Adrian Despot

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Adrian Despot (21 martie 1976, Felnac, lângă Arad) este un cântăreț român de muzică rock. Jurat la Vocea Romaniei 2017.

Adrian Despot
Adrian Despot.jpg
Adrian Despot în Cluj-Napoca, 2008.
Date personale
Nume la naștere Adrian Despot
Născut (42 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupație Solist
Activitate
Alte nume Adi Despot & Despot
Gen muzical Rock alternativ,
Interpretare cu Parazitii, Bitza, K-Gula & Ganja

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la 21 martie 1976, în Felnac, Arad, este compozitor, producător și estetician muzical, absolvent al secției de Pedagogie a Universității Naționale de Muzică din București, absolvent SAE Institute (School of Audio Engineering) - Köln , membru în Comisia de Specialitate a CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor interpreți).

În 1996, a participat la un show de televiziune care va face mare audiență pentru TVR, "Școala Vedetelor". La finele aceluiași an este cooptat în trupa de rock Vița de Vie, fondată de către Sorin Tănase și Sorin Dănescu. Trupa semnează un contract cu Zone Records, și apare pe piață primul album, „Rahova”.

Avându-l pe Adrian Despot ca solist, trupa a lansat albumele RAHOVA (1997), FENOMENTAL (1999), EXXTRA (2001), DOI (2002), EGON (2007), FETISH (2010), obținând Premiul pentru debut (1998 - Rahova), Premiul pentru cea mai bună trupă rock și cea mai bună piesă rock (2000-Fenomental/Basul și cu toba mare) și Premiul pentru cel mai bun album de rock alternativ (2001-Exxtra). Tot în 2001, el a colaborat cu Paraziții, la melodia "Shoot Yourself", cântând un vers în melodie, anume "Super producții nu atrag măcar un fan, în numele vostru se aruncă banii...pe geam". În anul 2002 Vița de Vie formează VdVmusic, propriul studio audio/video și devine o formație independentă, începând să își producă singură albumele și videoclipurile. În prezent, din 8 septembrie 2017 este antrenor la Vocea României, substituindu- l pe Marius Moga.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri