Emelian Melenciuc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu numele respectiv, vedeți Melenciuc.
Emilian Melenciuc
Date personale
Născut1871 Modificați la Wikidata
Delacău, raionul Anenii Noi, Republica Moldova Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Deputat în Duma de Stat a Imperiului Rus Modificați la Wikidata

Partid politicСРН

Emelian Melenciuc (în rusă Емельян Андреевич Меленчук; n. 1871, Delacău, raionul Anenii Noi, Republica Moldova) a fost un politician țarist, deputat în Duma de Stat al celei de-a II-a convocări din partea Basarabiei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Membri ai Dumei a II-a de Stat din partea Basarabiei. În picioare (de la stânga): Emelian Melenciuc, Arefa Tretiacenko, Johann Gerstenberger și Dmitri Sveatopolk-Mirski; așezați (de la stânga): Vladimir Purișkevici, Pavel Krupensky, Anton Demeanovici, Pantelimon Sinadino și Pavel Crușeveanu.

S-a născut în anul 1871 în satul Delacău, volostul Telița din ținutul Bender. A absolvit școala religioasă de patru ani.

Ulterior, a fost ocupat în agricultură, deținând 10 zeciuieli. A fost șef de voloste și membru al Uniunii poporului rus.

În februarie 1907, a fost ales membru al Dumei a II-a de Stat din gubernia Basarabia de către un congres de delegați din voloste. A aparținut grupului nepartizanilor. După lovitura de stat din iunie 1907, a semnat o telegramă adresată țarului cu recunoștință pentru dizolvarea Dumei și schimbarea legii electorale.

Apoi a fost ales membru al adunărilor zemstviale a ținutului Bender (1909-1917) și guberniei Basarabia (1912-1917), membru al consiliului de zemstvo al ținutului Bender (1909-1917).

Soarta de după anul 1917 este necunoscută.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Адрес-календарь Бессарабской губернии на 1916 год. — Кишинев, 1916.
  • Государственная дума Российской империи: 1906—1917. Москва: РОССПЭН, 2008.