Bocca della Verità

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
"Gura Adevărului".

„La Bocca della Verità” (în română Gura Adevărului) este un relief care înfățișează fața unui om, plasat lângă Biserica Sfintei Maria din Roma. A apărut în filmul Vacanță la Roma din 1953, cu Audrey Hepburn și Gregory Peck. În secolul al XVII-lea, „Gura Adevărului” avea rol de „detector de minciuni”. Astfel, se zicea că celor care au spus o minciună, dacă băgau mâna în deschizătura gurii, le era mușcată rămânând fără ea.

Numele Bocca della Verità a fost menționat pentru prima dată într-un document în 1485. Relieful antic, care are aproximativ 2000 de ani, se află în pridvorul bisericii încă din 1632.

Scenă din filmul Vacanță la Roma

Istoric[modificare | modificare sursă]

Bocca della Verità este realizată din marmură de Pavonazzetto. Această marmură (marmor phrygium, marmor synnadicum sau marmor docimium) provine de la Dokimeion în Frigia, astăzi Valea Frigiană (în turcă: Frig Vadisi), în apropierea orașului İscehisar, are o culoare gri deschis și este cu granulație relativ fină. A fost exportat ca marmură în formă brută. Tot de la Dokimeion provine un tip de marmură deschisă la culoare cu vene roșiatice, care a fost folosită în principal pentru decorarea sarcofagelor cu coloane.

Referințe[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bocca della Verità