Arefa Tretiacenko

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Arefa Tretiacenko
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Ismail, România Modificați la Wikidata
Decedat1937 (69 de ani) Modificați la Wikidata
Ismail, Ismail, România Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Regatul României Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
medic veterinar Modificați la Wikidata
Deputat în Duma de Stat a Imperiului Rus Modificați la Wikidata

Partid politicСРН

Arefa Tretiacenko (în rusă Арефа Эммануилович Третьяченко; n. , Ismail, România – d. 1937, Ismail, Ismail, România) a fost un politician țarist, deputat în Duma de Stat al celor de-a II-a și a III-a convocări din partea Basarabiei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Membri ai Dumei a II-a de Stat din partea Basarabiei. În picioare (de la stânga): Emelian Melenciuc, Arefa Tretiacenko, Johann Gerstenberger și Dmitri Sviatopolk-Mirski; așezați (de la stânga): Vladimir Purișkevici, Pavel Krupensky, Anton Demianovici, Pantelimon Sinadino și Pavel Crușeveanu.

S-a născut în anul 1867 în orașul Ismail. Și-a făcut studiile secundare la Gimnaziul din Ismail și studiile superioare la Institutul veterinar din Harkov. După absolvirea institutului, s-a stabilit pe moșia sa și s-a apucat de agricultură, unde deține 700 de zeciuieli. Prima perioadă a fost membru al Partidului Centrului Basarabean.

În februarie 1907 a fost ales membru al Dumei a II-a de Stat din gubernia Basarabia, în cadrul căreia a fost membru al fracțiunii „Uniunii din 17 octombrie” și al unui grup al dreptei moderate.

Înainte de alegerile pentru Duma a III-a de Stat, s-a alăturat secției din Chișinău a Uniunii poporului rus, pentru a obține sprijin suplimentar din partea alegătorilor. Aderarea sa la partid a fost sprijinită de Pavel Krupensky, pentru a bloca alegerea lui Pavel Crușeveanu. În octombrie 1907 a fost ales în Dumă de către al 2-lea congres al alegătorilor orașelor din Basarabia. În cadrul celei de-a III-a convocări a făcut parte din „Fracțiunea națională rusă”. A fost, de asemenea, membru al comisiilor: pământ, pescuit și comunicații.

La sfârșitul anului 1917, cu arma în mână, și-a apărat moșia de un pogrom. În 1918 a fost delegat de Consiliul comunal Ismail la Sfatul Țării, unde a vorbit la o recepție cu ministrul român de interne cu un raport „Despre situația finanțelor orașului în general și problema funciară în special”. A locuit în Basarabia și după Unirea Basarabiei cu România. A murit în 1937, fiind înmormântat în orașul natal. A fost căsătorit și a avut cinci fii.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • 3-й созыв Государственной Думы: портреты, биографии, автографы. — СПб.: издание Н. Н. Ольшанского, 1910.
  • Государственная дума Российской империи: 1906—1917. — М.: РОССПЭН, 2008.
  • Раиса Шишкина Помещик и политик Арефа Третьяченко // Татарбунарский вестник