părasească grupul și este înlocuit cu Radu Buzac, toboșar cu o solidă pregătire de jazz, prieten din copilărie cu Radu și Vichi. De asemenea, nemulțumiți de calitatea audio a câtorva piese de pe primul album, membrii trupei decid să reînregistreze cântecele în cauză plus trei bonus coveruri: Patience, Guns N' Roses, Gossa como yo (Gitano), Santana și Soldier of fortune, Deep Purple.

Odată cu înregistrarea primei piese în limba engleză, Running From You, decid să pună pe piață o compilație ce conținea cântecele reînregistrate, coverurile și noua piesă, compilație ce a fost intitulată Cocktail Molotov și lansată în octombrie 2003. Single-ul care a acompaniat materialul a fost piesa Bosquito.[3]

Producătorul canadian Dale Penner (Nickelback) se arată interesat de Running From You, iar problema plecării din România se punea din ce în ce mai serios, deși membrii trupei au decis să nu vorbească public despre acest lucru.

La sfârșitul anului 2003 trupa se orientează sonic mai spre rock și Radu Buzac părăsește trupa fiind înlocuit de basarabeanul Andrei Cebotari, fost membru Zdob și Zdub. De asemenea pentru a întări secția ritmică este cooptat ca membru deplin Mario Apostol la percuție. Mario era un mai vechi colaborator al grupului, el fiind responsabil cu percuția la piesa Pepita de pe Sar Scântei.

Bosquito traversează o perioadă bogată în apariții live, iar în ianuarie 2004, închiriază, pe timp de o lună, o cabană în Munții Neamțului, pentru a lucra la următorul album.

Datorită schimbărilor de personal la Media Pro Music, trupa se decide să schimbe casa de discuri și în 2004 semnează cu Cat Music/Media Services. De asemenea, Radu Almășan (compozitorul principal al grupului) trece catalogul grupului la compania de publishing EMI.

Următorul album se va intitula Fărâme din soare și a reprezentat o încercare îndrăzneață de schimbare de stil. Primul single Marcela a fost lansat în vara lui 2004 cu priză fantastică la concerte, dar fiind ignorat de majoritatea posturilor de radio.[4] Următorul single extras va fi Tu ești iubita mea, piesă ce se va bucura de un succes considerabil mai mare.

La începutul lui 2005, decizia de a părăsi piața din România este definitivă, iar pe 16 martie grupul pleacă în S.U.A. Totuși, pe fondul plecării, Mario Apostol și Mișu Constantinescu părăsesc trupa. Bosquito are pentru prima dată o formulă de 4.

Cu două zile înainte de plecare, trupa filmează videoclipul piesei După furtună. Până în prezent acesta este ultimul single Bosquito.

În America trupa scrie câteva piese în limba engleză și face câteva înregistrări și concerte în Los Angeles sub numele de Acoustic Bullet. Pe fondul neînțelegerilor din trupă, Victor Solomon și Vichi Stephanovici decid să își reia cariera în România, în timp ce Radu Almășan și Andrei Cebotari doresc să ia viața în piept în America. Dupa acest moment, Vichi, Misu, și Solo refac formula aducând un nou vocalist și un nou baterist, sub o alta denumire.

Totuși trupa se întoarce împreună la București și continuă să concerteze în vara lui 2005 cu Adrian Ciuplea (viitorul membru Vița De Vie) pe post de colaborator la bas.

În ianuarie 2006, Radu și Andrei părăsesc definitiv țara. În timp formează trupa de indie-rock "Madame Hooligan", ce se bucură de largă apreciere în Los Angeles fiind considerată una din cele mai de perspectivă formații de pe coasta de vest[judecată de valoare]. În paralel, Radu, care deține titulatura de Bosquito, decide să reia activitatea trupei în spectacole destinate comunității românești din America.

2009-2011[modificare | modificare sursă]

Deși Bosquito au continuat să concerteze în S.U.A., atât Radu cât și Andrei declară că activitatea trupei are mai mult un scop recreațional, atunci neluând în calcul revenirea pe piața românească. În primăvara lui 2010, Radu Almășan se întoarce în țară și lansează piesa Tobogan. În noiembrie 2011 lansează o noua piesă și un nou videoclip după 7 ani, Când îngerii pleacă.

Revenire în forță[modificare | modificare sursă]

În decembrie 2011, Bosquito oferă o reprezentație în Arena Mall din Bacău, fanii încurajându-i pentru revenirea pe scena românească. De asemenea, se lansează piesa Întuneric în culori în colaborare cu Ovidiu Lipan Țăndărică care a prins foarte bine la public. Au revenit în România și au concertat în deschidere la Shakira. După o absență de 7 ani, Radu declară revenirea trupei și lansează o nouă piesă.

2014 - Bosquito revine cu piesa – Prieteni

Muzica si Text: Radu Almășan
Orchestratie: Radu Almășan, Mariano Castro
Voce, chitara acustica: Radu Almășan
Chitara acustica: Ciprian Ioan Pascal
Bass: Austin Jesse Mitchel
Tobe: Dorin Țapu
Pian electric: Victor Rivalet
Percutii: Gilberto Ortega
Sintetizator: Mariano Castro
Trompeta: Alexandru Burcea, Harvis Cuni Pedron
Trombon: Radu Clipa
https://www.youtube.com/watch?v=GM1ueSa3Uo8#t=100

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bosquito