Baba Vanga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Baba Vanga
Date personale
Nume la naștereVanghelia Pandeva Surceva Modificați la Wikidata
Născută Modificați la Wikidata
Strumica, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Decedată (84 de ani) Modificați la Wikidata
Sofia, Bulgaria Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăBulgaria Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer mamar) Modificați la Wikidata
Părinți Pando Surchev[*][[Pando Surchev |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Bulgaria
 Imperiul Otoman[1]
 Regatul Serbiei
 Regatul Iugoslaviei Modificați la Wikidata
Ocupație psychic[*][[psychic (person who claims to use extrasensory perception to identify information hidden from the normal senses)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba bulgară Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuPetrici
Rupite  Modificați la Wikidata

Vanga (în bulgară Ванга; n. 3 octombrie 1911 – d. 11 august 1996), născută Vanghelia Pandeva Dimitrova (Вангелия Пандева Димитрова), după căsătorie Vanghelia Gușterova (Вангелия Гущерова) a fost o prezicătoare oarbă bulgară[2][3] vindecătoare cu plante care și-a petrecut cea mai mare din viața sa în zona Rupite în munții Kozhuh, Bulgaria. Adepții ei au fost convinși că ea posedă abilități paranormale.

Viața[modificare | modificare sursă]

Copilăria și tinerețea[modificare | modificare sursă]

Vanga s-a născut în Strumica, pe atunci în Imperiul Otoman, mai târziu, consecutiv, în Regatul Bulgariei, Regatul Iugoslaviei, din nou în Bulgaria, Republica Socialistă Federativă Iugoslavia și astăzi în Macedonia de Nord. În timpul celei de-a doua anexări bulgare a regiunii (1941-1944) s-a mutat la Petrici (atunci și acum în Bulgaria). Ea a fost un copil prematur care avea multe probleme de sănătate. În conformitate cu tradiția locală, copilului nu i-a fost dat un nume până când nu a fost considerat în stare de a supraviețui. Când copilul a strigat pentru prima oară, o moașă a ieșit în stradă și a cerut un nume unui străin. Străinul a propus numele Andromaha (Andromache), dar aceasta a fost respinsă ca fiind prea grecesc, astfel că a doua propunere a străinului Vangelia (Vangelis, greacă: Βαγγελία, prescurtare pentru Ευαγγελία, vestitor de vești bune, format din cuvintele ευ - cu sensul de bun și άγγελος care înseamnă mesager), a fost acceptat pentru că, deși era tot un nume grecesc, era popular în regiune.

Casa din Petrici

În copilărie, Vangelia a fost o fată obișnuită. Tatăl ei a fost recrutat în armata bulgară în timpul primului război mondial, iar mama ei a murit când Vanga era destul de tânără, ceea ce a făcut ca fata să depindă de vecini o perioadă lungă de timp. Vanga era inteligentă, cu ochi albaștri și cu părul blond. Înclinațiile ei au început să apară atunci când ea se juca de-a vindecarea, un joc pe care îl iubea. Ea prescria unele plante prietenilor săi care pretindeau că sunt bolnavi. Tatăl ei, fiind văduv, s-a recăsătorit, oferind astfel o mamă vitregă fiicei sale.

Un punct de cotitură în viața ei a fost o furtună care a ridicat-o pe Vanga și aruncat-o într-un câmp (această afirmație nu a fost verificată de înregistrările meteorologice sau alte observații din acel moment). A fost găsită după o lungă căutare, foarte speriată, cu ochii acoperiți de nisip și praf, așa ca nu i-a putut deschide din cauza durerii. Nicio vindecare nu a dat rezultate. A avut bani doar pentru o operație parțială,[4] astfel încât a orbit.

În 1925 Vanga a fost dusă la o școală pentru nevăzători în orașul Zemun (Serbia), unde a petrecut următorii trei ani. Aici a învățat să citească alfabetul Braille, să cânte la pian, precum și să tricoteze, să gătească sau să facă curățenie[5]. După moartea mamei vitrege, ea a trebuit să se întoarcă acasă pentru ca să aibă grijă de frații ei mai mici. Familia ei a era foarte săracă astfel încât ea a trebuit să lucreze toată ziua.

Țarul Boris al III-lea al Bulgariei, cel care în 1942 a vizitat-o pe baba Vanga

În 1939, Vanga a făcut pleurezie, deși ea a fost destul de sănătoasă în anii precedenți. Avizul medicului a fost că ea va muri în curând, dar și-a revenit repede.

Mormântul babei Vanga din Rupite

În timpul celui de al Doilea Război Mondial Vanga a atras mai mulți credincioși care au vizitat-o, în speranța de a obține indicii despre faptul dacă rudele lor mai sunt în viață sau să afle detalii despre locul în care au decedat. La 8 aprilie 1942, țarul Bulgariei Boris al III-lea a vizitat-o.

Maturitatea[modificare | modificare sursă]

La data de 10 mai 1942 Vanga s-a căsătorit cu Dimitar Gușterov, un om dintr-un sat din apropiere de Petrici, care a venit să o întrebe despre ucigașii fratelui său, dar a trebuit să-i promită că nu va căuta răzbunare. Cu puțin timp înainte de căsătorie, Dimitar și Vanga s-au mutat la Petrici, unde ea a devenit repede bine-cunoscută. Dimitar mai târziu a fost recrutat în armata bulgară în timp ce Bulgaria a anexat Grecia de Nord. El s-a îmbolnăvit din nou în 1947, a căzut în alcoolism și în cele din urmă a murit în aprilie 1962.

Moartea[modificare | modificare sursă]

Vanga a murit pe 11 august 1996. Înmormântarea ei a atras mari mulțimi, inclusiv mulți demnitari. Casa ei din Petrici a fost transformată într-un muzeu, care și-a deschis porțile pe 5 mai 2008.[6]

Munca[modificare | modificare sursă]

Vanga a fost analfabetă sau semianalfabetă. Ea nu a scris nicio carte. Discursul ei era dificil de înțeles și vorbea un dialect greu - înregistrările recente TV folosesc subtitrări pentru publicul bulgar. Ceea ce a spus ea sau posibil să fi spus ea sunt informații capturate de către membrii echipelor de înregistrare. Mai târziu numeroase cărți ezoterice despre viața și predicțiile ei au fost scrise.

Vanga a susținut că abilitățile ei extraordinare au avut ceva de-a face cu prezența unor creaturi invizibile, dar ea nu a putut explica în mod clar originea lor. Potrivit ei, viața tuturor stătea în picioare în fața ei, era ca un film pentru ea, de la naștere până la moarte. Dar schimbarea a ceea ce a fost scris unei generații a fost dincolo de puterea ei, după propriile ei spuse.

Unii adepți spun că ar fi prevestit începutul destrămării Uniunii Sovietice, dezastrul de la Cernobîl, victoria electorală a lui Boris Elțin, data morții lui Stalin, scufundarea submarinului rus Kursk, atacurile din 11 septembrie și victoria lui Veselin Topalov în turneul mondial de șah.[7] Apropiații lor contrazic însă aceste afirmații.[8]

Evaluări[modificare | modificare sursă]

Gheorgi Lozanov, director al Institute of Suggestology and Paraphyschology din Sofia, care s-a ocupat cu evaluarea predicțiilor făcute de Vanga, a găsit că abilitățile ei predictive sunt în proporție de cam 80% exacte, fiind puternice în privința găsirii de rude și prieteni pierduți. The Institute of Suggestology and Parapsychology, unde lucrează circa 30 de oameni, este finanțat de guvernul bulgar.[9] Lozanov a descris mai mult de 7 000 cazuri de predicții corecte aparținând lui Vanga.[10]

Prof. Veliciko Dobrianov, care conduce Institute of Suggestology, a publicat o carte numită:,,Studiul cantitativ al fenomenului Vanga". El a evaluat 18 interviuri pe care Vanga le-a dat vizitatorilor, în care au fost înregistrate 823 mesaje. Dintre acestea 445 au fost adevărate, 288 alternative sau ambigui și 90 incorecte. Din aceste date cercetătorul a dedus un anumit indice referitor la capacitatea telepatică a lui Vanga care era de 0,7 în medie. Această valoare dovedește că Vanga nu putea obține informațiile prin metode convenționale. Prin contrast indicele unor persoane obișnuite ce se pretind prezicătoare a fost de 0,2. De asemenea, s-a încercat experimental și inducerea în eroare a lui Vanga în mod intenționat de către unele persoane special puse să facă asta, dar Vanga le-a denunțat repede pe acestea.[11][12] Potrivit lui Velichko Dobriyanov rata corectitudinii lui Vanga a fost între 58-86%. În studiile sale academicianul Yuri Negribetskiy de la International Academy of Science vorbește de un procent de 70-80%.[10]

Altele[modificare | modificare sursă]

Vanga a încercat să proorocească despre nou născuții sau copii nenăscuți. Ea a spus că vedea și vorbea cu oameni care au murit cu sute de ani în urmă. Vanga a vorbit despre viitor, deși nu-i plăcea să facă acest lucru. Potrivit spuselor sale, în 200 de ani, omul va face contact cu frații din alte lumi. Ea a spus că mulți extratereștri trăiesc pe Pământ de ani de zile. Ei au venit de pe planeta, care, în limba lor, se numește Vamfim, și este a treia planetă de la Pământ.

Potrivit site-ului rus Pravda.ru, Vanga a prezis că un al Treilea Război Mondial va începe în anul 2010[13].

Critică[modificare | modificare sursă]

Site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Bulgare a anunțat că Visarion, un călugăr dintr-o comunitate bărbătească de pe Muntele Athos (Grecia), va lansa o carte în care demască pseudo-idolii Vanga și Danov. Cartea dorește să evidențieze distincția dintre ocultism și creștinism autentic. „Vanga este o femeie nefericită, torturată de forțele întunericului,” consideră călugărul Visarion.[14] Biblia conține prevederi referitoare la pedepsirea cu moartea a celor ce cheamă duhurile morților: Dar dacă un om sau o femeie cheamă duhul unui mort, sau se îndeletnicește cu ghicirea, să fie pedepsiți cu moartea; să-i ucideți cu pietre: sîngele lor să cadă asupra lor.[15]

Vindecări[modificare | modificare sursă]

În afară de profeții, Vanga a fost considerată a fi o vindecătoare, dar numai pe bază de plante medicinale. Potrivit ei, oamenii trebuie să se vindece doar cu ierburile din țara în care trăiesc. Ea a prescris spălături cu o infuzie de ierburi și condimente, susținând că au un anumit efect benefic asupra pielii. Vanga nu se opunea medicinei contemporane, deși ea a crezut că a lua prea multe medicamente este ceva rău, pentru că „astfel se închid ușile prin care natura reface echilibrul în corp cu ajutorul ierburilor”.

Controverse[modificare | modificare sursă]

Comunistul Todor Jivkov, un apropiat al Babei Vanga

Vanga a fost cunoscută ca fiind o apropiată a guvernului condus de Todor Jivkov și, în mai multe rânduri, ea a apărut la televiziunea publică alături de el și cu alți oficiali de rang înalt ai Partidului Comunist Bulgar. S-a afirmat că Vanga folosea datele colectate de serviciile secrete pentru a câștiga încrederea vizitatorilor ei. Până în prezent, acest aspect este încă în investigație.

În cultura populară[modificare | modificare sursă]

Vangelia, o emisiune biografică de 24 de episoade cu elemente de mistică, a fost comandată în 2013 de Pervîi Kanal.[16]

Predicțiile presupuse de clarvăzător, speculațiile politice cu ele și critica lor continuă să apară în mass-media în diferite țări și în diferite limbi.[17][18][19][20][21][22][23]

Imaginea ei este deosebit de populară în Europa de Est, în special în Balcani și în Rusia. Publicațiile rusești legate de profeția misterioasă sunt numeroase. "Marea Enciclopedie a Vangăi" este un proiect online rusesc, dedicat ei.[24]

Memorie[modificare | modificare sursă]

La 5 mai 2008 în casa lui Vanga din Petrici a fost deschis un muzeu dedicat ei.

În 2011, la centenarul nașterii lui Vanga în Rupita, statuia sa a fost găsită cu o greutate de 400 kilograme.

În 2014, Bulgaria a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare a deschiderii templului.[25]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ http://www.documentingreality.com/forum/f240/baba-vanga-65763/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ Прoрoчeствaтa на Вaнгa. Жeни Кoстaдинoвa, Издателство Труд, ISBN 954-528-074-3,Страници 696.
 3. ^ Чудеса.Нет. Мъдри мисли, цитати, езотерика и окултизъм (în bulgară), Чудеса.net 
 4. ^ The truth about Vanga, p. 42
 5. ^ The truth about Vanga, pp. 43-44
 6. ^ Prophetess Baba Vanga's Petrich house becomes museum, The Sofia Echo
 7. ^ Press Review, Notes from History: Baba Vanga, by Lucy Cooper Mon 19 Dec 2005 [1]
 8. ^ Contributors to Wikimedia projects (), Baba Vanga (în engleză), Wikimedia Foundation, Inc. 
 9. ^ NOTES FROM HISTORY: Baba Vanga Arhivat în , la Wayback Machine., 19 Dec 2005, Lucy Cooper, SofiaEcho.com
 10. ^ a b „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ CNN - Breaking News, Latest News and Videos, CNN 
 13. ^ Vanga predicted break out of Third World War in 2010 Adus la 25 august 2008.
 14. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 15. ^ Levitic 20.27 RMNN - - Bible Gateway (în engleză), www.biblegateway.com 
 16. ^ Vangelia on the official site of Favorite Film. Retrieved 11 decembrie 2015.
 17. ^ Stephen Kinzer, "Rupite Journal; For a Revered Mystic, a Shrine Now of Her Own", "The New York Times", 5 aprilie 1995. Retrieved 11 decembrie 2015.
 18. ^ Зорница Стоилова, "Защо се върна Ванга", Bulgarian weekly business newspaper "Capital", 4 aprilie 2014. Retrieved 11 decembrie 2015.
 19. ^ "Regarding Vanga and "Vangelia" Arhivat în , la Wayback Machine., talk show of the Bulgarian National Television about the Russian TV series, 19 martie 2014. Retrieved 11 decembrie 2015.
 20. ^ Documentary "Baba Vangja, the last Macedonian prophet", shot by the Macedonian "Kanal 5", 23 august 2014. Retrieved 11 decembrie 2015.
 21. ^ "The secrets of Baba Vanga's predictions", Croatian daily newspaper "24sata", 11 noiembrie 2015. Retrieved 11 decembrie 2015.
 22. ^ "You'll marry a man in white", prediction about Lepa Brena's marriage, Serbian online media "Telegraf", 8 decembrie 2015. Retrieved 11 decembrie 2015.
 23. ^ "Global media on Baba Vanga. Bulgarian prophetess predicted the emergence of the Islamic State?", Serbian tabloid newspaper "Blic", 8 decembrie 2015. Retrieved 11 decembrie 2015.
 24. ^ "The Great Encyclopedia of Vanga". Retrieved 11 decembrie 2015.
 25. ^ Ленкин И. В Болгарии отметили 20-летие освящения храма легендарной Ванги // ТАСС, 14.10.2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Urmașa lui Nostradamus, 9 septembrie 2006, Lucia Gheorghiu, Monitorul Expres

Vezi și[modificare | modificare sursă]